2018-05-11

#1695: Modrá Crew 7: Dlouhý John Silver 3 a 4 - 85 %


Modrá Crew 7: Dlouhý John Silver 3 a 4
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2018. Vydání má 116 barevných stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.

Scénář: Xavier Dorison a Mathieu Lauffray
Kresba: Mathieu Lauffray

První část ve sbírce "Modrá Crew 6: Dlouhý John Silver 1 a 2" rozhodně zaujala, a tak jsem byl docela zvědavý na to, jak bude příběh pokračovat a jak vlastně i skončí v knize "Modrá Crew 7: Dlouhý John Silver 3 a 4". K ukončení příběhu skutečně došlo a je fajn, že se do "Modré Crwe" vybírají tyhle relativně kratší komiksy, které mají jen několik sešitů, jež je možné vměstnat do dvou čísel třeba. Nemusíte na finále dlouho čekat, ale rozhodně to neznamená, že by se k nám nedostalo nic skutečně dobrého. Naopak, dostávají se k nám věci, které by česky asi jiným způsobem zatím nevycházely. "Modrá Crew 7: Dlouhý John Silver 3 a 4" je ale důkazem toho, že v Evropě toho ještě čeká hodně dobrého.

Hned na začátku knihy "Modrá Crew 7: Dlouhý John Silver 3 a 4" si vzpomenete na to, proč vás první a druhý díl tak zaujaly. Je to proto, že je zde úchvatná kresba, která na moři vypadá prostě parádně, dokáže vám vzít dech, jako kdybyste se skutečně octli na prknech, která vás mohou dovést někam do zaslíbené země, ale klidně se s vámi mohou roztříštit o skály. A přesně to čeká na hrdiny. A hrdinku. Buď se jim podaří proplout místem, kterým snad ani proplout nejde, anebo se rozsekají na kusy a příběh rychle skončí. Asi je celkem jasné, na jakou variantu dojde. Co postavy čeká? Dostanou se skutečně k tomu velkému pokladu, který jim dlouhý John Silver slibuje? Anebo je všechno jinak? Rozhodně máte o čem přemýšlet, protože cesta neprobíhá tak, jak by si piráti představovali.

Z moře se dostanou na řeku a zde proplouvají džunglí, jsou zde mnohem více uzavření, prostředí se změnilo. A tomu se přizpůsobila i kresba, která je prostě skvělá. Mathieu Lauffray tomuhle komiksu sedl dokonale, přišel mu na chuť a dal mu to nejlepší, co v sobě měl. A ono to funguje. Funguje to velmi dobře a kresbě v podstatě nelze vytknout nic, a to až do samotného konce. Dovede být divoká, nespoutaná, ale i niterná, má v sobě emotivní momenty. Se scénářem je to trochu jiné. Kam se příběh vyvinul, vám prostě nemusí sednout. Je jiný, než byste čekali, i když svůj dobrodružný styl si zachovává v podstatě až do konce. Nemusí však sednout každému, protože je zde posun děje, který je taková zvláštní, mystický, i když se místy stále snaží připomínat "Indiana Jonese". Jako kdyby se ale akce najednou skočilo k něčemu přemýšlivějšímu.

Xavier Dorison se nad poslední knihou trochu zamyslel, chtěl ji udělat jinou. Do jisté míry se mu to podařilo, protože v příbězích okolo Dlouhého Johna Silvera jde vždycky o poklad především v tom, jak o něm John mluví, ale nakonec jde stejně hlavně o postavy a to, jak se zachovají. Finále se povedlo, to se mu musí prostě nechat. Je silné, je výbušné, je dobré. A jen se přiživuje legenda Dlouhého Johna Silvera. Skvěle to k ní sedí. Takhle se buduje mýtus. A může zde být další příběh, stejně jako nemusí. A pokud nebude, bude to lepší. Francouzi zase jednou dokázali, že mají na to, aby zaujali nejen doma, ale celosvětově. Jsem moc rád, že se vybral pro vydávání právě tenhle komiks. A je třeba se těšit na "Orbital", i když v osmé "Modré Crwi" nás ještě čeká "Ekhö" a jeho pátá a šestá část. A v jejich případě je také rozhodně na co se těšit.

Komiks "Modrá Crew 7: Dlouhý John Silver 3 a 4" zakoupíte na stránkách Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Modrá Crew 1: Ekhö - Zrcadlový svět"
"Modrá Crew 2: Ekhö - Zrcadlový svět"
"Modrá Crew 3: Okko"
"Modrá Crew 4: Třetí zákon 1 a 2"
"Modrá Crew 5: Třetí zákon 3 a 4"
"Modrá Crew 6: Dlouhý John Silver 1 a 2"

Žádné komentáře:

Okomentovat