2014-01-28

#473: V hlavní roli Snoopy - 70 %

V hlavní roli Snoopy
Vydalo nakladatelství Plus v pevné vazbě v roce 2012. České vydání má 232 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.
Sešit můžete zakoupit v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Charles M. Schulz
Kresba: Charles M. Schulz

Dostali jsme se na konec sbírek stripů "Peanuts", které u nás zatím vyšly. Je na našem trhu tedy celkem pět knih a musím říct, že pokud se někdy někdo setkal s tímhle stripem, rozhodně se jedná o povinnou četbu. Na druhou stranu je to strip, který dokáže zaujmout i nové čtenáře, což platí například i v mém případě. Jsem rád, že mám doma všech pět knih a že jsem se jimi mohl kochat, protože Schulzova poetika je mi skutečně blízká. Nakonec mě ale trochu mrzí, že souborné vydání bylo - prozatím, nebo nastálo? - završeno právě touto pátou knihou, která je viditelně slabší oproti těm předcházejícím. Smutné na tom je, že je to nejspíš skutečně proto, že v hlavní roli je právě Snoopy.

Jako většina předchozích knih, i "V hlavní roli Snoopy" je knihou tematickou, která se, jak název poměrně jasně napovídá, zaměřila na nejznámějšího bígla na světě, tedy na Snoopyho. Ten se nám tu představuje dokonce v deseti různých rolích, protože je hercem, respektive je tím, kdo chce prožívat život i jinak, a právě k tomu mu role slouží. Vy si uvědomujete, že právě v těch rolích je nejživější, nejtvárnější a Schulz zde srší představivostí a ukazuje, jak je možné strip pojmout. Právě v této knize je pak velmi vidět, jakou postavou se inspiroval "Calvin a Hobbes", respektive některé příběhy, kde se Calvin uzavírá do své představivosti a prožívá imaginativní příběhy. Bill Watterson však zašel ještě dál právě v tom, že imaginaci jen nenaznačuje, ale vykresluje. Ukazuje se tak, jak moc velký vliv "Peanuts" na komiks obecně mají.

Přesto ale díky zvolenému formátu došlo k tomu, že některá témata jsou prostě nudná. Jsou natolik specifická, že nemusí zaujmout každého, a hlavně po obsahové stránce se jedná o něco, co není pro všechny. Třeba letecké eso z první světové války je sice zajímavé, ale pokud se trochu nezajímáte o válku nebo letectví, může vám smysl unikat. Stejně tak je tomu v případě dalších profesí - například Snoopy advokát. Zajímavý je rozhodně Snoopy jako kondor, což je myšlenka naprosto geniální. Je škoda, že ze Snoopyho astronauta nemáme víc. Kniha trpí i tím, že je zde určitá nesouměrnost v počtu stran, které jsou věnovány některým rolím, což je ale dáno i tím, že některým rolím se sám Schulz věnoval více a jiným méně. První světová válka ho očividně fascinovala, a tak si pro sebe letecké eso ukradlo relativně největší počet stran.

Kniha padá s tím, jaký formát pro ni byl vybrán, ale na druhou stranu pořád dostanete to, co chcete - "Peanuts". Některé stripy jsou naprosto výborné, ovšem sem tam je prostě možné vidět, že se Schulz opakoval, v jednom případě jsem měl pocit, že doslova. Některé pointy jsou založeny na určitých větách, které se opakováním vryjí do paměti, právě díky nim však máte pocit, že to trochu ztrácí náboj. "V hlavní roli Snoopy" vám ale také ukazuje, jak bohatý svět Charles M. Schulz vytvořil. A i když mě třeba tato kniha komplexně nezaujala tolik jako ostatní, pořád patří autorovi můj obrovský dík za to, co nám představil. Jsem si jistý, že k těmhle stripům se ještě budu vracet, protože když má člověk depresi, nic nepozvedne náladu víc než depresivně poetický strip.

Komiks "V hlavní roli Snoopy" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Svět podle Snoopyho"
"Láska podle Snoopyho"
"Můj ty smutku!"
"Snoopy po škole"

Žádné komentáře:

Okomentovat