2019-05-07

#1972: Usagi Yojimbo 31: Pekelná malba - 90 %


Usagi Yojimbo 31: Pekelná malba (Usagi Yojimbo: The Hell Screen)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2019. Původně vyšlo jako čísla 152 až 158 série "Usagi Yojimbo" u Dark Horse. Souborně vyšlo v roce 2017 v nakladatelství Dark Horse. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Stan Sakai
Kresba: Stan Sakai

Kniha "Usagi Yojimbo 31: Pekelná malba" už načala čtvrtou desítku ušákových příběhů, což je skutečně úctyhodné, nemluvě o tom, že ještě mnohem úctyhodnější je skutečnost, že kvalita série nikam nepadá, pořád je na nesmírně vysoké úrovni a ani příběhy zde obsažené na tom nic nezmění. Jasně, je škoda, že se nevrací více oblíbených postav, i když i tentokrát se setkáme s inspektorem Ishidou, kterého si oblíbili nejen čtenáři, ale i samotný Stan Sakai. Je ale škoda, že tu zase není Gen, i když je zmíněn, anebo se Usagi zase nepodívá za známými ze svého dospívání. Nebo že by si tohle Stan Sakai nechával až na chvíli, kdy bude chtít se sérií skončit a uzavřel ji pro Usagiho v kruhu rodinném. Můžu se jen dohadovat. O čem se nemusím dohadovat, to jsou příběhy, které jsou obsažené v knize "Usagi Yojimbo 31: Pekelná malba". Jejich kvalita je opět parádní, jejich pojetí je různorodé. A velice zajímavé je, že i u třicáté první knihy v sérii dovede Stan Sakai přijít i s novými vypravěčskými postupy.

Zajímavý vypravěčský postup propojuje hned první dvě povídky, kterými jsou "Řeka se zvedá" a "Kyuri". První vypráví o tématu, které propojuje všechny povídky v knize "Usagi Yojimbo 31: Pekelná malba". Tím tématem je období dešťů v Japonsku, záplavy anebo naopak nedostatek deště. V první příběhu Usagi pomáhá vesnici, aby přežila zdvihající se tok řeky. Je v tom hodně morálního, ale také je zde moment, kdy Usagi mizí a mi vlastně nevíme, co se s ním stalo. Naštěstí hned následuje pokračování v povídce "Kyuri", kde se pravdu dozvíme. První příběh je hodně realistický, dramatický, ale s mírovým poselstvím, druhý už je nadpřirozený, temnější, je to vlastně takový akční monster survival. I tem má ale krásnou scénu v závěru. Pak ale následuje příběh "Kazehime", což je za mě vrchol téhle sbírky. Příběh, který je vlastně jen krátkou epizodou, ale je v něm něco tak smutně krásného, že mě prostě naplno zasáhl.

Hlavní příběh knihy "Usagi Yojimbo 31: Pekelná malba" je celkem logicky "Tajemství pekelné malby", a to nejen díky jménu, ale i proto, že tento příběh původně vyšel rovnou ve třech sešitech a v knize tak zabírá nejvíce prostoru. Je to příběh o tom, jak si mocnost myslí, že má na všechno právo, že úplatky všechno spraví, ale také příběh o tom, jestli člověk má nebo nemá věřit pověrám. Právě zde se vrací inspektor Ishida, i když nutno říct, že tady jde detektivní práce trochu do pozadí, protože vše je vyřešeno trochu nečekaně. Ale právě tady se ukazuje opět lehce jiný vypravěčský způsob, který byl pro odhalení vraha použit. Nemusí to sednout každému, ale v rámci série to zaujme, protože to trochu vyniká. Poslední povídkou je pak jednosešitový komiks "Osud stařešinů". Tohle je taková krásně depresivní třešnička na závěr. Celou dobu budete tušit, o co jde, ale stejně vás to svými emocemi až nečekaně zasáhne. I tohle je Stanovo mistrovství.

Stan Sakai je pro mě jako přítel, i když jsem ho samozřejmě nikdy neznal. Ale přemýšlím o něm jako o Stanovi, po všech knížkách, které jsem od něj přečetl, což jsou všechny, které vyšly česky, je to prostě starý známý, u kterého vím, že mě každou svou knihou dostane, že mě ohromí, že mě oslní. A nejinak je tomu v případě knihy "Usagi Yojimbo 31: Pekelná malba". Jasně, byl bych rád, kdyby před námi dál rostl hlavní příběh, kdyby se posouval, vyvíjel. Ale je jasné, že ten by nemohl růst donekonečna. A tak Stan volí raději kratší epizody, které posouvají Usagiho spíše v prostoru než v ději samotném. Ale i ty krátké epizody vás dovedou rozebrat, protože Stan skvěle pracuje jak s postavami, tak s vyprávěním a jeho formami nebo s emocemi. Pokud byste si měli vybrat jedinou komiksovou sérii, kterou číst, asi bych vám doporučil právě sérii "Usagi Yojimbo". Ani jednou mě nezklamala.

Komiks "Usagi Yojimbo 31: Pekelná malba" zakoupíte na stránkách obchodu Crew.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihy:
"Usagi Yojimbo 8: Stíny smrti"
"Usagi Yojimbo 9: Daisho"
"Usagi Yojimbo 10: Mezi životem a smrtí"
"Usagi Yojimbo 11: Roční období"
"Usagi Yojimbo 12: Ostří trav"
"Usagi Yojimbo 13: Šedé stíny"
"Usagi Yojimbo 14: Maska démona"
"Usagi Yojimbo 15: Ostří trav II - Pouť do svatyně Atsuta"
"Usagi Yojimbo 16: Bezměsíčná noc"
"Usagi Yojimbo 17: Souboj v Kitanoji"
"Usagi Yojimbo 18: Na cestách s Jotarem"
"Usagi Yojimbo 19: Otcové a synové"
"Usagi Yojimbo 20: Záblesky smrti"
"Usagi Yojimbo 21: Matka hor"
"Usagi Yojimbo 22: Příběh Tomoe"
"Usagi Yojimbo 23: Most slz"
"Usagi Yojimbo 24: Návrat Černé duše"
"Usagi Yojimbo 25: Hon na lišku"
"Usagi Yojimbo 26: Zrádci země"
"Usagi Yojimbo 27: Město zvané Peklo"
"Usagi Yojimbo 28: Červený škorpion"
"Usagi Yojimbo 29: Dvě stě sošek Jizo"
"Usagi Yojimbo 30: Zloději a špehové"
"Usagi Yojimbo: Senso"

Žádné komentáře:

Okomentovat