2017-11-29

#1578: DC komiksový komplet 24: Robin - Rok jedna - 70 %


DC komiksový komplet 24: Robin - Rok jedna (Robin: Year One)
Vydalo Eaglemoss Collections v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 1 až 4 série "Robin: Year One" a jako "Detective Comics 38" v nakladatelství DC Comics. České vydání se prodává v plné ceně za 229 Kč na stáncích. Předplatit je možné sérii na stránkách nakladatele.

Scénář: Chuck Dixon, Scott Beatty
Kresba: Javier Pulido, Marcos Martin

Robin je jednou z těch postav, na kterou budete mít jeden ze dvou názorů. Buď ho nemůžete vystát, anebo ho trpíte. Jedná se o postavu, která vznikla pro to, aby byl Batman přístupnější dětským čtenářům, což nakonec vedlo k tomu, že se DC celkově více zaměřilo na dětské čtenáře a příběhy se staly hodně naivními, a to v podstatě až do 80. let, kdy konečně dostaly pořádné koule. Komiks "DC komiksový komplet 24: Robin - Rok jedna" obsahuje především příběh "Robin: Rok jedna", který ukazuje právě to, že i komiks s Robinem může být celkem pořádně drsný. Bohužel je trochu škoda, že se ten komiks točí vlastně jen kolem toho, co se Robinovi stane, následky v tomhle komiksu už hledat nemůžeme, protože je to komiks uzavřený a spíše jen takový speciál pro fanoušky.

Ale i když je to speciál pro fanoušky, aby se vrátili k minulosti prvního Robina a připomněli si jeho první dobrodružství, která vedla k tomu, že se stal terčem Two-Face, jednoho z hlavních padouchů Batmanova universa. Tady byl i skvělý náběh na to, aby byl Two-Face skutečně dobře napsán a on takový je, ale nemá dostatek prostoru, který by si mohl pro sebe ještě ukradnout. Jeho příběh má skvělý rozjezd, průběh, ale nemá finále, což je škoda, ale tohle je holt úděl něčeho, co vychází na pokračování, stejně jako těchto komiksů, které se vracejí k něčemu dávno běžícímu a chtějí popsat jen určitou část celkového rozsáhlého příběhu. Ale fajn, proč ne, chceme vědět jen to, jak vypadal první Robinův rok. A tohle se povedlo.

Robina najdeme už ve službách Batmana, jeho příchod je zobrazen především v retro komiksu na závěr, kterým je "Detective Comics 38". Ano, Robin se k Batmanovi přidal docela brzy, už v dubnu roku 1940. "Robin: Rok jedna" je ale o tom, jak už v noci bojuje proti zločinu po boku Batmana. Chce ukázat svoje schopnosti, ale už od začátku, hlavně díky Alfredovi a jeho deníkovým zápisům, víte, že tohle je především komiks o tom, jak je to vlastně špatný nápad snažit se udělat z chlapce dalšího bojovníka proti zločinu. A takové chování musí mít následky. A ty následky zde jsou. Po nich ale už se příběh trochu tříští a scenáristé se snažili prezentovat další prvky příběhu a jeho návaznosti na pozdější dění. Tedy do momentu, kdy dojde k brutálnímu činu Two-Face je komiks super. Pak už se začíná trochu tříštit a rozhodně nedojde pořádného naplnění.

Musím ale uznat, že i když nemám postavu Robina nějak moc rád, tak scenáristé Chuck Dixon a Scott Beatty ji napsali tak dobře, že mám i pocit, že by mohl skutečně do Batmanova universa patřit. Jen by to chtělo, aby takový byl psán od začátku a neměl sloužit jen jako postavička, která měla bavit děti. Ale jasně, tohle je komiks, který vychází už téměř osmdesát let, a tak je jasné, že musela mít určitý vývoj, a to jak z hlediska dějového, tak i z hlediska toho, jak se na postavu dívají její tvůrci a redaktoři. Jeho temnější podoba se mil líbí víc. V knize "DC komiksový komplet 24: Robin - Rok jedna" je mimochodem krásný kontrast poměrně temného příběhu s kresbou, která sedí k Robinovi, ale přitom nenarušuje vyznění drsných scén. Vlastně je ještě umocňuje. Ten odlišný styl tomu docela sedl. "DC komiksový komplet 24: Robin - Rok jedna" nemusí vyloženě nadchnout, ale myslím, že je to velmi příjemné seznámení s tímhle hrdinou, kterého ne každý musí.

Na Comics Blogu najdete také recenzi na knihy:
"DC komiksový komplet 1: Batman - Ticho, kniha první"
"DC komiksový komplet 2: Batman - Ticho, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 3: Green Lantern - Tajemství původu"
"DC komiksový komplet 4: Batman a syn"
"DC komiksový komplet 5: Superman - Utajený počátek"
"DC komiksový komplet 6: Batman - Dlouhý Halloween, kniha první"
"DC komiksový komplet 7: Batman - Dlouhý Halloween, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 8: Green Lantern - Rok jedna"
"DC komiksový komplet 9: Superman - Pro zítřek, kniha první"
"DC komiksový komplet 10: Superman - Pro zítřek, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 11: JLA - Babylonská věž"
"DC komiksový komplet 12: Superman - Poslední syn Kryptonu"
"DC komiksový komplet 13: Superman/Batman - Nepřátelé státu"
"DC komiksový komplet 14: JLA - Rok jedna, kniha první"
"DC komiksový komplet 15: JLA - Rok jedna, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 16: Harley Quinn - Preludia a nokurňa"
"DC komiksový komplet 17: Superman - Muž z oceli"
"DC komiksový komplet 18: Batman - Smrt v rodině"
"DC komiksový komplet 19: Lex Luthor - Muž z oceli"
"DC komiksový komplet 20: JLA - Země 2"
"DC komiksový komplet 21: The Brave and the Bold - Vládci štěstí"
"DC komiksový komplet 22: Superman - Supermanova smrt"
"DC komiksový komplet 23: Flash - Zrozen k běhu"
"DC komiksový komplet: Krize na nekonečnu Zemí"

1 komentář:

  1. Ja som sa tiež tohto komiksu obával, ale nakoniec som ho kúpil a dobre som urobil :) Prekvapil ma v dobrom

    OdpovědětVymazat