2017-01-20

#1355: DC komiksový komplet 1: Batman - Ticho, kniha první - 85 %

DC komiksový komplet 1: Batman - Ticho, kniha první (Batman: Hush, Part 1)
Vydalo Eaglemoss Collections v pevné vazbě v roce 2017 jako první knihu ze série "DC komiksový komplet". Původně vyšlo jako čísla 608 až 613 série "Batman" a jako číslo 27 série "Detective Comics" v nakladatelství DC Comics. České vydání se prodává v plné ceně za 49 Kč na stáncích. Předplatit je možné sérii na stránkách nakladatele.

Scénář: Jeph Loeb
Kresba: Jim Lee a Scott Williams

Kniha "Batman: Ticho I" již česky vyšla, a to konkrétně v roce 2004 pod nakladatelstvími BB/art a Crew. Druhý díl následoval hned v roce 2005. Následně ale vyšla ještě jedna edice, a to v roce 2012, kdy obě knihy vyšly v jednom souboru. Teď, tedy v roce 2017, se k nám dostává již třetí české vydání tohoto příběhu, tentokrát opět ve dvou dílech, navíc v rámci "DC komiksového kompletu", který byl poměrně dlouho očekávaný a který je konečně realitou. "DC komiksový komplet" je variantou k "Ultimátnímu komiksovému kompletu", kdy tentokrát ale konečně budeme více poznávat postavy z DC universa. Přece jen, ty u nás jsou dost známé, ale nikoli prostřednictvím komiksových příběhů. Vždyť, kdo by neznal Supermana, Batmana, Wonder Woman, ale možná i Green Lanterna a v poslední době určitě Green Arrow? Tohle jsou známé postavy. Známé ale hlavně díky filmům a seriálům.

V této recenzi se nechci tolik zaměřit na příběh. Jeho recenzi, kterou jsem již napsal, najdete v článku "Batman: Ticho I". Chci se zaměřit především na vydání samotné, protože se nám díky této knize na trh dostává další zajímavý projekt, který si bere za cíl superhrdinsky vzdělávat naše čtenářstvo prostřednictvím příběhů, které se k nám doposud nedostaly. Fanoušci DC musejí jásat, i když myslím, že to nadšení přijde teprve ve chvíli, kdy se na trhu objeví skutečně novinky. To zatím s prvními knihami nehrozí. Jako druhá kniha následuje "DC komiksový komplet 2: Batman - Ticho, kniha druhá" a jako třetí pak "DC komiksový komplet 3: Green Lantern - Tajemství původu". Tohle již na trhu máme a ještě se nám stane, že si v sérii přečteme knihy, které už u nás vyšly. Stejně tak tomu bylo i v rámci "Ultimátního komiksového kompletu".

Abych se tedy zaměřil na nové vydání. V první řadě je potěšující, že "DC komiksový komplet" vychází od prvního čísla, není zde žádné přeskakování v číslování a žádné zbytečné zmatky. To jsou první plusové body pro "DC komiksový komplet". Následuje podobnost s "Ultimátním komiksovým kompletem" - knihy vycházejí v pevné vazbě a pokud si je pak poskládáte vedle sebe, vyjde vám z toho na hřbetech krásný obrázek, tentokrát v podání Alexe Rosse. Přece jen je ale ve vazbě rozdíl. "DC komiksový komplet" je lehčí a celkově taková modernější. Design byl zvolen skutečně dobře, ale to jsem ještě ani nezačal o obsahu.

Kniha začíná krátkým úvodem, kde se dozvíte nějaké základní informace. Tady mám na mysli spíše nějakou historii vydávání. Pokračuje se životopisy autorů příběhu, který má následovat. Na další stránce je pak krátké uvedení do děje. Základní a důležité informace tedy dostanete poměrně rychle a popravdě lépe než v "Ultimátního komiksového kompletu". Následuje příběh, který je vytištěn na dobrém papíře, dobře se čte, ale to je spíše standard, nic jiného se ani u tak krásně nakresleného komiksu nedá tolerovat. Jak jsem řekl, více k příběhu v článku "Batman: Ticho I". Ale ještě nekončíme. V tomto případě po příběhu následovala galerie obálek a za ní parádní bonus - první příběh s Batmanem v českém vydání, tedy příběh z "Detective Comics 27". Jasně, ten příběh má jen 6 stran, ale tohle je něco, co jste si chtěli přečíst a jste rádi, že je to česky, pokud tolik nevládnete angličtinou.

K vydání tak v podstatě nemám co vytknout. Velmi se povedlo, a to především jako skvělý úvod do série, která má co nabídnout. Je vidět, že se s tím tvůrci trochu více piplali, že je zde více zajímavostí. Ale to ještě není všechno. "DC komiksový komplet" má totiž ještě jeden zásadní bonus - je možné si ho oficiálně předplatit, a to přes SEND.cz. Systém zasílání je trochu zvláštní a budou se posílat vždy dva díly najednou, v první várce dokonce tři, ale tak zase to můžete brát tak, že dostanete více příběhů. Takže v době psaní této recenze už mám doma knihy 2 a 3 a vy se můžete těšit, že i jejich recenze se zde brzy objeví. A pokud ne přímo recenze, tak alespoň články o vydání. Mimochodem, k předplatnému dostanete i zajímavé bonusy, třeba jako českou verzi "Action Comics 1"! Ale o tom až příště.

3 komentáře:

  1. Anonymní26/1/17 17:01

    Dobrý den konečně někdo kdo umí zhodnotit komiks a jeho stránka nevypadá jak leták z Kauflandu vaše stránka je perfektní ( A chtěl bych se zeptat chtěl bych začít dc comics jsem dlouho fanouškem Marvelu a v dc mám asi tak základ a chtěl bych se zeptat jestli nebudu vůbec litovat že do dc vrazím

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! :-)
      Popravdě, já osobně jsem se na DC těšil. Nemám o jejich komiksech také takové povědomí jako o Marvelu a rád je pro sebe objevím. Myslím, že některé komiksy v rámci DC kompletu určitě budou stát za to. Já do toho půjdu :-)

      Vymazat
  2. Anonymní9/7/18 14:28

    Dobry den, chcela by som sa opytat ci tento DC komiksovy komplet je aj v anglictine.. ako si sa k tomu neviem dopracovat

    OdpovědětVymazat