2017-08-11

#1500: Marvel: Co jste neměli vědět o komiksovém zázraku - 90 %

Marvel: Co jste neměli vědět o komiksovém zázraku (Marvel Comics: The Untold Story)
Vydalo nakladatelství Paseka v pevné vazbě v roce 2016. V originále vyšlo jako "Marvel Comics: The Untold Story" v roce 2012. České vydání má 496 stran a prodává se v plné ceně za 490 Kč.
Knihu se slevou zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Autor: Sean Howe

Pokud se chcete něco dovědět o Marvelu, rozhodně si kupte knihu "Marvel: Co jste neměli vědět o komiksovém zázraku". Nečekejte, že se jedná o něco, kde se dozvíte, jaké jsou vztahy v celém multiversu. Nečekejte, že se seznámíte se všemi postavami. Když už jsme u toho, tak ani nečekejte, že tohle obsahuje komiks samotný. Kniha "Marvel: Co jste neměli vědět o komiksovém zázraku" v sobě nemá jediný obrázek, což je na jednu stranu trochu škoda, ale díky Googlu si stejně můžete všechny postavy, komiksy a obálky, případně i osobnosti, o kterých se mluví, najít a podívat se, jak vypadaly či stále vypadají. Ano, tohle je kniha o komiksu bez komiksu.

"Marvel: Co jste neměli vědět o komiksovém zázraku" mapuje historii nakladatelství Marvel. Začíná se tím, co bylo ještě před Marvelem, že existovalo něco jako Timely Comics a že tu byla osoba Martina Goodmana, vydavatele, který byl u začátků, kdy vnikly postavy jako Human Torch, Namor nebo Captain America. Goodman byl sám o sobě skutečně jen vydavatelem, nebyl tvůrčí osobou. A tak postavy stvořili lidé jako Jack Kirby nebo Joe Simon (společnými silami stvořili postavu Captaina Americy), Carl Burgos (Human Torch) či Bill Everett (Namor). Tohle byl začátek, ale rozpuk Marvel, v té podobě, jak ho známe, přišel až na začátku 60. let, kdy se jediným redaktorem stal Stan Lee. Až v tu chvíli začalo nakladatelství skutečně růst, protože vytvořilo komiksy jako "Fantastic Four", "Amazing Spider-Man" nebo "Incredible Hulk".

Stan Lee představoval pro Marvel neskutečnou vzpruhu. Anebo bylo všechno trochu jinak? "Marvel: Co jste neměli vědět o komiksovém zázraku" přináší celkem velké množství otazníků, kdy na některé se nedaří odpovědět, protože různé hlasy říkají něco jiného a ty, kterým byste chtěli věřit, říkají někdy takové věci, že vlastně ani nevíte, co všechno se dělo a kdo má pravdu. Tohle je na historii Marvelu zajímavé, stejně jako je zajímavé to, jak na spolupráci s tímto velkým nakladatelstvím mnoho osobností doplatilo. Měli by Jack Kirby, Steve Ditko, Chris Claremont, Roy Thomas, Jim Lee, Frank Miller nebo Todd McFarlane jen pozitivní slova pro svého bývalého zaměstnavatele? Nemyslím si. Na druhou stranu, i Marvel by určitě na některé z nich kydal špínu.

"Marvel: Co jste neměli vědět o komiksovém zázraku" není vyloženě podrobným historickým pohledem na nakladatelství Marvel, ale jedná se o obraz dostatečně široký a hluboký alespoň podle toho, jak o něm jsou různé osobnosti, které bývaly nebo jsou součástí Marvelu, mluví. Každý řekne něco trochu jiného a díky tomu získává Marvel obrázek místa, kde rozhodně nebylo tak jednoduché pracovat, ale kde se přesto vytvářely nápady, které jsou nezapomenutelné. Z Marvelu vyšla díla, která si budete pamatovat, bohužel v dnešní době možná hlavně proto, že se jedná o postavy, které se přesunuly do filmu a oslovily tak ještě větší potenciální trh. Marvel si prošel různými obdobími a kniha "Marvel: Co jste neměli vědět o komiksovém zázraku" je dobře zachycuje. Pokud vás baví historie, v tomhle případě i se snahou o objektivitu, případně o zjištění různých názorů, je tohle kniha pro vás.

Knihu "Marvel: Co jste neměli vědět o komiksovém zázraku" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Paseka.

Žádné komentáře:

Okomentovat