2018-01-12

#1610: DC komiksový komplet 26: Triumvirát - 70 %


DC komiksový komplet 26: Triumvirát (Trinity)
Vydalo Eaglemoss Collections v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 1 až 3 série "Trinity" a jako "World's Finest 71" v nakladatelství DC Comics. České vydání se prodává v plné ceně za 229 Kč na stáncích. Předplatit je možné sérii na stránkách nakladatele.

Scénář: Matt Wagner
Kresba: Matt Wagner

Komiks "DC komiksový komplet 26: Triumvirát" je dobrý především proto, že nám představuje trojici nejvýraznějších hrdinů DC universa v příběhu, kde se jejich postavy mohou dostávat do zajímavých situací, které jsou jak přátelské, tak i konfliktní. Jedná se o příběh, který pochází ze začátku jejich kariér, příběh, kde se jednotlivé postavy ještě teprve poznávaly, a především pak Wonder Woman měla co dělat, aby zapadla, protože její seznámení se s Batmanem rozhodně není možné považovat za přátelské. Batman vyznává jiné hodnoty než Wonder Woman, což je z jejich konfrontace patrné a Matt Wagner to využívá velmi dobře. Tady vidíte to, co v dřívější podobě Batmana neexistovalo - je skutečně temnější než jeho společníci.

Když mluvím o dřívější podobě Batmana, mám na mysli tu, co existovala asi tak zhruba do 70. let. Kniha "DC komiksový komplet 26: Triumvirát" obsahuje tradiční retro sešit, kterým je tentokrát "World's Finest 71", kde se spolu pořádně v akci setkávají právě Superman a Batman. Wonder Woman zde ještě není. Jde o to, že tento komiks měl prezentovat to, jak oba superhrdinové mohou fungovat v páru, ale příběh, který je v tomto sešitu prezentován, je prostě jen pitomina o tom, jak oba hrají komedii na Lois Lane, která nesmí uvěřit tomu, že by Clak Kent mohl být Supermanem. Založit dění celého sešitu na tom, že se řeší identita superhrdiny a to, jak ji chce za každou cenu zachovat v utajení, mi přijde prostě směšné a takový příběh nemůže být moc dobrý. A samozřejmě moc dobrý není. Asi mám radši superhrdiny drsnější než komické.

Ale zpět k hlavnímu příběhu, kterým je titulní "Triumvirát". Superman, Batman a Wonder Woman zde musí řešit problém, který se dotýká jich všech. I proto byl příběh rozdělen na tři velké kapitoly, kdy první má začátek v Metropolis, druhá v Gothamu a třetí na Themysciře, kterou chce napadnout jeden z největších padouchů, kteří jsou spojeni primárně s Batmanem. Ra's al Ghul se snaží dosáhnout toho, co vždycky - zničit lidstvo, aby mohl Zemi vládnout sám a vytvořit dokonalou společnost, tedy takovou, kterou za dokonalou považuje on sám. Jde o to, jestli se trojici podaří nepřítele zastavit, protože ten si našel spojence, který je velmi nebezpečný, i když ani sám nechce. Matt Wagner ukazuje, že si pro svůj příběh zvolil velmi dobré záporáky, kteří pomohou ukázat, jak je hlavní trojice silná a jak je schopna najít společnou cestu i přes očividné neshody.

Kniha "DC komiksový komplet 26: Triumvirát" dle mého názoru nedokáže vyloženě nadchnout. Ne každému bude sedět kresba, která se na některých panelech může jevit jako trochu odfláknutá, nemluvě o tom, že je místy možná až moc karikující. Příběh pak nechce bořit nějaké zažité konvence, ale prostě jede na vlně, která se od superhrdinů očekává. I když se Matt Wagner snaží, aby čtenáře nenudil - a daří se mu to - tak je jeho příběh klasicky mainstreamový a musí mít dobrý konec, protože to by ani jinak v uzavřené sérii nešlo. Ale díky tomu, jaká cesta k tomu konci vede, vás bude čtení bavit. Tohle není málo na komiks, kterému se daří docela dobře představit tři základní kameny DC Universe.

Na Comics Blogu najdete také recenzi na knihy:
"DC komiksový komplet 1: Batman - Ticho, kniha první"
"DC komiksový komplet 2: Batman - Ticho, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 3: Green Lantern - Tajemství původu"
"DC komiksový komplet 4: Batman a syn"
"DC komiksový komplet 5: Superman - Utajený počátek"
"DC komiksový komplet 6: Batman - Dlouhý Halloween, kniha první"
"DC komiksový komplet 7: Batman - Dlouhý Halloween, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 8: Green Lantern - Rok jedna"
"DC komiksový komplet 9: Superman - Pro zítřek, kniha první"
"DC komiksový komplet 10: Superman - Pro zítřek, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 11: JLA - Babylonská věž"
"DC komiksový komplet 12: Superman - Poslední syn Kryptonu"
"DC komiksový komplet 13: Superman/Batman - Nepřátelé státu"
"DC komiksový komplet 14: JLA - Rok jedna, kniha první"
"DC komiksový komplet 15: JLA - Rok jedna, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 16: Harley Quinn - Preludia a nokurňa"
"DC komiksový komplet 17: Superman - Muž z oceli"
"DC komiksový komplet 18: Batman - Smrt v rodině"
"DC komiksový komplet 19: Lex Luthor - Muž z oceli"
"DC komiksový komplet 20: JLA - Země 2"
"DC komiksový komplet 21: The Brave and the Bold - Vládci štěstí"
"DC komiksový komplet 22: Superman - Supermanova smrt"
"DC komiksový komplet 23: Flash - Zrozen k běhu"
"DC komiksový komplet 24: Robin - Rok jedna"
"DC komiksový komplet 25: Superman/Batman - Supergirl"
"DC komiksový komplet: Krize na nekonečnu Zemí"

Žádné komentáře:

Okomentovat