2019-05-02

#1969: Star Wars - Darth Maul: Darth Maul / Syn Dathomiru - 60 %


Star Wars - Darth Maul: Darth Maul / Syn Dathomiru (Star Wars: Darth Maul a Star Wars: Darth Maul - Son of Dathomir)
Vydalo nakladatelství Egmont v pevné vazbě v roce 2019. Původně vyšlo jako "Star Wars: Darth Maul" v roce 2017 a "Star Wars: Darth Maul - Son of Dathomir" v roce 2014. České vydání má 200 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.
Scénář: Cullen Bunn, Jeremy Barlow
Kresba: Luke Ross, Juan Frigeri

Kniha "Star Wars - Darth Maul: Darth Maul / Syn Dathomiru" je opět sebranou sbírkou komiksů, které vycházely sešitově, a to i u nás v rámci časopisu "Star Wars Magazín". Tak nějak předpokládám, že to jsou ty nejlepší vybrané příběhy, ale pokud se Darth Maula týká, tak musím říct, že kvalita příběhu už je trochu nižší než u předchozích dvou knih, které Egmont vydal - konkrétně se jedná o knihy "Star Wars: Skywalker útočí / Zúčtování na pašeráckém měsíci" a "Star Wars - Darth Vader: Vader / Stíny a tajemství". Kvalita jednotlivých sebraných sbírek je s tím, jak jsou postupně vydávány, spíše klesající a je vidět, že ne každý autor dovede komiksovým "Star Wars" dát něco navíc Jason Aaron to ještě dokázal, ale Cullen Bunn překvapivě nikoli, ten s Darth Maulem překvapivě přináší relativně hodně obyčejný příběh, zajímavější je pak ten, který napsal Jeremy Barlow. Tady bych čekal, že to bude spíše Cullen Bunn, který dá příběhu něco trochu jiného, třeba i lehce hororového. To se však nestalo.

Kniha "Star Wars - Darth Maul: Darth Maul / Syn Dathomiru" tedy obsahuje dva delší příběhy, kdy první se jmenuje "Darth Maul" a vyšel prvně v roce 2017, druhý se jmenuje "Darth Maul: Syn Dathomiru" a ten vyšel o tři roky dříve. V knize jsou prezentovány nikoli v pořadí, jak vyšly, ale v pořadí, jak na sebe relativně navazují, respektive tak, že první je příběh z doby, kdy byl Darth Maul ještě učněm Darth Sidiouse, druhý příběh už se zaměřuje na dobu, kdy byl Darth Maul znovu oživen, respektive zachráněn a postavil se svému bývalému mistrovi, který ho vlastně zradil tím, že ho nechal rozseknout vejpůl Oba-Wanem Kenobim. On Darth Sidious rozhodně není z těch, kdo by si vážil těch, kdo jsou pod ním a zachází s nimi jako s nahraditelnými. A tomu se chtěl Darth Maul vzepřít a vytvořil si svou vlastní galaktickou kliku, v podstatě pirátskou skupinu, která se ale stala docela mocnou.

První příběh vypráví o tom, jak Darth Maul dostal jeden úkol, který měl pro Darth Sidiouse splnit. Ten úkol je zajímavý z toho pohledu, že jo nazíráme pohledem samotného Darth Maula a trochu více tak zjišťujeme o jeho psychice. To není úplně špatný, je to dobrý náhled v tom smyslu, že poznáváme více osobnost této postavy. Ta je docela zajímavě rozpolcená a skoro by se zdálo, že v ní třeba najdeme i soucit. Třeba... Druhý příběh už je o to, jak se Sidious snaží Darth Maula zbavit a dělá pro to všechno, stejně jako se Darth Maul snaží o to, aby Sidiousovi škodil a případně sám svého mistra porazil, což je ale úkol nadlidský i nadsithský. A samozřejmě moc dobře víme, jak to vlastně ve filmových "Star Wars" bylo, takže nás nemůže čekat nějaké vyložené překvapení, ale jde především o to, aby to pěkně zapadalo do známé kontinuity a nijak to nenarušilo hlavní příběh.

Komiksová sbírka "Star Wars - Darth Maul: Darth Maul / Syn Dathomiru" neobsahuje vyloženě skvělé příběhy, jedná se ale pořád o "Star Wars". Kdo má tenhle vesmír rád, ten si dvě delší povídky v knize obsažené celkem užije. Není to nic světoborného, nic to nemění, ale je to akční, je to zaměřené na jednu konkrétní postavu a ta je nám představena způsobem, který celkem funguje. Darth Maul se ukázal být jednou z nejzajímavějších postav temné strany, jaké byly a jsou součástí světa "Star Wars". Je to trochu paradoxní, když si vezmete, že to je postava, která vypadala na jedno použití ve "Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba". Nemluvě o tom, že to je jedna z těch postav, které přežijí svou celkem jasnou smrt, což není něco, co mám dvakrát rád. Kniha "Star Wars - Darth Maul: Darth Maul / Syn Dathomiru" alespoň ukazuje, že i ty následné příběhy mají nějaký smysl. Alespoň pobaví, když nic jiného.

Komiks "Star Wars - Darth Maul: Darth Maul / Syn Dathomiru" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat