2017-03-24

#1400: DC komiksový komplet 6: Batman - Dlouhý Halloween, kniha první - 85 %

DC komiksový komplet 6: Batman - Dlouhý Halloween, kniha první (Batman: The Long Halloween 1)
Vydalo Eaglemoss Collections v pevné vazbě v roce 2017 jako šestou knihu ze série "DC komiksový komplet". Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 minisérie "Batman: The Long Halloween" a jako číslo 140 série "Detective Comics" a 181 série "Batman" v nakladatelství DC Comics. České vydání se prodává v plné ceně za 229 Kč na stáncích. Předplatit je možné sérii na stránkách nakladatele.

Scénář: Jeph Loeb
Kresba: Tim Sale

Jak už jsme si u "DC komiksového kompletu" celkem zvykli, první knihy jsou z těch, jež již mají českou podobu, i když některé jsou vyprodané. "Batman: Dlouhý Halloween I" jsem již recenzoval, a tak si kritiku na samotný komiks můžete přečíst v příslušném článku. Tady se opět budu věnovat hlavně novému vydání samotnému a ne tolik příběhu, i když i na něj se chci s odstupem času trochu podívat. Vzhledem k tomu, že v současné době nejsem schopný se dostat ke starému vydání, nejsem schopný srovnávat, jak moc se liší co do obsahu, ale předpokládám, že tady nebylo možné zkracovat, a tak se "Batman: Dlouhý Halloween I" rovná knize "DC komiksový komplet 6: Batman - Dlouhý Halloween, kniha první" a ze samotného příběhu "Dlouhý Halloween" tu nejsou žádné sešity navíc.

Co je zde navíc, to jsou dva starší sešity - ano, tentokrát jsou skutečně dva - protože se tvůrci série "DC komiksový komplet" rozhodli, že je vhodné představit rovnou dvě postavy, které se v komiksu "DC komiksový komplet 6: Batman - Dlouhý Halloween, kniha první" vyskytují. Konkrétně to jsou Riddler a Poison Ivy. I když pravda, Riddler se v první části příběhu "Dlouhý Halloween" nevyskytuje, více prostoru bude mít až ve druhé části. Jeho starší příběh ze sešitu "Detective Comics 140" ukazuje, že Riddler byl vymyšlen spíše jako takový šibal než skutečně nebezpečný zločinec. To se projevilo až mnohem později, jak jsme mohli číst třeba v komiksu "DC komiksový komplet 1: Batman - Ticho, kniha první" a "DC komiksový komplet 2: Batman - Ticho, kniha druhá". Příběh z "Detective Comics 140" je takový hloupoučký a naivní.

Poison Ivy se pak v komiksu "Batman 181" představuje klasickým způsobem - dokáže svým schopnostmi ovládnout Batmana, který se nechová zrovna tak, jak by se očekávalo, a Robin musí dělat všechno pro to, aby udržel svého parťáka na správné straně zákona. Bohužel snahy Poison Ivy jsou prezentovány jen jako touha být první kriminálnicí na seznamu, což je také takové dětinské a není to zrovna nějak geniální východisko pro celou zápletku. Je vidět, že se série ve své době soustředila hodně spíše na odlehčenou, skoro až komediální zápletku. S tím se nedá moc dělat, o to zajímavější je ale postavení Poison Ivy v komiksu "DC komiksový komplet 6: Batman - Dlouhý Halloween, kniha první", kde se skutečně jedná o nebezpečného protivníka.

A nakonec tedy návrat k samotnému příběhu "DC komiksový komplet 6: Batman - Dlouhý Halloween, kniha první". Je na tom strašně vidět, že Loeb chtěl do děje narvat hodně postav z Batmanovy mytologie, v podstatě je uvést do děje, protože se "Dlouhý Halloween" odehrává na začátku Batmanovy kariéry. Ale mnohem lepší než soustředění se na superzáporáky, je soustředění se na zločiny, které se zde dějí. Detektivní příběh, to je nosná stránka tohoto komiksu. A jak dojde na černobílé stránky, je to skutečně krásně noirové. V tomhle ohledu prostě funguje "Dlouhý Halloween" skvěle. I když je jasné, že minisérie vznikala proto, aby na konci mohlo přijít nečekané odhalení, samotná cesta k němu je velmi dobrá. Pro mě je pak Tim Sale jeden z nejlepších Batmanových kreslířů.

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"DC komiksový komplet 1: Batman - Ticho, kniha první"
"DC komiksový komplet 2: Batman - Ticho, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 3: Green Lantern - Tajemství původu"
"DC komiksový komplet 4: Batman a syn"
"DC komiksový komplet 5: Superman - Utajený počátek"

3 komentáře:

  1. Musím říci, že recenze na Dlouhý Halloween byla pěkně dána na krásné číslo 1400. Přece jen, kritikou uznaný příběh si to zaslouží. Navíc, recenze jako taková byla celkem dobrá.
    Mimochodem, zeptám se na jednu otázku týkající se Ultimátního Komiksového Kompletu. Co si myslíte o tom, že nebudou vydávány knihy ze třetí série samotného UKK? Komiksové knížky ze třetí série měly obsahovat příběhy z Marvel NOW (přečíslování všech sérií z roku 2011) a ostatní příběhy současné doby do roku 2015.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co říkal Lenny tak nebudou.

      Vymazat
    2. Jojo, nebudou, ptal jsem se přímo distributora a ten to potvrdil. Je to škoda, protože ty nové příběhy by byly zajímavé osvěžení.

      Vymazat