2014-02-03

#482: Usagi Yojimbo 7: Genův příběh - 95 %

Usagi Yojimbo 7: Genův příběh (Usagi Yojimbo: Gen's Story)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2009. Původně vyšlo jako čísla 32 až 38 série "Usagi Yojimbo" a jeden příběh v magazínu "Critters 38" u Fantagraphics Books. Souborně vyšlo v roce 1996 v nakladatelství Fantagraphics Books. České vydání má 176 stran a prodává se v plné ceně za 229 Kč.

Scénář: Stan Sakai
Kresba: Stan Sakai


Dostal jsem se už k sedmé knize příběhů Usagiho Yojimba a musím říct, že bych tuhle sérii nejraději přelouskal celou naráz. Tak samozřejmě, že to neudělám, protože bych těch 20 knih, co u nás zatím vyšlo, měl za sebou celkem brzy, což by byla škoda. Pravda, některé už jsem četl dvakrát, ale to přece nevadí. Naopak, zjišťuji, že tohle jsou příběhy, které se můžou číst celý život, opakovaně, protože v nich prostě je vypravěčská krása. Ty emoce, které ve vás vyvolají, budou pořád stejné, budou pořád silné, protože jsou dobře napsané. Nemyslím jen ty emoce, ale celé příběhy.

Stan Sakai to znovu potvrzuje, a to vším, co se v této sbírce původních sešitů objevilo. Nejprve tedy příběhy "Kitsune" a "Návrat Kitsune". Nejsou v knize přímo za sebou, ale jsou spojeny právě titulní postavou Kitsune, která se v nich objevuje. Kitsune je žena, která je tak trochu umělec. S káčou dokáže věci, co nejspíš nikdo jiný nedokáže. Jenže na obživu to většinou moc nestačí, a tak je také vychytralou zlodějkou. Okrádá lidi, co ve městě potká, ty, co se s nimi dá do řeči, prostě všechny, kdo jsou tak hloupí, že se nechají. Okradeným se stane i Usagi. Přesto ale musíte s postavou Kitsune sympatizovat. Já jsem čekal na Usagiho svolení. Pokud s ní bude sympatizovat on, budu moct i já. Jen to podtrhuje, jak silnou postavou Usagi v celé sérii je.

Kniha obsahuje dva kratší, jen osmistránkové příběhy. Tím prvním je "Gaki" a tím druhým "Spletený uzel". V obou případech se jedná o hororové příběhy, ač si nejsou ani trochu podobné. První je sice pojat hororově, ale celou dobu víte, kde je zakopaný pes a že je to ve skutečnosti komedie. Ve druhém případě se však již jedná o regulérní hororový příběh, který je vyprávěn Usagim. Krásně je zde pak ukázáno, jak se i horor může změnit ve velmi emotivní a silný příběh s ponaučením. Nemáte však pocit, že by vám někdo nutil nějaké morality. Stan jakákoli ponaučení prezentuje naprosto přirozeně a přiměřeně.

Komiks "Přerušený rituál" je jedním z mála příběhů, které nenapsal přímo Stan, ale jedná se o námět, který mu propůjčil Sergio Aragonéz, Stanův dlouholetý spolupracovník a přítel. Společně dělají na sérii "Groo the Wanderer", kdy Sergio je tím, kdo ji vymyslel a tvoří, Stan je její letterer. Společně vytvořili takovou zvláštní kombinaci příběhu, který začíná westernově, ale končí naprosto v duchu samurajského kodexu. Koneckonců westerny a příběhy z feudálního Japonska v sobě mají docela dost společného, hlavně pokud se týká cti, řešení problémů zbraněmi a silných hrdinů.

Hlavním příběhem série je "Gen". Konečně se o této postavě dovídáme trochu víc. Zjišťujeme, jakou měl minulost a konečně také to, jaké jsou motivy tohoto lovce lidí. Stan se tak obrací do historie a opět to dělá naprosto skvěle a staví stále silnější a silnější mytologii Usagiho světa. Co ale na tomto příběhu zaujme, to je skutečnost, jak jsou kresleny Genovy flashbacky, v nichž vzpomíná na svou minulost. Stan najednou volí jiný styl a vy si uvědomíte, že to není umělec jedné kresby, ale že dokáže kresbu přizpůsobit potřebám příběhu. Používá "roztřesenější" linku, kdy kresby mají blíž ke skice, více si hraje se šrafováním a vy víte, že to je i proto, že chce minulost vykreslit méně krásnou, protože ona Genova minulost skutečně krásná není.

Knihu "Usagi Yojimbo 7: Genův příběh" uzavírá "Poslední Inův příběh". Jak název napovídá, zase se nám do děje vrací oblíbené/neoblíbené slepé prase Zato-Ino. Osud mu však nebyl nakloněn, protože Usagi s Genem ho nacházejí ve chvíli, kdy umírá. Více méně. Jsou ale ochotni udělat všechno proto, aby Ino našel svůj tak moc vyhledávaný mír. Stan Sakai na dvaceti devíti stranách rozehrává komorní drama o záchraně jednoho muže (i když vypadá jako prase) a opět představuje jeden emočně silný příběh, který s vámi dokáže zamávat stejně, jako hodinu a půl dlouhý film. Hodnotit Usagiho knihy je velmi těžké, snad každé bych dal nejradši 100 %, ale když srovnám "Genův příběh" s knihou "Kruhy", která je prostě úchvatná, musím jít alespoň o těch 5 % dolů. Přesto s touto knihou nemůžete šlápnout vedle.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihy:
"Usagi Yojimbo 1: Ronin"
"Usagi Yojimbo 2: Samuraj"
"Usagi Yojimbo 3: Cesta poutníka"
"Usagi Yojimbo 4: Spiknutí draka"
"Usagi Yojimbo 5: Kozel samotář a dítě"
"Usagi Yojimbo 6: Kruhy"
"Usagi Yojimbo: Yokai"

Žádné komentáře:

Okomentovat