2017-08-10

#1499: Nejmocnější hrdinové Marvelu 7: Hulk - 75 %

Nejmocnější hrdinové Marvelu 7: Hulk (The Hulk)
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako čísla 12 až 20 série "The Incredible Hulk" (vol. 2) v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Paul Jenkins
Kresba: Ron Garney

Hulk je zajímavou a rozporuplnou postavou, na které se různí tvůrci vyřádili různě. Už na začátku dostal docela zabrat. V prvním sešitě ho Jack Kirby nakreslil šedého, ale hned v dalším sešitě už se objevil jako zelený. Důvod byl ten, že došlo k ukončení radiačních procesů v jeho těle a Hulk zezelenal. Ve skutečnosti je ale příčina mnohem prozaičtější. Namíchat na počátku 60. let šedou barvu tak, aby vypadala pořád stejně, nebylo jednoduché jako dnes. Se zelenou se pracovalo mnohem snáz, a tak od druhého čísla série "The Incredible Hulk" získal titulní hrdina, pokud ho vůbec jako hrdinu vnímáte, svou zelenou barvu. Je skoro s podivem, jak málo někdy stačí k tomu, aby se zrodilo něco ikonického. Protože i když měl Hulk i později šedou podobu, ta zelená je s ním spojena nejvíce.

Paul Jenkins využívá minulost Hulka k tomu, aby vytvořil nový příběh, a tak i ta šedá je do děje zakomponována. Nepopírá, co bylo dříve řečeno a dává jednotlivým Bannervoým podobám hlubší smysl, který dovede změnit náhled na to, jak zelené monstrum chápat. Hned na začátku příběhu se dovídáme spolu s Bannerem zásadní skutečnost. Jeho lidské tělo je nemocné. A není to žádná hezká nemoc. Podle všeho trpí nemocí, která je označována jako ALS, tedy amyotrofická laterální skleróza, což by měla být nemoc, která upoutala Stephena Hawkinga na vozík a dala mu jeho robotický hlas. Na druhou stranu vzhledem k tomu, že je nemoc hodně špatně diagnostikovatelná, se v Hawkingově případě může jednat také o spinální svalovou atrofii (SMA). Jistota úplně není.

Pro příběh to není zásadní, spíše je zásadní to, že ani Banner nemá jistotu, jestli je skutečně postižen ALS. Díky tomu se vrací do minulosti. Ne doslova, cestování v čase v tomhle komiksu nehledejte, ale vrací se k jedné své bývalé lásce z vysoké, která je v současné době psychiatričkou a zaměřuje se i na nervový systém a je schopna mu udělat nějaké základní testy a zjistit, i když ne na 100 %, zda je touto degenerativní chorobou skutečně postižen. Jitří to rány, ale především to zásadně zasahuje do Bannerovy psychiky, která už je takhle dost nevyrovnaná. A my naplno zjišťujeme, co vlastně v Bannerově hlavě vězí. A že to má zajímavý vývoj! I když je tenhle komiks pořád akční, je důležité, co se děje v Bannerově hlavě, kde se kreslíři mimochodem docela vyřádili. Některé stránky jsou svým rozložením hezky psychedelické. Ron Garney se ale vyžívá i ve velkých panelech, kde Hulk teprve dostává tu správnou podobu, která dovede uzemnit.

Příběh Hulka je příběh člověka, který se stal obětí nehody - mimochodem mně by se osobně více líbilo, kdyby to bylo jeho vlastní vinou, nikoli náhodou, jednoduše, aby se to více podobalo původnímu "Podivnému případu Dr. Jekylla a pana Hyda" - a snaží se najít ve svém životě klid, i když je to v podstatě nemožné, protože po něm neustále někdo pase. I teď je to armáda, ale trochu jiná. Tady se Jenkins vůbec nebál hrábnout do moderních amerických dějin a do konspiračních teorií, které Hulkovu příběhu ještě přidávají na zajímavosti. "Kdo stráží strážce?" budete se možná ptát. Příběhy s Hulkem nejsou vždy tak dobré, ale ta postava v sobě má potenciál, který se tvůrcům komiksu "Nejmocnější hrdinové Marvelu 7: Hulk" podařilo využít. I když se zde nějaké postavy zdají navíc, i když je to příběh, u nějž si nejsme konkrétně jisti následky, dobře to vystihuje Hulkovu podstatu a jeho sílu jako postavy.

Na Comics Blogu najdete:
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 1: Avengers"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 2: Spider-Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 3: Wolverine"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 4: Hawkeye"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 5: Iron Man"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 6: Captain America"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 15: Human Torch"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 16: Vision"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 17: Falcon"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 18: Deadpool"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 19: Valkyrie"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 20: Punisher"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 21: Nick Fury"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 22: Black Panther"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 23: Mockingbird"
"Nejmocnější hrdinové Marvelu 24: Defenders"

Žádné komentáře:

Okomentovat