2018-02-27

#1642: DC komiksový komplet 29: Batman - Zkáza, jež postihla Gotham - 80 %


DC komiksový komplet 29: Batman - Zkáza, jež postihla Gotham (Batman: The Doom That Came to Gotham)
Vydalo Eaglemoss Collections v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako čísla 1 až 3 minisérie "Batman: The Doom That Came to Gotham", jako "Gotham Knights 36" a jako "The Demon 1" v nakladatelství DC Comics. České vydání se prodává v plné ceně za 229 Kč na stáncích. Předplatit je možné sérii na stránkách nakladatele.

Scénář: Mike Mignola, Richard Pace
Kresba: Troy Nixey

Už v předcházejícím dílu, v knize "DC komiksový komplet 28: JLA - Hřebík", se nám představil koncept "Elseworlds", což jsou příběhy, které jsou alternativní k těm, jež vycházejí v klasických řadách. Jsou to příběhy, které neřeší návaznost, neřeší následky a neřeší dopad na klasické série, díky čemuž je možné vyprávět příběhy, které by jinou cestou nebylo možné vyprávět, neboť narušují kánon, který je se superhrdiny spojen. Třeba kniha "DC komiksový komplet 28: JLA - Hřebík" je celá založená na tom, že Superman na zemi jako superhrdina není. Na čem je založena kniha "DC komiksový komplet 29: Batman - Zkáza, jež postihla Gotham"? Jednoduše na tom, že Batman nepůsobí v současnosti, ale v roce 1928, což mu dává možnost spojit se s jinými příběhy a jinými postavami, které do DC Comics třeba ani tolik nepatří.

Pravda, ta možnost není dána přímo Batmanem, ale autorem tohoto příběhu, kterým je Mike Mignola. A i když je Mike pouze autorem scénáře, jeho rukopis je na příběhu patrný, a to jak na tom, co je použito pro zápletku, tak i na tom, jaká je zde celkově atmosféra. Tohle je prostě lovecraftovský Mignola, jak ho máte rádi. Mignolu fascinuje Lovecraft a jeho příběhy, proto je děj komiksu zasazen do roku 1928. Může se zde objevit mýtus Cthulhu, respektive Yog-Sothoth (v tomto komiksu se používá přepis Yog-Sotha, a to i v originální verzi, což, přiznám se, se mi tolik nelíbí). Na první pohled to ve spojitosti s Batmanem zní trochu divně, ale ono to opravdu funguje, což je na tom nejzajímavější. Ne proto, že by Mignola používal Batmana k tou, aby utvářel příběh, ale proto, že používá příběh k tomu, aby upravoval a měnil klasicky zažitý kánon.

Bruce Wayne není na první pohled tím svalovcem, miliardářem, je to dobrodruh, který se s dalšími společníky před dvaceti lety vydal z Gothamu pryč. Je s ním Alfred, je s tím Dick Grayson, ale i Tim Drake a Jason Todd. Nemají kostýmy, jsou to prostě dobrodruzi, kteří se vydali do Antarktidy, aby nalezli expedici profesora Cobblepotta, která zde zmizela. Nehraje se zde na kostýmy, postavy jsou hodně upraveny a vše slouží příběhu. Ale je to skvěle zakomponováno a pořád toho cítíte ty původní postavy - například Harvey Dent zde má skvělou roli, ale platí to i pro Poison Ivy nebo Freeze. Jsou jiní, ale to je dobře, protože jejich nové pojetí mnohem více souzní s příběhem. Stejně tak i pojetí Batmana. Pravda, finále mě trochu zklamalo, nevím, jestli jsem čekal něco epičtějšího, ale přišlo mi to přece jen trochu slabé. Jako kdyby ta cesta k cíli byla tentokrát lepší než cíl samotný.

Kniha "DC komiksový komplet 29: Batman - Zkáza, jež postihla Gotham" tentokrát nepřináší jen jeden bonus, ale rovnou dva. Tím prvním je totiž další příběh od Mika Mignoly, který vytvořil opět s Troyem Nixeyem. Jedná se o příběh "Plynárna", který vyšel v sešitu "Gotham Knights 36". Jedná se osmistránkový příběh, jenž vychází z konceptu "Batman: Black and White", tedy příběhy s Batmanem, které jsou černobílé. Nutno podotknout, že tvůrci si sem ještě přidali červenou barvu. Je to fajn bonus, ale tak nějak jsem měl pocit, že tematicky tam nesedí, spíše tedy autorsky. Trochu mimo se zdá i retro sešit, kterým je "The Demon 1", kde se poprvé představil démon Etrigan, kterého stvořil Jack Kirby. Ano, Etrigan totiž vystupuje v hlavním příběhu knihy "DC komiksový komplet 29: Batman - Zkáza, jež postihla Gotham", a i když je pro děj důležitý, nějak mi tam nesedl. Ale Kirby psaný příběh není špatný. Tenhle retro sešit se mi docela líbil. Poslední dva komiksy v rámci "DC komiksového kompletu" se povedly a jsem rád, že byly do série vybrány.

Na Comics Blogu najdete také recenzi na knihy:
"DC komiksový komplet 1: Batman - Ticho, kniha první"
"DC komiksový komplet 2: Batman - Ticho, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 3: Green Lantern - Tajemství původu"
"DC komiksový komplet 4: Batman a syn"
"DC komiksový komplet 5: Superman - Utajený počátek"
"DC komiksový komplet 6: Batman - Dlouhý Halloween, kniha první"
"DC komiksový komplet 7: Batman - Dlouhý Halloween, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 8: Green Lantern - Rok jedna"
"DC komiksový komplet 9: Superman - Pro zítřek, kniha první"
"DC komiksový komplet 10: Superman - Pro zítřek, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 11: JLA - Babylonská věž"
"DC komiksový komplet 12: Superman - Poslední syn Kryptonu"
"DC komiksový komplet 13: Superman/Batman - Nepřátelé státu"
"DC komiksový komplet 14: JLA - Rok jedna, kniha první"
"DC komiksový komplet 15: JLA - Rok jedna, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 16: Harley Quinn - Preludia a nokurňa"
"DC komiksový komplet 17: Superman - Muž z oceli"
"DC komiksový komplet 18: Batman - Smrt v rodině"
"DC komiksový komplet 19: Lex Luthor - Muž z oceli"
"DC komiksový komplet 20: JLA - Země 2"
"DC komiksový komplet 21: The Brave and the Bold - Vládci štěstí"
"DC komiksový komplet 22: Superman - Supermanova smrt"
"DC komiksový komplet 23: Flash - Zrozen k běhu"
"DC komiksový komplet 24: Robin - Rok jedna"
"DC komiksový komplet 25: Superman/Batman - Supergirl"
"DC komiksový komplet 26: Triumvirát"
"DC komiksový komplet 27: Wonder Woman - Ztracený ráj"
"DC komiksový komplet 28: JLA - Hřebík"
"DC komiksový komplet: Krize na nekonečnu Zemí"

Žádné komentáře:

Okomentovat