2017-08-16

#1503: Dechberoucí Zázrak 21: Nová válka s mloky - 60 %

Dechberoucí Zázrak 21: Nová válka s mloky
Vydalo nakladatelství Czech News Center v roce 2017. Série "Dechberoucí Zázrak" je měsíčník. Vydání má 28 stran a prodává se na novinových stáncích za 59 Kč.

Scénář: Petr Macek
Kresba: Petr Kopl

Po delší době přichází lehčí zklamání z toho, co v sérii "Dechberoucí Zázrak" dostáváme. Název dílu "Dechberoucí Zázrak 21: Nová válka s mloky" zní docela slibně s tím, že by to mohlo být velkolepé. A ono to překvapivě velkolepé vůbec není. Neříkám, že má být každé číslo epochální, naopak jsem rád, pokud se autoři zaměří i na postavy, což v tomhle případě platí, ale je zřejmé, že zde mělo dojít k zakončení příběhu, což se stalo, ale bylo tak učiněno velmi rychlou cestou, což si příšerky nezasloužily. Anebo je to jen začátek něčeho, kde budou mít mloci ještě stále význam? Tohle není úplně jasné a jejich potenciál prozatím není ani zdaleka využit, což je velká škoda, protože jejich příchod se mi líbil, i to, jak byli do příběhu celkově zakomponováni.

Praha čelí velké hrozbě. O tomhle je vlastně celý díl "Dechberoucí Zázrak 21: Nová válka s mloky". Zjišťujeme megalomanský plán, který má Bondy, boháč, co si myslí, že za peníze může všechno. Jeho cíl je jednoduchý - ještě více zbohatnout. Jenom si nějak neuvědomuje, že by to skutečně mohlo rozpoutat onu titulní válku s mloky. Zázrak se musí postarat o záchranu Prahy. Ale chce opravdu pomáhat lidem, kteří ho nemusí? Tohle je na komiksu dobré - Zázrak je zde prezentován jako váhající hrdina, který přemítá o tom, jestli má jeho počínání smysl. Navíc jsou jeho pochyby dány vývojem, kterého jsme byli svědky v předchozích číslech. Tohle je dobré. Co tak dobré není, to je rozložení děje jedenadvacátého dílu.

Kromě toho, že se všechno stane tak nějak rychle, jsou zde i celkem zvláštní střihy, kdy se najednou celkem zásadní scéna rychle přeruší, abychom se v rámečcích dověděli, co se mimo panely stalo. Jako kdybychom celé dění sledovali z rychlíku, ale s tím, že je na cestě ještě moc tunelů, kdy nevidíme nic a jenom je řečeno, o co jsme vizuálně přišli. Najednou už tu není tak plynulé budování scén s jednotlivými postavami jako v předchozích dílech, najednou je to zkratkovité, a to směrem, který se nejeví až tak dobrý. To, co je naznačeno pro další dění, nemusí sednout každému. Na druhou stranu je zde obálka pro další díl, která mi doslova vyrazila dech, a díky níž se na dvaadvacáté číslo opět těším.

Série si dílem "Dechberoucí Zázrak 21: Nová válka s mloky" vybrala trochu slabší chvilku, ale nemyslím si, že by v kvalitě vyloženě propadl a nestálo za to číslo číst, to zase ne. Jen je najednou vyprávění zběsilejší a v jednom čísle se toho má stát až příliš, což je patrné i na tom, že je zde poměrně hodně textu. Na druhou stranu se Petr Kopl v některých panelech překonává, kdy poslední dvojstránka je prostě parádní. "Dechberoucí Zázrak 21: Nová válka s mloky" má svoje pozitivní aspekty, i když třeba postava Zázrakova otce mi zatím přijde jako celkem slabá a do celého děje spíše hodně šroubovaná. Ale možná ještě bude mít větší význam. Teď jde jen o to, jestli se autoři zase zvednou k něčemu strhujícímu a dají tomu více prostoru. Náznaky dalšího dílu vypadají obrazově zajímavě, dějově nejistě.

Na Comics Blogu najdete recenze na sešity:
"Dechberoucí Zázrak 1: Magický počátek"
"Dechberoucí Zázrak 2: Golem Ničitel"
"Dechberoucí Zázrak 3: Bílá paní"
"Dechberoucí Zázrak 4: Zrození zla"
"Dechberoucí Zázrak 5: Smrt z rukou králů!"
"Dechberoucí Zázrak 6: Zrada v černé"
"Dechberoucí Zázrak 7: Návrat doktora Fausta"
"Dechberoucí Zázrak 8: Přijíždí Černá sanitka!"
"Dechberoucí Zázrak 9: Hon na Zázraka!"
"Dechberoucí Zázrak 10: Operace "Plán B" spuštěna"
"Dechberoucí Zázrak 11: Tajemství mrtvého čaroděje"
"Dechberoucí Zázrak 12: Peklo na zemi"
"Dechberoucí Zázrak 13: Nejmocnější hrdinové Česka"
"Dechberoucí Zázrak 14: Poslední procitnutí"
"Dechberoucí Zázrak 15: Sraženi z nebes"
"Dechberoucí Zázrak 16: Krvavá brána"
"Dechberoucí Zázrak 17: Jihlavou dolů"
"Dechberoucí Zázrak 18: Vltava skrývá Monstrum!"
"Dechberoucí Zázrak 19: Puknout smíchy!"
"Dechberoucí Zázrak 20: Po nás potopa"

Žádné komentáře:

Okomentovat