2013-11-19

#384: Leonardo 6: Génius na cestách - 65 %

Leonardo 6: Génius na cestách (Léonard 6: Génie en balade)
Vydalo nakladatelství CooBoo v brožované vazbě v roce 2013. Původně vyšlo jako "Léonard 6: Génie en balade" v roce 1982. České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 149 Kč.
Knihu se slevou zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Bob de Groot
Kresba: Turk


Musím říct, že kdy jsem zjistil, že před sebou konečně máme díl, kde je obsažen jeden rozsáhlejší příběh a nikoli jednotlivé stripy, docela jsem se těšil. Vzhledem k tomu, že tohle je normální praxe frankofonních komiksů, ale "Leonardo" zároveň stojí na tom, že jednotlivé stripy přicházejí s pointou, kterou lze do delšího příběhu zahrnout hůře, mohl tenhle díl kvalitativně skončit v podstatě jakkoli. Bohužel se ukázalo, že dvojice De Groot+Turk nebyla na něco tak rozsáhlé úplně připravena a že se z jejich klasického humoru něco vytratilo. Hlavně mu chyběla ta lehkost jednotlivých stripů, která sálala z konfrontace Leonarda a jeho učedníka.
Jak už název "Génius na cestách" napovídá, Leonardo se se svým učedníkem vydávají na cestu, dokonce na cestu kolem světa. Tento výlet byl vyvolán poměrně ohnivou debatou Leonarda s dalšími vědci, kdy Leonardo tvrdil, že Země je kulatá a dočkal se výsměchu. Tím, že obejde (objede, přepluje, atd.) celou Zemi, dokáže, že je skutečně kulatá. Svého učedníka samozřejmě nesmí nechat doma, ač ten z toho není nadšený. Před tvůrci se tak otevřel prostor, kdy se mohli celkem hodně rozepsat o různých národních podivnostech, o národních rozdílech a z toho dělat vtipy. Kdyby se to pojalo velkoryse, tohle je námět na celkem rozsáhlou sérii. De Groot a Turk byli skromnější a spokojili se s tím, že zeměmi se projíždí rychle. Kvalitativně to výsledku moc neprospělo.
Leonardo s učedníkem tak v šestém sešitu v podstatě parafrázují "Cestu kolem světa za 80 dní", ale nedaří se jim s vtipem vždy uspět. Hlavní problém tohohle sešitu je skutečnost, že si až moc zásadně uvědomíte, jak moc se tvůrci opakují. V podstatě celý komiks je o tom, že učedník je Leonardem nucen tlačit/táhnout nějaký dopravní prostředek, který nemá vlastní pohon, respektive o něj dočasně přišel. Poprvé je to zábavné, podruhé méně a poněkolikáté už to je ohrané. Pak je zde také celkem dost vtipů na celnici, které padají na neúrodnou půdu. Najednou už to není absurdní humor, najednou je to skutečně jen repetice toho, co už jsme jednou viděli a jednou se tomu zasmáli. Humor někdy sází na stereotypy, které jsou až moc zažité (pohostinnost Řeků silně podpořená alkoholem, létající koberce v arabských zemích, apod.).
Přesto nechci tvrdit, že komiks je úplně bez nápadu. Jsou zde scény, které mě doslova nadchly, a nemohl jsem uvěřit tomu, že je prostě jen tak někdo vymyslel. Naprosto geniální jsou tibetští mniši anebo indiánský policista v Americe. Tvůrci tak rozhodně neztratili smysl pro humor, jen se ukázalo, že Leonardo je, i přes svého obrovského génia, osobností, která by měla být dávkována v menších ampulích, a ne rovnou pořádnou injekcí. Docela jsem tak rád, že se se sedmým dílem vracíme ke standardu a opět nás čekají kratší příběhy, které alespoň doufám, budou skvěle vypointované jako vždycky.

Komiks "Leonardo 6: Génius na cestách" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství CooBoo.

Na Comics Blogu najdete recenze na komiksy:
"Leonardo 1: Leonardo je génius"
"Leonardo 2: Leonardo je pořád génius"
"Leonardo 3: Kdo to vlastně je?"
"Leonardo 4: Buď zdráv, hifigénie!"
"Leonardo 5: Génius pro každou příležitost"

Žádné komentáře:

Okomentovat