2014-01-27

#472: Usagi Yojimbo 6: Kruhy - 100 %

Usagi Yojimbo 6: Kruhy (Usagi Yojimbo: Circles)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2009. Původně vyšlo jako čísla 25 až 31 série "Usagi Yojimbo" a jeden příběh v magazínu "Critters 50" u Fantagraphics Books. Souborně vyšlo v roce 1994 v nakladatelství Fantagraphics Books. České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 229 Kč.

Scénář: Stan Sakai
Kresba: Stan Sakai


Když čtete "Usagiho", tak prostě nejde nemilovat japonskou kulturu, ať už z ní znáte cokoli, ať už se v její historii stalo cokoli. Ano, rozhodně to není historie, která by byla krásná, růžová, ale právě samurajské historické období v sobě má něco neskutečného. A díky příběhům, jako je právě "Usagi Yojimbo", poznáte, co to vlastně znamená čest, jak je tento aspekt lidského charakteru neskutečně zásadní ve své banalitě. Co samurajové někdy pro čest dělají, je neskutečné, ale když to udělají, řeknete si, že tak je to vlastně asi správně. Pokud chce člověk dodržovat pravidla, v tomto případě bušidó kodex, měl by za ním stát celý svůj život a v každém případě. Usagi Yojimbo to dělá, většinou, pokud není v sázce vyšší dobro, a právě proto je postavou, kterou si zamilujete.

No, zamilujete si ji také hlavně proto, že Stan Sakai je naprosto neskutečný vypravěč, a budu se opakovat, když řeknu, že on zvládne jakýkoli příběh - melancholický, smutný, srdcervoucí, ale stejně tak i vtipný, poučný a někdy i téměř dokumentární - ale ono tohle prostě nejde nezmínit. Stan Sakai je všestranný vypravěč, stejně jako je všestranný umělec. Vždy dokáže panely nakreslit tak, aby se vám nejen co nejlépe četly, ale také tak, aby co nejlépe zachytily daný moment. Jednoduše ví, kdy více drobit stránku a kdy nechat jenom jeden panel. A že jeho jednostránkové panely, nebo dokonce ty dvoustránkové skutečně stojí za to.

Kniha "Kruhy" je rozdělena do celkem pěti příběhů, kdy nejdelší je právě titulní příběh "Kruhy", který si Stan nechává na konec. Vypadá to jako naprostý záměr, protože se jedná nejen o příběh nejdelší, ale zároveň i nejlepší. Usagi se v něm vrací domů, do rodné vesnice. A právě o tom jsou čtyři příběhy předcházející - o tom, jaká byla cesta domů. První komiks s názvem "Most" je klasickým příběhem o démonovi na mostu. Takový příběh by se skvěle vyjímal třeba i v sérii "Hellboy". Když jsem hovořil o tom, že Stan Sakai je skvělý vypravěč, který se nebojí žádné výzvy, tak "Most" je ukázkou toho, jak je schopen - úspěšně - do svých příběhů vložit hororové prvky a přesto je ponechat přístupné všem čtenářům.

"Souboj" je příběhem o lidské ješitnosti a hlouposti, kdy naprosto dokonalý je závěr tohoto komiksu, kde se ukazuje, jak hloupí někdy lidé jsou a jak odporní mohou být. Naděje umírá poslední, ale když vidíte tohle, máte pocit, že ta naděje na zlepšení je velmi slabá. Aby se nálada trochu prostřídala, "Yurei" je opět spíše strašidelným příběhem, který čerpá z japonských legend a bájí a je krásnou variací na příběhy o pomstě. Ano, v "Kruzích" prostě nenajdete slabý příběh, a to i přesto, že zrovna "Yurei" je velmi krátkou povídkou obsaženou jen na osmi stranách, což je v zajímavém kontrastu s rozpracovanou komiksovou novelou "Kruhy".


Ale ještě před nimi "Dcera mého pána". Tohle je příběh, kde si Stan vyzkoušel maličko jinou vypravěčskou formu, protože nechal příběh vyprávět samotného Usagiho. "Dcera mého pána" je formou klasické báje nebo možná spíše rytířské legendy, pouze v japonském provedení, ale s parádními monstry a příšerami. Ten příběh má skoro antický rozměr, i když zápletka je zase hollywoodská. Tohle ale dokonale sedí k tomu, že komiks je vyprávěn dětem. Opět se tak potvrzuje, že Stan Sakai má dar pro správný výběr formy, což rozhodně není u vypravěče vždy samozřejmost.

Nakonec "Kruhy", kde se nám vrací jeden starý známý, o kterém jsme mysleli, že je mrtvý, a setkáme se s dalšími oblíbenými postavami. Jedná se o klasický příběh návratu domů, který se neobejde bez těžkostí. Tenhle příběh je zásadní hlavně v tom smyslu, že se zde dovídáme mnohem víc z Usagiho života a spolu s ním prožíváme i jedno zásadní odhalení jeho života, které by - zdá se - mělo hodně změnit. Na to si ale budeme muset ještě počkat. Stan Sakai vytvořil postavu, kterou si lidé oblíbili, a právě z toho těží i konec tohoto komiksu, protože právě díky skvěle napsaným postavám a vyústění příběhu je tohle neskutečně emotivní závěr, jenž dojme a zasáhne. V případě Usagiho možná ani nemusíte mít rádi samurajské příběhy, protože tady vás děj dostane tak silnými emocemi, že prostě oceníte skvělý příběh.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihy:
"Usagi Yojimbo 1: Ronin"
"Usagi Yojimbo 2: Samuraj"
"Usagi Yojimbo 3: Cesta poutníka"
"Usagi Yojimbo 4: Spiknutí draka"
"Usagi Yojimbo 5: Kozel samotář a dítě"
"Usagi Yojimbo: Yokai"

Žádné komentáře:

Okomentovat