2017-09-05

#1517: DC komiksový komplet 18: Batman - Smrt v rodině - 80 %

DC komiksový komplet 18: Batman - Smrt v rodině (Batman: A Death in the Family)
Vydalo Eaglemoss Collections v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 426 až 429 série "Batman" a jako číslo 366 série "Batman" v nakladatelství DC Comics. České vydání se prodává v plné ceně za 229 Kč na stáncích. Předplatit je možné sérii na stránkách nakladatele.

Scénář: Jim Starlin
Kresba: Jim Aparo

Batman je oblíbenou postavou, a co si budeme povídat, nejspíš je tou nejlepší, jakou kdy DC vymyslelo a vydávalo. Alespoň tedy takovou, která je schopná být oblíbená desítky let a má v sobě mnohem víc než jen nekonečný smysl pro čest. A tak se dá očekávat, že příběhů s Batmanem najdeme v "DC komiksovém kompletu" hodně. "DC komiksový komplet 18: Batman - Smrt v rodině" je toho dalším důkazem a už podle názvu je jasné, že se bude jednat o zásadní příběh. Když jsem komiks "DC komiksový komplet 18: Batman - Smrt v rodině" četl, říkal jsem si, že tohle znám, nebo alespoň nějakou část. A pak jsem si uvědomil, že ten nejzásadnější sešit, "Batman 427", kde dojde k naplnění onoho názvu, skutečně už česky vyšel, a to jako součást sbírky "Joker: Oslava 75. výročí". Tentokrát ale dostáváte celý příběh "Smrt v rodině".

Asi nemá cenu nějak zatajovat, kdo v knize zemře. Obálka je celkem jasná. Batman se bude muset rozloučit s Jasonem Toddem, i když jak to tak v komiksovém světě, tedy alespoň v tom superhrdinské, bývá, není moc postav, které by se nedokázaly po smrti vrátit. A jak zjistíte i v knize "DC komiksový komplet 18: Batman - Smrt v rodině", ani smrt Jason Todda nebyla finální, ale tahle postava se vrátila, i když jako nová, pozměněná. Ale to je v knize zmíněno pouze jako vedlejší informace, která s postavou souvisí. Samotný příběh "Smrt v rodině" byl výsledkem toho, že fanoušci na postavu Jasona Todda moc neslyšeli a druhý Robin je nebavil. DC proto vymyslelo telefonní soutěž. Pokud fanoušek zavolá na jedno číslo, Jason bude žít. Pokud zavolá na druhé, Jason zemře. Fanoušci se ukázali nekompromisními.

I když víte, o čem příběh vlastně je, vůbec není špatné ho číst, protože to, co přijde, je přece jen docela drsné a překvapivé. Vlastně jsem docela koukal na to, co se Starlinovi a Aparovi podařilo do komiksu dostat. Je to krvavé a je to nepříjemné. A pak je to také takové zvláštně bizarní, což jsem nečekal a což moje finální dojmy z tohoto komiksu lehce narušilo. Začátek je ale prostě dobrý. Jason Todd je Robinem, který je lehce nevyrovnaný. Má problémy s náladou, nedokáže se kočírovat, je lehkovážný. Není vyloženě blázen, ale docela se mu daří narušovat Batmanovy akce, i když to končí v jejich prospěch. Co když ale jednou zajde příliš daleko? Co když se mu jednou něco stane? Anebo ohrozí život někoho jiného? Batman ví, že se na tak lehkovážného člověka nemůže spolehnout, a tak se rozhodne, že Jasona Todda zbaví Robinova spandexu. Robin nikdy více.

Robin se s tímhle nechce moc smířit, a tak je pořádně naštvaný, když tu se mu do rukou dostane krabice, v níž jsou věci jeho zesnulé matky. Jenže právě v těch zjišťuje, že žena, která se o něj starala, nebyla jeho matka, ale jen macecha. V podstatě jednoduše zahodil všechny roky lásky, které mu dávala, okamžitě se zamiloval do představy nové matky té pravé, žijící, která na něj celý život kašlala. A musel ji najít. V tom, jak matku hledá, v tom, jak se znovu dává dohromady s Batmanem, v tom, jak je do všeho zapleten i Joker, je spousta nelogičností a náhod, ale dohromady to vytváří, co bylo potřeba - pořádnou ránu do Batmanova života. A tak kousnete i skutečnost, že se dění odehrává na Blízkém Východě, konkrétně v Libanonu, kam se Batman moc nehodí. I když jste třeba Robina v podání Jasona Todda neměli rádi, budete "Smrt v rodině" hltat a zasáhne vás.
Jim Starlin

Příběh "DC komiksový komplet 18: Batman - Smrt v rodině" má svoje problémy. Kromě náhody to je podivný obrat v Jokerově postavení, který je ještě rychleji vyřešen. Vadí mi opakování některých scén z předchozích dílů, ale stejně na mě ten příběh dovedl dolehnout a Batman je zde vykreslen skvěle. Zajímavé je pak srovnání s příběhem z "Batman 366", kde se potvrzuje, že náhoda a deus ex machina hrají v případech Batmana a Robina hodně velkou roli. A také to, že cestují po celém světě, aby bojovali s bezprávím v podání Jokera. "DC komiksový komplet 18: Batman - Smrt v rodině" je starším komiksem, který má svoje chyby, ale musí se mu nechat, že je dobrý a že se po právu stal legendárním. Pravda, z velké části je to tím, že zde důležitá postava zemřela. Otevřel se prostor pro psychologickou hru s Batmanem v dalších příbězích. Ta šance byla využita.

Na Comics Blogu najdete také recenzi na knihy:
"DC komiksový komplet 1: Batman - Ticho, kniha první"
"DC komiksový komplet 2: Batman - Ticho, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 3: Green Lantern - Tajemství původu"
"DC komiksový komplet 4: Batman a syn"
"DC komiksový komplet 5: Superman - Utajený počátek"
"DC komiksový komplet 6: Batman - Dlouhý Halloween, kniha první"
"DC komiksový komplet 7: Batman - Dlouhý Halloween, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 8: Green Lantern - Rok jedna"
"DC komiksový komplet 9: Superman - Pro zítřek, kniha první"
"DC komiksový komplet 10: Superman - Pro zítřek, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 11: JLA - Babylonská věž"
"DC komiksový komplet 12: Superman - Poslední syn Kryptonu"
"DC komiksový komplet 13: Superman/Batman - Nepřátelé státu"
"DC komiksový komplet 14: JLA - Rok jedna, kniha první"
"DC komiksový komplet 15: JLA - Rok jedna, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 16: Harley Quinn - Preludia a nokurňa"
"DC komiksový komplet 17: Superman - Muž z oceli"
"DC komiksový komplet: Krize na nekonečnu Zemí"

1 komentář:

  1. díky za recenzi, nemůžu se dočkat, až mi to přijde poštou společně se Superheavy :)

    OdpovědětVymazat