2018-04-03

#1667: DC komiksový komplet 32: Catwoman - Selinina velká loupež - 60 %


DC komiksový komplet 32: Catwoman - Selinina velká loupež (Catwoman: Selina's Big Score)
Vydalo Eaglemoss Collections v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako "Catwoman: Selina's Big Score", jako čísla 759 až 762 série "Detective Comics" a jako "Batman 1" v nakladatelství DC Comics. České vydání se prodává v plné ceně za 229 Kč na stáncích. Předplatit je možné sérii na stránkách nakladatele.

Scénář: Ed Brubaker, Darwyn Cooke
Kresba: Darwyn Cooke, Cameron Stewart

Kniha "DC komiksový komplet 32: Catwoman - Selinina velká loupež" v sobě obsahuje vlastně celkem tři komiksy, kdy první je titulní "Selinina velká loupež", druhý se pak jmenuje "Slam Bradley: Po stopách Catwoman" a třetí je pak klasický retro sešit, tentokrát se jedná o komiks "Batman 1", kde se poprvé objevuje Kočka, tedy postava, která v současné době nese jméno Catwoman. Komiksy jsou seřazené v knize takhle, jak jsem je napsal, ale pokud se kvality týká, je první takový průměrný, druhý je tím nejlepším, co v knize najdete, a třetí je holt retro, které už dneska tolik nezaujme, myslím z hlediska dějového, protože v sobě má hodně naivity, pokud se vyprávění týká, a divným prvků, jako jsou nesmyslné převleky a podobně. Jasně, tohle není něco, co by mi primárně vadilo, ale v těch starých komiksech je to používáno prostě nudně.

Ale podívejme se raději na ty delší komiksy, které zde jsou. Tím nejdelším je tedy "Selinina velká loupež", což je komiks, který se začal psát ve chvíli, kdy Catwoman zemřela. Pracoval na něm Darwyn Cooke, budiž mu země lehká, který se v tomhle případě postaral o kresbu i scénář. Začínat příběh s postavou, která je mrtví, není jednoduché, ale je celkem jasné, že v komiksu, navíc u postavy, která má devět životů jako kočka, asi to umírání nebude tak hrozné. A možné k němu ani nedošlo. Catwoman se chce vrátit do Gothamu a chce tak učinit ve velkém. Chce udělat pořádnou loupež, na kterou ale nestačí. Darwyn nám tak prezentuje klasický heist, kdy respektuje jeho pravidla - představí nám hlavní postavu, ta naverbuje další, díky kterým bude možné loupež provést, a prezentuje nám plán, který se musí posrat, protože v heist příbězích plány nikdy nevyjdou.

Darwyn to má dobře vymyšlené, má tu zajímavé postavy, ale nemůžu si pomoct, prostě mě to nedokázalo strhnout a bylo mi docela jedno, jak o dopadne. Hlavně proto, že to bylo celkem jasné. Ale musí se uznat, že v závěru to překvapit dovedlo alespoň tím, jak to zamíchalo s postavami. I tak je zde ale dojem příběhu na jedno použití. V případě dalšího komiksu, který se jmenuje "Slam Bradley: Po stopách Catwoman", to platí také, ale tady měl Darwyn jiného scenáristu. Ed Brubaker má rád noir a Darwynova kresba je pro noir skvělá. V tomhle případě jejich spojení vytvořilo příběh, který má výtečnou noirovou atmosférou, a i když je kratší a nemá strhující konec, celkově mi přišel lepší než "Selinina velká loupež". Jedná se o příběh, který je se "Selininou velkou loupeží" propojený a doplňuje jej o ještě jeden příběh, který se odehrával v pozadí.

Darwyn Cooke noir umí, ale v případě knihy "DC komiksový komplet 32: Catwoman - Selinina velká loupež" dopadlo lépe, když mu scénář napsal Ed Brubaker. Jeho vlastní scénář u titulního příběhu prostě tak skvělý není. Je to fajn, celkem průměrná, zlodějská jízda, která mě osobně dovedla chytnout až v závěru. Více jsem si pak užíval Darwynovu kresbu, která - ač je tak jiná - dovede skvěle vytvářet atmosféru. Ale jakmile je spojena s humorem ve scénáři, něco to ztrácí. Navíc začátek mi nesedl pro místo konání, jako kdyby to měl být nějaký "Indiana Jones". Naštěstí se Selina vrátila do Gothamu, kde nakonec vůbec nevadilo, že neměla klasický kostým, což příběhu trochu pomohlo. Ale silnější dojmy ve mně zanechal "Slam Bradley: Po stopách Catwoman", který je i dobře napsaný. "DC komiksový komplet 32: Catwoman - Selinina velká loupež" představuje kočku jinak, ne jako součást superhrdinských týmů, ale jako samostatnou hrdinku, která se bez supráků skoro obejde. A to je dobře.

Na Comics Blogu najdete také recenzi na knihy:
"DC komiksový komplet 1: Batman - Ticho, kniha první"
"DC komiksový komplet 2: Batman - Ticho, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 3: Green Lantern - Tajemství původu"
"DC komiksový komplet 4: Batman a syn"
"DC komiksový komplet 5: Superman - Utajený počátek"
"DC komiksový komplet 6: Batman - Dlouhý Halloween, kniha první"
"DC komiksový komplet 7: Batman - Dlouhý Halloween, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 8: Green Lantern - Rok jedna"
"DC komiksový komplet 9: Superman - Pro zítřek, kniha první"
"DC komiksový komplet 10: Superman - Pro zítřek, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 11: JLA - Babylonská věž"
"DC komiksový komplet 12: Superman - Poslední syn Kryptonu"
"DC komiksový komplet 13: Superman/Batman - Nepřátelé státu"
"DC komiksový komplet 14: JLA - Rok jedna, kniha první"
"DC komiksový komplet 15: JLA - Rok jedna, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 16: Harley Quinn - Preludia a nokurňa"
"DC komiksový komplet 17: Superman - Muž z oceli"
"DC komiksový komplet 18: Batman - Smrt v rodině"
"DC komiksový komplet 19: Lex Luthor - Muž z oceli"
"DC komiksový komplet 20: JLA - Země 2"
"DC komiksový komplet 21: The Brave and the Bold - Vládci štěstí"
"DC komiksový komplet 22: Superman - Supermanova smrt"
"DC komiksový komplet 23: Flash - Zrozen k běhu"
"DC komiksový komplet 24: Robin - Rok jedna"
"DC komiksový komplet 25: Superman/Batman - Supergirl"
"DC komiksový komplet 26: Triumvirát"
"DC komiksový komplet 27: Wonder Woman - Ztracený ráj"
"DC komiksový komplet 28: JLA - Hřebík"
"DC komiksový komplet 29: Batman - Zkáza, jež postihla Gotham"
"DC komiksový komplet 30: Wonder Woman - Kruh"
"DC komiksový komplet 31: Superman - Brainiac"
"DC komiksový komplet: Krize na nekonečnu Zemí"

Žádné komentáře:

Okomentovat