2017-08-19

#DP02: 20 nejlepších knih z Ultimátního komiksového kompletu - část druhá

Autorem článku je Daniel Palička.

Vítejte u druhé části žebříčku 20 nejlepších knih z "Ultimátního komiksového kompletu", kde si řekneme, jaké knihy jsou podle mě ty úplně nejlepší. Bez zdržováni se rovnou vrhněme na 10. místo.

"Obležení" představuje velkolepé zakončení jedné dlouhé éry, která ovlivnila celý svět Marvelu. A tak podle mého názoru v mém žebříčku nesmí chybět. Sice nám v knize chybí několik důležitých souvislostí a taky jsou zde místa, kdy se může člověk ztrácet. Naštěstí na to autoři myslí, tím pádem zde najdete stránky s dialogy, kde vám jsou některé skutečnosti blíže vysvětleny. Když už se zmiňuji o rozhovorech, tak ty dle mého jsou zajímavě provedené. Každý má jiný design, tudíž nebudete mít pocit, že čtete jeden a ten samý spis. Pokud bych měl mluvit o ději, ten vás dokáže zaujmout zejména kvůli velkému množství akce, během níž mnoho různých postav bojuje mezi sebou. Akční pasáže jsou zde celkově úžasné, kreslíř Olivier Coipel si kreslení musel užívat, zejména v případě obrovských panelů s epickými souboji. Jednotlivé charaktery taktéž nejsou špatně vykresleny, zejména Norman Osborn vás zaujme. Stejně tak i Thor či třeba Loki. I další postavy zde jsou dobře napsané, jde vidět, že Brian Michael Bendis umí psát dialogy. Navíc, tento autor dokázal vytvořit velkolepé zakončení, kde dojde na mnoho nečekaných událostí. Za sebe můžu říci, že pokud by tento komiks fungoval jakožto finální kapitola pro všechny komiksy ze světa Marvelu, rozhodně bych se nezlobil. 

Jeden z nejvíce podceňovaných svazků z celého projektu. Absolutně nemám tušení, proč na ComicsDB dostal tak slabá hodnocení. Co musím pochválit je umístění příběhu. Nepočítejte se zasazením do klasického světa s hrdiny, z nichž stojí za zmínku Spider-Man, Captain America nebo Iron Man. Zde máme komplexní pohled na budoucnost s drsným hrdinou Deathlokem. Deathlok samotný mě zde neskutečně zaujal. Jeho dialogy byly skvělé, jeho styl chování mi přišel sympatický a rozhodně bych si s ním chtěl přečíst v angličtině ještě nějaké další komiksy. Mimochodem, menší zajímavost. Nevím z jakého důvodu, ale představoval jsem si, že hlavní hrdina mluví hlasem Jiřího Dvořáka, což je jen tak mimochodem jeden z mých nejoblíbenějších dabérů. I kvůli tomu jsem se možná nenudil a celý děj díky tomu svižně plynul. Styl vyprávění mi přišel hodně zajímavý, celkem neobvyklý na dobu vzniku. To nejlepší na knize “Ultimátní komiksový komplet 113 - Deathlok: Počátek” je kresba. Nemám slov. Na to, že se jedná o komiks ze 70. let mi mnoho panelů připomínalo úroveň kreslířů za dob 80. let. Když se například díváte na stránku, kde byla detailně vykreslena louže s odrazem obličeje hlavního protagonisty, chcete se na ni dívat ještě minimálně 5 minut díky všem těm detailům. Taktéž oceňuji práci s panely, kdy kupříkladu několik malinkých okének tvoří jeden souvislý panel. Celkově jsem byl z komiksu nadšený. Co mi ale moc nesedělo byl poslední sešit, jenž nebyl napsán tak dokonale, i jeho kresba nebyla dvakrát uspokojivá. Zkuste ale tomuto komiksu dát šanci, jelikož podle mě je výborný. 
S náboženstvím mám celkem dlouhou zkušenost. Už asi rok potkávám několik lidí vyznávajících křesťanství a mám k nim vcelku pozitivní názor. Abyste mě chápali dobře, nejsem křesťan, nevyznávám jakékoliv náboženství, ale na druhou stranu je také neodsuzuji. O křesťanství zde nemluvím jenom tak, jelikož Daredevil jakožto hrdina v červeném kostýmu si dlouhodobě zahrával s myšlenkami ohledně křesťanské víry. "Ďábel strážný" podle mě ukazuje zajímavě napsaného Matta Murdocka, který zde prostřednictvím svých monologů nebo dialogů mnohokrát hovoří o tématech souvisejících s Biblí. Kevin Smith rozhodně umí psát, tady to skvěle dokazuje, jelikož ze všech komiksů z “Ultimátního komiksového kompletu” s mužem beze strachu mi přijde tento nejzajímavější už kvůli pojetí našeho hlavního hrdiny. Vedlejší charaktery (Foggy Nelson, Karen Page atd.) mají zajímavý vývoj. Zejména druhá zmíněná zde má výrazný prostor. Kresba nemusí sedět každému. Joe Quesada kreslí hodně pěkně. Umí skvěle vykreslit charaktery, ale dost často si hraje s barvami, což někdy nemusí působit dvakrát nejlépe. Zase na druhou stranu, jedná se o dílo z 90. let, kdy komiksy zejména z druhé poloviny tohoto desetiletí mívaly ty nejbarevnější panely za celou komiksovou historii, tudíž se to dá zčásti přežít. Daredevila od Kevina Smitha tedy můžu hrdě doporučit už kvůli druhé polovině, kde můžete očekávat jeden z nejlepších momentů z celé daredevilovské mytologie. 

Na sto procent se mě určitě zkusíte zeptat, proč zde v tomto žebříčku není komiks “Ultimátní komiksový komplet 21 - Amazing Spider-Man: Návrat”. Na to mám docela snadnou odpověď. Víte, "Návrat" rozhodně není špatný příběh, povedl se. Jenže "Odhalení" a "Dokud hvězdy nezhasnou" ho překonaly o několik úrovní hned z několika důvodů. Scénář u "Návratu" nebyl tak komplexní, víceméně sloužil jako úvod pro budoucí dění. Tady už máme více promyšlený děj, kde se autor J. M. Straczynski více zaměřuje na dospělejší témata - únosy dětí, užívání drog, kariéra filmového herce a další. Navíc, atmosféra na rozdíl od jiných spider-manovských příběhů je temnější. Není zde mnoho přehnaně vtipných hlášek, navíc dostanete celkem zajímavé záporáky, kteří dle mého v mnoha ohledech jsou lepší jak Morlun. Upřímně, Morlun na mě moc dojem neudělal. Dle mého totiž sloužil čistě jakožto pouhá figura pro vytvoření akce. Když se to tak vezme, on sám neměl příliš jasný důvod pro své záporné skutky. Prostě byl čistě bestie, jejíž misí je bez jakéhokoliv většího důvodu zničit našeho hlavního hrdinu. Ostatní záporné charaktery mají větší prostor pro projevení svých charakteristických vlastností i svých motivací. Sice nejsou tak moc velkou výzvou pro Spider-Mana, ale upřímně, dobrého záporáka nedělá pouze neuvěřitelná moc. Když už vyprávím o Spider-Manovi, zmínil bych se ještě o důležité záležitosti. Kromě skvělé akce (již skvěle nakreslil John Romira Jr.) zde najdete tunu civilních pasáží, kde je řada komunikačních sekvencí, během kterých se různé charaktery baví mezi sebou. Peter Parker zde bude mít prostor na vyjádření své osobnosti už kvůli tomu, že například pomáhá mladé žákyni s jejími osobními problémy. Pokud máte rádi pavoučího lezce a chtěli byste více dospělejší příběh s tímto hrdinou, rozhodně bych doporučil si přečíst tento svazek “Ultimátního komiksového kompletu”. 

Asi jeden z nejlepších komiksů zaměřující se na hrdinu kosmického rázu. Jim Starlin dokázal z jedné méně známé hrdinské ikony vytvořit výbornou a propracovanou postavu. To dokazuje zejména ve druhé části, kde dochází nejenom k dokončení kosmického konfliktu se zločincem Thanosem, ale také k poslední kapitole života Captaina Marvela. Nutno říci, že ta poslední část, kde kromě souboje s Nitrem budeme mít možnost si přečíst historicky první grafický román, který kdy Marvel vytvořil. Co více dodat? Skvělá kresba, výborný styl vyprávění, úžasný pohled na Captaina Marvela. Druhá část je jednoduše skvělá, mnohem lepší jak ta první. Ta sice nebyla špatná, ale našly se u ní drobné nedokonalosti. 

Nick Fury patří mezi jednoho z mých nejoblíbenějších hrdinů ze světa Marvelu. Má sympatický charakter, v mnoha ohledech se nebojí být vážný, a pokud si jeho dialogy čtete hlasem dabéra Libora Hrušky, budou vás jeho hlášky bavit. Samotný Nick Fury zde je hodně zajímavá postava, má zde hodně zajímavý vývoj, přičemž jeho interakce mezi různými vedlejšími či hlavními charaktery funguje skvěle, zejména s hraběnkou Valentinou Allegrou de Fontaine, která zde má celkem velký prostor. Stejně tak Dum Dum Dugan nebo agent Sitwell vás budou bavit. Zvlášť tehdy, když Dugan mluví jako Ota Jirák a Sitwell jakožto Jan J. Nedvěd (nepleťte si se starým folkovým písničkářem). Každopádně, přejděme zpátky ke knize. Scénář je dost povedený. Kromě akce zde máte klidnější momenty, během kterých můžete nahlédnout do života hlavního hrdiny a můžete lépe poznat život agenta S.H.I.E.L.D.u. Za zmínku stojí taktéž úžasná kresba Jima Steranka. Steranko dokázal předběhnout dobu. Mnoho panelů vypadá jednoduše výborně. Ať už jsou to panely ve vodě s chobotnicí nebo vzdušné souboje, nikdy nevypadají špatně. Na to, že komiks byl vytvořen v 60. letech, je opravdu pastvou pro oči. Druhá část "Nicka Furyho" se povedla mnohem lépe jak průměrná první část, kde Steranko teprve začínal a scénář nebyl ještě na sto procent dokonalý. Jestli chcete kvalitní a zároveň zábavné špionážní dobrodružství, sáhněte po tomto svazku “Ultimátního komiksového kompletu”. 

Poprvé zde máme na žebříčku "Ultimate Spider-Mana". Není zde jenom tak, jelikož je opravdu úžasný. Brian Michael Bendis psal Petera Parkera jakožto pavoučího hrdinu z ultimátního vesmíru opravdu dlouho až do doby, kdy přišla událost jménem "Death of Spider-Man" ("Smrt Spider-Mana"), během níž došlo na onu osudnou událost. Za sebe můžu říci, že toto byl jeden z nejvíce emotivních zážitku za celý “Ultimátní komiksový komplet”. Poslední část Parkerova života totiž byla napsána bravurně, kresba, u které exceluje zejména Mark Bagley - člověk pracující na sérii "Ultimate Spider-Man" s Bendisem několik let. Jsou zde úžasné momenty, které vás dokážou překvapit. Hlavní hrdina je napsán opravdu dobře stejně jako zbytek protagonistů. Antagonisté vás taky dokážou velice potěšit, jelikož jejich charakter je také napsán perfektně. Norman Osborn alias Green Goblin zde zazáří. Takže ano, konec Spider-Mana ze Země 1606 jednoznačně můžu doporučit. 

Již šestý a zároveň poslední Spider-Man na tomto žebříčku. "Smrt Stacyových" je jeden z těch nejemotivnějších příběhů, který kdy s tímto hrdinou vznikl, a mohli bychom jej považovat za spider-manovskou klasiku, která je i v dnešní době skvělá. Kromě sešitů "Amazing Spider-Man" 111 a 112, kde dojde na jednu z nejdojemnějších scén v komiksech od společnosti Marvelu, zde taktéž najdete sešity, kde náš maskovaný hrdina bojuje proti Doctoru Octopusovi. Mimochodem, Octopus patří na seznam mých nejoblíbenějších nepřátel Spider-Mana, kteří kdy za celou jeho historii vznikli. Tady ani toho nemusím moc psát, jelikož tohle bylo opravdu úžasné. Emoce, akce, zábava, dospělejší témata, to vše dostanete prostřednictvím tohoto díla. Pro pavoučí fanoušky povinnost.  

Gartha Ennise absolutně nemusím představovat, protože tohoto autora znáte pravděpodobně všichni kvůli jeho sérii "Punisher MAX", kde najdete tunu brutality, násilí, krev, sexistické scény, dospělejší témata nebo vulgarismy. "Vítej zpátky, Franku" sice není příběh zapadající pod kategorii "MAX", ale i přesto v něm najdete obrovské množství brutality na mnoha panelech. Lidé tu umírají, autor zachází tak daleko, že se nebojí ukázat, jak jsou například nepřátele zabíjeni zvířaty ze zoo. Záporáci tu dle mého nejsou tak důležití, zejména tu jde o Punishera, od kterého tu očekávejte drsné hlášky. Kromě tohoto antihrdiny zde také najdete skvělé detektivní duo. Děj funguje plynule, oba dva detektivové navíc mají rozmanité charaktery, které prochází docela pěkným vývojem. Kromě detektivů zde také jsou zajímavé postavy dalších antihrdinů. Ti podobně jako Punisher nemají problém někoho zabít. A co k tomu říci? Tohle byl nářez! Příběh rychle odsýpá, nejsou zde nudné pasáže, což oceňuji, jelikož některé komiksy mají problém s tím, že zahrnují pasáže, které čtenáře nudí. Akce byla výborná a velký plus dávám za kresbu, jelikož Steve Dillon kreslí perfektně. Sice obličeje některých jeho postav nemusí působit dvakrát skvěle, ale i tak vypadají dobře. Pokud tedy máte peníze, pořiďte si tohoto Punishera. Určitě se mě mimochodem budete ptát, proč zde není také druhá část tohoto příběhu. Je to jednoduché. Druhá polovina je sice také výborná, ale ne na takové vysoké úrovni kvality jako ta první. 

Nečekané, že? Jeff Lemire napsal asi ten nejlepší komiks s Wolverinem, který kdy vznikl (hned po "Smrti Wolverina" od Charlese Soula). Kromě úžasné atmosféry či výborně napsaných charakterů včetně samotného Wolverina vše doplňuje krásná kresba od Steva McNivena. Tento člověk je opravdu Pan malíř. Ani nevím, co bych k tomuto komiksu měl psát, jelikož se jedná opravdu o vrchol dokonalosti. Jestliže máte možnost, přečtěte si ho, je to pecka.

Nuže, dočetli jste můj žebříček 20 nejlepších knih z projektu “Ultimátní komiksový komplet”. Doufám, že se vám obě části tohoto dlouhého přehledu líbily a jestliže chcete, můžete na ně vyjádřit svůj osobní názor.

Žádné komentáře:

Okomentovat