2018-09-24

#1811: Usagi Yojimbo 29: Dvě stě sošek Jizo - 95 %


Usagi Yojimbo 29: Dvě stě sošek Jizo (Usagi Yojimbo: Two Hundred Jizo)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako čísla 139 až 144 série "Usagi Yojimbo" u Dark Horse. Souborně vyšlo v roce 2015 v nakladatelství Dark Horse. České vydání má 208 stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Stan Sakai
Kresba: Stan Sakai

Kniha "Usagi Yojimbo 29: Dvě stě sošek Jizo" nám vrací oblíbeného ušatého hrdinu v plné síle a také v povídkách kratšího rázu, které Stanovi jdou velmi dobře. Ale nutno říct, že v případě Stana Sakaie nerozhoduje, jestli se jedná o krátký nebo dlouhý příběh, vždycky je to komiks, který je kvalitní. A nic se na tom nemění ani ve sbírce "Usagi Yojimbo 29: Dvě stě sošek Jizo". Ta začíná i končí celkem zajímavými bonusy. Na začátku máme krátký rozhovor Stana s Usagim. Na konci pak komiksové zpracování toho, jak ke Stanovi přijde inspirace a jak z ní nakonec vytvoří příběh. Tohle nahlédnutí do Stanovy tvůrčí kuchyně se mi líbí, právě díky tomu, jak ser nejedná jen o suchopárný text, ale o zpracování komiksu, které tomu ještě něco přidává.

Prvním příběhem je "Umělec", anebo komiks o tom, za co je možné také zaplatit tu nejvyšší cenu. Umělci jsou mnohdy zneuznaní, ale někdy jsou i pronásledovaní. A popravdě to není něco, co by bylo jen součástí minulosti. Roman Polanski si třeba problémy udělal sám, když spáchal něco, co je nezákonné, ale takový Salman Rushdie prostě jen psal. Ale ono někdy stačí psát, abyste vytočili ty nesprávné lidi. Anebo malovat. "Buntori" je pak duchařským příběhem o cti, kde ten hororový prvek je o něco méně důležitý než pointa, která je v souladu s kodexem samuraje. Jako kdyby i duchové dokázali poznat, že Usagi je hoden. "Vražda v hostinci" nám děj z duchařského žánru převádí k čisté detektivce. Ano, opět se vrací inspektor Ishida a řeší případ. Především ale Stan Sakai nám ukazuje, jak skvěle dovede detektivní příběh rozpracovat a nechávat stopy, aby skutečně bylo pro čtenáře možné odhalit vraha předem. Stejně tak má i skvěle rozpracované postavy, což u Stana není novinka, ale pořád je to třeba zdůraznit.

Povedené postavy jsou i v titulním příběhu "Dvě stě sošek Jizo". Takový ten příběh o snech a jejich významu, o osudu a jeho naplnění, jež je zde poměrně kruté, což má mimochodem povídka společné i s příběhem "Shoyu", jenž knihu uzavírá. "Dvě stě sošek Jizo" má neskutečně úchvatné finále, které by v reálu vypadalo neskutečně dramaticky, ale ono se to podařilo zachytit i v komiksu. Není to vyloženě horor, je to akční drama, ale z toho finále mrazí. Následující komiks "Běžci s ledem" poukazuje na odvahu některých mužů, ale i na to, že čest rodu je sice důležitá, ale někdy nesmyslná. Někdy přijdou o život lidé v podstatě pro nic. Ono jde však o to, že i oni vnímají rod, skupinu, jako něco důležitějšího než je jednotlivec. A to je pro mnohé těžké pochopit. Já tomu rozumím, ale pravděpodobně bych se nezachoval stejně.

Posledním příběhem je zmiňovaný "Shoyu", což je tradiční forma japonské sojové omáčky. Musím se přiznat, že i když není příběh špatný a je promyšlený, více mě na celém komiksu zajímalo to, jak je zde výroba shoyu popsána. Je neskutečně zajímavá a je to jeden z těch postupů, u nichž si říkáte, jak na to lidé mohli přijít. Ten tradiční postup je nesmírně zajímavý a zvláštní, ale věřím tomu, že právě ta tradice mu dává přesně to, co potřebuje. Jedinečnost, kterou jiné sojové máčky bez tradice nemají. Síla Stana Sakaie jako komiksového tvůrce a vypravěče je v mnoha ohledech. Je skvělý v kresbě a letteringu, je přesný v rozvržení panelů, ale je i výtečným autorem postav a jejich psychologie, dokáže příběh skvěle vypointovat a nebojí se žádného žánru. Mnoho tak všestranných autorů není. Na knize "Usagi Yojimbo 29: Dvě stě sošek Jizo" mě mrzí snad jen jediná věc - že zde není více vracejících se postav.

Komiks "Usagi Yojimbo 29: Dvě stě sošek Jizo" zakoupíte na stránkách obchodu Crew.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihy:
"Usagi Yojimbo 8: Stíny smrti"
"Usagi Yojimbo 9: Daisho"
"Usagi Yojimbo 10: Mezi životem a smrtí"
"Usagi Yojimbo 11: Roční období"
"Usagi Yojimbo 12: Ostří trav"
"Usagi Yojimbo 13: Šedé stíny"
"Usagi Yojimbo 14: Maska démona"
"Usagi Yojimbo 15: Ostří trav II - Pouť do svatyně Atsuta"
"Usagi Yojimbo 16: Bezměsíčná noc"
"Usagi Yojimbo 17: Souboj v Kitanoji"
"Usagi Yojimbo 18: Na cestách s Jotarem"
"Usagi Yojimbo 19: Otcové a synové"
"Usagi Yojimbo 20: Záblesky smrti"
"Usagi Yojimbo 21: Matka hor"
"Usagi Yojimbo 22: Příběh Tomoe"
"Usagi Yojimbo 23: Most slz"
"Usagi Yojimbo 24: Návrat Černé duše"
"Usagi Yojimbo 25: Hon na lišku"
"Usagi Yojimbo 26: Zrádci země"
"Usagi Yojimbo 27: Město zvané Peklo"
"Usagi Yojimbo 28: Červený škorpion"
"Usagi Yojimbo: Senso"

Žádné komentáře:

Okomentovat