2017-08-09

#1498: Gulliveriana + Zlatý osel - 55 %

Gulliveriana + Zlatý osel (Gulliveriana. L'Âne d'or)
Vydalo nakladatelství Argo v pevné vazbě v roce 2017. Původně v tomto vydání vyšlo jako "Gulliveriana. L'Âne d'or" v roce 2016. České vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 498 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Milo Manara
Kresba: Milo Manara

Červen 2017 byl z hlediska erotického komiksu docela bohatý, protože česky vyšly hned dvě knihy od Mila Manary. Jedná se o knihu "Klik", kterou vydalo nakladatelství Crew, ale přidalo se i nakladatelství Argo, které vydalo knihu "Gulliveriana + Zlatý osel". Tato kniha obsahuje dva příběhy, které Manara vydal v letech 1996, respektive 1999. Příběh "Gulliveriana" je starší, "Zlatý osel", vydaný jako "L'Âne d'or" je pak tím mladším. I když mají něco společného, hned na první pohled je třeba vidět, že Manara použil trochu jinou kresbu/malbu, aby oba komiksy vytvořil. Dějově je nic nespojuje a každý funguje samostatně. To, co je spojuje, je skutečnost, že se jedná o Manarovy adaptace starších literárních děl. "Gulliverovy cesty" Jonathana Swifta jsou celkem známé, "Zlatého osla" (známé i jako "Proměny") pak napsal Lucius Apuleius, řecký řečník a filosof.

"Gulliveriana" je uvedena v knize jako první. Sledujeme mladou, krásnou dívku, jak se opaluje a chce si zaplavat, což ji dostane na palubu staré lodi, kde se začte do knihy "Gulliverovy cesty". Najednou začne pršet, loď se dá do pohybu a ona se ocitne na ostrově, kde je přivázána k zemi malými lidičkami. Ano, následuje i ostrov obrů, ostrov mluvících koní a létající ostrov, i když poslední dva jmenované jsou spíše jenom na nabobtnání počtu stran a splnění "adaptování" původního příběhu, nic zásadního se tam nestane a Manara z obou ostrovů rychle prchá. Nejvíce času strávíme na ostrově Liliputů, ale ani zde to není nic překvapivého, Manarovi šlo v podstatě jen o to, aby měl děj a do něj hrdinku, kterou bude moct stavět do různých sexy a erotických pozic. A to vyšlo.

Dějově je o něco zajímavější "Zlatý osel", kde Manara zachovává proměnu hlavního hrdiny a jeho putování v podobě osla. Mladík se do oslí podoby dostane svou hloupostí a touhou splnit si přání, která jsou nereálná, a doplatí na to skutečností, že je unesen a v oslím těle vláčen různými dobrodružstvími, která jsou náhodná, nečekaná, ale rozhodně nebezpečná. V oslí podobě je pak schopen vnímat svět jinak. Manara tomu dal celkově tón orgií a dojde zde na scény, které hned tak ani v erotickém komiksu neuvidíte. Tohle je hodně odvážné dílo a líbí se mi na něm právě ta skutečnost, kam až autor zajde. Když jsem si komiks kupoval, ptal jsem se, jestli mají tu novou knihu od Manary, ale ne "Klik". Prodavač mi řekl: "Ano, tahle zvrácenost vyšla a máme ji tu." Doteď nevím, jestli to myslel vážně, či nikoli.

Zvrácenost, nebo ne, to už je na vašem úsudku, já ani jeden komiks za zvěrstvo nepovažuji. Manara pojal oba příběhy podle svého a jsou rozhodně originální, i když je jasné, že se z nich vytratila nějaká hlubší podstata ve prospěch toho, že se jedná o erotické komiksy, které jsou sexy, místy byste určitě řekli, že jsou úchylné. Z hlediska erotického komiksu to rozhodně není to nejlepší, co od Manary dostanete. Mimochodem, "Gulliveriana" už česky vyšla jako "XXX Comix Speciál: Gulliveriana". Dějově i kresebně mi nakonec přišel zajímavější "Zlatý osel", a to nejen proto, že zde uvidíte scény, které vám dovedou vyrazit dech. Je to i tím, jaké barvy Manara používá a hlavně jak využívá bílou a šedou. Tohle je Manara, kterého očekáváte, bohužel nic moc navíc, dějem spíš méně než více.

Komiks "Gulliveriana + Zlatý osel" si můžete zakoupit na stránkách Kosmas.

Žádné komentáře:

Okomentovat