2015-02-26

#859: Usagi Yojimbo 23: Most slz - 95 %

Usagi Yojimbo 23: Most slz (Usagi Yojimbo: Bridge of Tears)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako čísla 94 až 102 série "Usagi Yojimbo" u Dark Horse. Souborně vyšlo v roce 2009 v nakladatelství Dark Horse. České vydání má 248 stran a prodává se v plné ceně za 289 Kč.

Scénář: Stan Sakai
Kresba: Stan Sakai

Už je to nějaký ten měsíc, co jsem četl nějakého Usagiho. Na zveřejnění recenze dvanáctého dílu se tak prozatím nedostalo. Ani ne proto, že by mě králík nebavil, ale proto, že jsem zjistil, že mě baví moc, že mě inspiruje, ale já nejsem v danou chvíli schopen tu inspiraci využít. Když nakladatelství Crew vydalo 23. díl, který je aktuální, řekl jsem si, že by bylo fajn se ke králíkovi vrátit, a to nejen proto, že se v této sbírce nachází i stý sešit, který vyšel pod hlavičkou Dark Horse, ale také proto, že už mi Usagi jednoduše chyběl. Musím říct, že to bylo setkání krásné, jedno z takových, kdy máte pocit, že se znovu setkáváte se starým známým, kterého jste dlouho neviděli a vy jste ani netušili, jak moc vám chyběl.

V knize "Most slz" naleznete celkem sedm příběhů s Usagim, které vycházely standardně v sérii, většina jich je dlouhá 24 stran, tedy mají délku původního amerického sešitu, pouze jeden, třetí s názvem "Poklad šéfa Hamanaky" tuto délku přesahuje, protože vyšel v celkem dvou původních amerických sešitech. Jenže kromě toho, že kniha obsahuje tyto příběhy, je zde také speciální sté číslo, které je uvedeno až na konci knihy. Toto číslo se stalo speciálem, i když se ve skutečnosti nejedná o skutečné sté číslo, protože dříve vycházel Usagi u Fantagraphics a Mirage. Jedné se ale o sté číslo vyšlé u Dark Horse. Stý díl je hodně specifický, podíleli se na něm zajímaví umělci, mimo jiné Frank Miller, Jeff Smith nebo Sergio Aragonés. Je to oslava Stana Sakaie, je to pocta tomuto skvělému člověku a jeho dílu, ale zároveň je to sranda, kterou si z něj ostatní - i on sám - dělají. Pravda, čekal jsem, že to bude vtipnější, zajímavější, ale člověk nemůže chtít všechno.

Když se ale vrátím k příběhům, které jsou standardním vyprávěním o Usagim - standardním proto, že v něm opět vystupuje králík ve starém Japonsku, ne proto, že by byly příběhy jednoduché - musím znovu ocenit to, že i když Stan Sakai napsal a nakreslil a letteroval již více jak sto dílů (o hodně více), tak ani v jednom případě nedosáhl toho, že by se na něj vznesla kritika, že by to odfláknul, že by to nezvládl, že by některý díl byl vyloženě špatný. Tohle je něco, co rozhodně nemůže říct každý autor. Stan Sakai navíc předvádí, že ani tentokrát nešlápl vedle a opět vás pohladí, stejně jako vám pocuchá emoce.

Kniha "Most slz" má jedno ústřední téma, které se vine jednotlivými příběhy, ať už na sebe přímo nebo nepřímo navazují. Příběhy mají v podstatě klasickou strukturu jednotlivých povídek, ale právě to jedno základní téma je spojuje. To téma je skutečnost, že Usagi má být zabit. Nepřeje si to nikdo menší než cech nájemných vrahů, kterým Usagi zkřížil plány. To, v jakém nebezpečí Usagi bude, je skvěle prezentováno hned prvním příběhem, který končí tak hezky pozitivně, kdy ale i jeden velký úsměv může celé vyznění příběhu změnit a vás z toho zamrazí. Nikoli pouze v tomhle momentu Stan Sakai dokazuje, že má dar pro hororové příběhy a že strach je jednou z těch emocí, které zvládá vyjádřit s naprostou bravurou.

Kromě toho, že se mu daří až hororové momenty, tak je Stan Sakai skvělý i v tom, jak používá humor. Není toho mnoho, ale i v této knize se mu podařilo několik vtípků, které jsou velmi příjemným zpestřením. Jsou zde postavičky, které jsou vyloženě komediální, ale jako kdyby celou dobu bylo v pozadí něco, co tam čeká, co se do vás chce zakousnout. Tohle cosi temné v pozadí je pak dovršeno v posledním příběhu celé knihy, v příběhu "Vrah", kde dochází k pointě celé linie se snahou zabít Usagiho. Nebo alespoň snahou jednoho z vrahů králíka dostat. Stan Sakai prokazuje, že dramatická linka je mu vlastní, a to i přesto, že někomu by mohli jeho kresby stále připadat dětinské. To, co sledujete prostřednictvím postavy králíka, není o nic méně dramatické, než v případě, že byste to sledovali prostřednictvím postavy člověka.

"Usagi Yojimbo 23: Most slz" je dalším důkazem toho, že "Usagi Yojimbo" je jednou z nejkvalitnější a dlouhodobě nejvyrovnanějších sérií, které jsou v komiksovém světě k dostání. Stan Sakai je osobností komiksu, a to i přesto, že se jedná o skromného člověka. I když měl Usagi nějakou dobu pauzu, i když si Stan prožil osobní tragédii, pořád je pilný, pořád vydává, pořád vytváří něco nového, a jak to vypadá, od května 2015, tedy po více jak třech letech, vyjde nové, 145. číslo "Usagiho" v angličtině. Stan už navíc odevzdal již 148. číslo, takže vycházet budou příběhy dál. Jsem docela zvědavý, jestli se Crew rozhodne vydat komiks "Senso", což je zpracování "Války světů" v Usagiho světě. Rozhodně to zní zajímavě a Stan Sakai už naznačil, že sci-fi mu je celkem blízké.

Komiks "Usagi Yojimbo 23: Most slz" zakoupíte na stránkách knihkupectví Arkham.

Žádné komentáře:

Okomentovat