2013-05-12

#58: Planetary 1: Do všech koutů světa a jiné povídky - 85 %


Planetary 1: Do všech koutů světa a jiné povídky (Planetary: All Over the World and Other Stories)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě v roce 2013. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 série "Planetary" a jako jeden preview příběh u Wildstorm (odnož DC Comics). Souborné vydání vyšlo u DC Comics poprvé v roce 2000. České vydání se prodává v plné ceně za 399 Kč.

Scénář: Warren Ellis
Kresba: John Cassaday

Warren Ellis ukazuje, jak se píše komiks, který je především sci-fi, komiks, který je superhrdinský, ale vlastně o superhrdinech není, komiks, který dokáže vysvětlit většinu záhad světa tím, že je vlastně vůbec nevysvětlí. Se svým "Planetary", série vytvořená spolu s kreslířem Johnem Cassadayem, stvořil v komiksu opět něco unikátního, něco, kde se mohl vyřádit a kde mohl pořádně ukázat svou lásku k vědecké fikci, k fantaskním světům, vynálezům a imaginacím. Jeho představivost je vskutku neuvěřitelná, ale o to více mě udivilo, jak dokázal John Cassaday tyto specifické vize přenést do kresby. Některé panely, především pak velké panely (sněhová vločka, velké i dvoustránkové panely v příběhu "Ostrov") jsou naprosto neuvěřitelné a budete na ně zírat s otevřenou pusou. Skutečně se vás dotkne něco velkého, velkolepého, místy i něco nad naše chápání. Warren Ellis jako kdyby se pohyboval ve světech, k nimž mi sami nejsme schopni dosáhnout. Přesto nám pomocí komiksu své vize předává. Děje se tak v celkem šesti samostatných povídkách a jednom krátkém úvodním příběhu, který je až na konci knihy, v tomto případě je to ale pochopitelné, protože je lépe se s hrdiny nejprve seznámit.
K seznámení dochází v příběhu "Do všech koutů světa" se seznamujeme se třemi lidmi, kteří mají tvořit tým Planetary. Jsou to dva současní členové Jakita Wagner a Bubeník. Ona je v podstatě superžena, která je nadaná obrovskou silou a rychlostí. Bubeník je zase cvok, který nějakým způsobem dokáže komunikovat s přístroji a ovlivňovat jejich jednání. Právě Jakita verbuje třetího člena (vždy musí být tři, protože tím čtvrtým je neznámý člověk, který je financuje a který je označován právě jako Čtvrtý). Třetím členem se má stát podivný muž Eliáš Snow. Víme o něm, že žije již téměř sto let, ale jaké má další schopnosti, to nám jisté není. Neví to pořádně ani Jakita, ale postupně vše zjišťujeme. Hned první příběh nám dá tušit, jakým směrem se bude Planetary ubírat. Trojice se dostává do podivných tajných místností, které dříve tvořily základnu pro jiný tým, jenž se pokusil vyřešit všechny problémy světa. Důsledky zjišťujeme, stejně jako nacházíme i dalšího člověka, který je vlastně stejně starý jako Eliáš Snow. K němu se pak kniha  vrací ještě v příběhu "Náš pan doktor", který je pátý v pořadí.
Tím druhým je zmiňovaný "Ostrov", který je územím, jež nepatří ani Japonsku, ani Rusku, ale oba státy se o něj od války hádají. Důležitější je, že tohle je místo, kde jsou všechny příšery za japonských filmů. Setkáme se tak s takovými příšerami jako jsou Mothra (japonsky Mosura), Rodan (japonsky Radon) nebo stará známá Godzilla (Gojira). Bohužel jsou mrtvé. Warren Ellis nám nepodává řešení, jen nám ukazuje, jak úžasný a strašný by náš svět mohl být, kdyby se naše legendy proměnily ve skutečnost. To se potvrzuje i v příběhu dalším, nazvaném "Mrtví pistolníci". Tenhle příběh nás také zavádí do Asie, tentokrát do Hongkongu, kde má úřadovat duch policisty, který trestá zločince. Nejlepší příběh celé sbírky je vlastně takovou městskou legendou, která se stává pravdou. V tomhle případě je Ellis poměrně vysvětlující, ale excelují společně s Cassadayem, jehož akční kresba je výborná. Některé panely mi stylem záběrů, nikoli stylem kresby, připomněly "Drsnou školu". Vzhledem k tomu, že druhý i třetí příběh se odehrávají v Asii, jsou tomu přizpůsobeny i obálky původních sešitů, které jsou doplněné japonskými a čínskými znaky. Ladění je na víc skutečně podle stylu toho, zda se má jednat o béčkový horor, nebo o moderní legendu. Každý příběh má své vlastní pojetí.
"Podivné přístavy" jsou podle tohoto vzorce moderním mystickým dramatem, kde na vás dýchne atmosféra světů, které nejsme s to poznat. Mysteriózní příběh se zde mísí s mimozemským sci-fi a to navíc s fantasy. Je to zajímavá moderní směs, která nám, jak rozšafně vyjádřil Alan Moore v úvodní předmluvě, která nám ukazuje, jak může komiks vypadat, jaké příběhy může vyprávět. Jsou to příběhy zvláštní, ale jsou to příběhy nové, jedinečné. Warren Ellis se v podstatě inspiruje ve starých sci-fi knihách a fantasy románech, vychází ze starých filmů, které si pamatují jen zasvěcení, ale dává jim novou podobu, dává jim podobu komiksovou a určuje tak příběhy pro nové tisíciletí. Slova Alana Moora nejsou tak nadsazená. Vracet se k minulosti a na jejích základech tvořit něco nového, originálně neoriginálního, je dnes naprosto běžné. Nemluvím o remacích, i když i ty sem patří, ale především o tom, že zde snad skutečně vše jednou bylo. Jde o to to vzít a podívat se na to novým způsobem. Warrenovi s Johnem se to daří.
Originální obálka k "Planetary 2" ukazuje nápaditost tvůrců a stylizaci jednotlivých povídek
Další ukázkou je pátý příběh "Náš pan doktor", který vypráví o nesmrtelném muži, doktoru Brassovi, s nímž jsme se setkali v prvním příběhu a mihl se i v příběhu čtvrtém. Nejde tak ani o děj samotný, ale o pojetí této povídky. Částečně je to klasický komiks, ale ten je prostřídán stranami z ilustrovaného románu, který se zabývá různými momenty z doktorova života. Krásná ukázka toho, jak je možné propojit dvě média. Problém může být v tom, že se v tomhle sešitě v podstatě nic neděje. Ellis naznačuje a dává nám na vědomí, že ten příběh ještě bude mít hloubku, ale budeme si muset počkat. Eliáš Snow se nám odhaluje postupně. O mnoho víc se toho nedovíme ani v příběhu s názvem "4". Spíše vyvstane ještě více otázek. Co vlastně mělo setkání znamenat? Budeme si muset počkat na další díl. Jako bonus je pak přidána osmistránková předpremiérová epizoda, která nás s týmem seznamuje v plné síle. Tohle je tým archeologů nemožné a takové pojmenování k nim naprosto sedí.
Pro srovnání s předchozí obálkou, toto je originální obálka k "Planetary 5", kde je kresba opět stylizovaná pro styl povídky
Warren Ellis s Johnem Cassadayem vytvořili komiks, u kterého si budete pokládat hodně otázek, ale zároveň v něm můžete najít i určitou filosofii. Nejde jen o to přijmout, že všechno se vrací, jen v obměněných podobách, Ellis se zabývá paralelními světy, existencí jiných ras, těch otázek je vyzdviženo mnoho a s každým příběhem přibývají. Odpovědi na ně v komiksu vždy nenajdete. Je na vás, co si o tom všem budete myslet. Rozhodně od "Planetary" ale nečekejte superhrdinský komiks, i když zde tyto prvky jsou. Nečekejte akční komiks, i když ani akce nechybí. Tohle je místy téměř mystické dílo, ale v tom nejlepším slova smyslu. Jestli máte rádi záhady, tohle je komiks pro vás. Nenajdete odpovědi, ale jako archeologové nemožného si skutečně budete připadat.

Komiks "Planetary 1: Do všech koutů světa a jiné povídky" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

2 komentáře:

  1. Komiks som s rozpakmi kúpil a musim povedat ze mam z neho rozpacite pocity. Na jednej strane zahadne pribehy, ktore sa nejak vzdy ked sa rozbehnu skoncia... ale v druhej polovine knihy a hlavne v zaverecnych castiach vsetko zacina do seba zapadat... Uz len cakam na dalsi diel.. ano je tu recenzovany ale nechcem ho citat :) potom napisem svoj nazor.

    Komiks hodnotim velmi kladne.. Ako niektori pisu su to take komiksove Akty X :) a ja mam Akty X velmi rad...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem rád, že se tenhle komiks líbí. Mě uhranul hned na první pohled, ale je pravda, že u mě se trefil pojetím i tím, co vypráví. Zrovna tohle mě teď zajímá.

      Vymazat