2016-03-24

#1129: Usagi Yojimbo 25: Hon na lišku - 90 %

Usagi Yojimbo 25: Hon na lišku (Usagi Yojimbo: Fox Hunt)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako čísla 110 až 116 série "Usagi Yojimbo" a jako "MySpace Dark Horse Presents 18" u Dark Horse. Souborně vyšlo v roce 2011 v nakladatelství Dark Horse. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Stan Sakai
Kresba: Stan Sakai

Stan Sakai nemůže zklamat, to je jednoduše dané. On je tak dobrým autorem, že vás s každým svým komiksem o této skutečnosti jenom přesvědčí. Spojuje se v něm tolik profesí, které normálně dělá několik lidí. O to je jeho tvorba neuvěřitelnější. Ještě neuvěřitelnější je skutečnost, že je všechny zvládá mistrovsky. Nejen, že je výborným vypravěčem, ale on je i výtečným kreslířem, který se navíc věnuje klasické kresbě, nikoli té počítačové. A k tomu je ještě výborným lettererem, za což byl také několikrát individuálně oceněn. Mimochodem i lettering dělá ručně. Tohle už je něco, co se jen tak nevidí, ale o to víc úcty pak k tomu celkem malému muži budete cítit. On by si ji však zasloužil už ve chvíli, kdyby jen kreslil.

Ale pojďme raději obdivovat jeho nejnovější knihu, nebo alespoň tu, která jako nejnovější vyšla česky. Jedná se o již pětadvacátou sbírku, což je krásné číslo, navíc ještě máme v češtině dvě knihy mimo hlavní sérii - "Usagi Yojimbo: Yokai" a "Vesmírný Usagi". Kniha "Usagi Yojimbo 25: Hon na lišku" je pokračováním v hlavní sérii a primárně se jedná o sbírku krátkých příběhů, které na sebe trochu navazují, ale stejně tak fungují jako krátké epizody z Usagiho života, který se nyní na nějakou dobu spojil s Genem, další oblíbenou postavou Stanova světa. Ti dva spolu zažívají dobrodružství, aniž by vlastně měli stanovený cíl. Prostě míří kupředu a ono se vždycky něco naskytne. První příběh "Kitsune gari" (česky právě "Hon na lišku") se například věnuje tomu klasickému, že zkratka rozhodně nemusí znamenat snadnější cestu. Dobrý příběh, který se jeví jako očekávaný, ale přece jen překvapí.

A to je teprve rozjezd. Je na čase se seznámit se "Sakurou", která následuje v nejdelším příběhu v celé knize. Je to příběh, kde krásně vidíte, jak je důležité mít dobré postavy. V úplném závěru Stan potvrzuje, že má postavy skutečně výtečné. Ony vás baví celou dobu, ale právě na konci dostanete tu správnou vypravěčskou ránu. Jeden z nejlepších příběhů v knize. "Donašeč" je příběh s morálním ponaučením, který je hlavně takovou zábavnou hříčkou, která ukazuje, že když jste hajzl, tak na to musíte někdy doplatit. Stan je v závěru hezky ironický. "Saya" je pak nejkratší příběh v celé knize. Na něm si smlsnou milovníci akce, protože Stan Sakai předvádí, jak je možné i v komiksovém médiu naprosto skvěle zachytit opravdu výtečný bojový manévr. Akční srdce zaplesá.

V dalším příběhu se na nás chystá "Žebrák", který není tím, kým se na první pohled zdá. Dobrý příběh, ale tady máte pocit, že se začíná rozvíjet něco většího, na což si budeme muset ještě počkat. Co tady potěší, to je Usagiho charakter, který je pořád čestný, ale tak nějak jedinečným způsobem, že vám to prostě Mirka Dušína nepřipomene. Asi to bude tím, že dovede zabíjet. A sakra efektivně. Vlastně i efektně. Dostáváme se ale do "Pevnosti", která na první pohled vypadá jen jako takové náhodné setkání, kde Usagi někomu pomůže, ale na malém prostoru Stan dovede snadno podtrhnout, co je to přátelství. A také přichází s jednou z nejsilnějších scén, nebo spíše s jedním z nejsilnějších panelů, jaké jsem u něj viděl. Posledním příběhem je "Psanec". Je to přesně jeden z těch, u nichž si znovu připomenete, proč máte Usagiho tak rádi. Tohle je příběh plný emocí, který vás na konci uzemní.

Kniha "Usagi Yojimbo 25: Hon na lišku" dál ukazuje, že Stan Sakai je jedním z nejlepších komiksových tvůrců všech dob, protože i v tak dlouhé sérii si udržuje kvalitu, o které si mnozí nechají jen zdát. Ano, staví na základech, které jsou pevné, ale jsou to základy, které si sám vybudoval. Možná by se téhle knize dalo vytknout, že vlastně nikam neposouvá nějaký větší příběh, ale o to snad ani tolik nejde. Život je cesta a Usagi je na cestě, aby žil, aby pomáhal, aby prožíval. A my s ním. Ještě mě trochu mrzí, že tentokrát nedošlo na nějaké ty fantaskně hororové okamžiky, ale ani to není velký problém. Jsou to jen takové drobné nedostatky, které jsou dány spíše vaším očekáváním než skutečný propadem v kvalitě publikovaného. Letos se ještě dočkáme speciální knihy "Usagi Yojimbo: Senso", takže je pořád na co se těšit.

Komiks "Usagi Yojimbo 25: Hon na lišku" zakoupíte na stránkách obchodu Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat