2013-11-20

#386: Usagi Yojimbo 4: Spiknutí draka - 95 %

Usagi Yojimbo: Spiknutí draka (Usagi Yojimbo: Dragon Bellow Conspiracy)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2008. Původně vyšlo jako čísla 13 až 18 série "Usagi Yojimbo" u Fantagraphics Books. Souborně vyšlo v roce 1992 v nakladatelství Fantagraphics Books. České vydání má 168 stran a prodává se v plné ceně za 196 Kč.

Scénář: Stan Sakai
Kresba: Stan Sakai


Když jsem minule trochu polemizoval o tom, jestli jsou lepší delší příběhy s Usagim, anebo spíš ty kratší, kterých je v jedné knize víc, musím říct, že se po přečtení čtvrté knihy přikláním spíš k první variantě. "Spiknutí draka" je výborným rozsáhlejším příběhem, který je rozdělen do celkem sedmi kapitola a kde sledujeme osudy všech oblíbených hrdinů. Kromě toho, že je v centru dění náš oblíbený králík, dostane se i na další postavy, jako jsou Tomoe a její lord Noriyuki, na scénu se vrací Zato-Ino a samozřejmě nesmí chybět ani Gen, bez kterého by tu chyběl nějaký ten pořádný zábavný prvek. Vzhledem k tomu, že tohle je trochu epičtější příběh, tak se vrací i záporné postavy - je zde Shingen, velitel klanu Neko ninjů, mluví se o Hikijim a nechybí ani proradná kobra, lord Hebi.
Tomoe se vydává na výzvědy k lordu Tamakurovi, který je spojencem Hikijiho a očividně něco plánuje, protože se na jeho území stahují roninové, kteří pracují za peníze. Tomoe se brzy dostává do zajetí lorda Tamakury, ale to je teprve začátek událostí, do nichž se zapletou všichni důležití hráči. Stanovi Sakaiovi se na stále celkem malé ploše podařilo rozehrát velké drama. Když čtete knihu "Spiknutí draka", máte pocit, jako kdybyste se dívali na japonský film od Kurosawy, anebo minimálně japonský film z období samurajů. Když jsem komiks četl, říkal jsem si, jak skvěle by to jako film vypadalo. Mifune by asi hrál Usagiho, ale já bych si ho dokázal představit v roli Zato-Ina. Zůstaňme u těchto fantazií a vraťme se ke skutečnému komiksu.
PŘIPRAVTE SE NA MENŠÍ DÁVKU SPOILERŮ. Stan Sakai, kromě toho, že rozehrál celkem velkou politickou hru, dokázal také - opět - skvěle vykreslit charaktery. I když se na scéně objevuje nějaká nová postava, znamená to, že i ona bude mít vlastnosti, které nejsou pouze karikaturou, ale bude se jednat o postavu smysluplnou, která má smysl pro celý příběh a která je propracovaná do detailů. Tohle je příklad kapitána Torameho, což je vazal lorda Tamakury. Tahle postava jasně ukazuje to, co je určitým neskutečným prvkem samurajské služby. Co je to čest? Jak daleko jsme schopni zajít v naplňování určitého kodexu? Sloužit špatnému pánovi, to je náročné ale copak se bushido zmiňuje o tom, že by samuraj měl takovému pánu přestat sloužit? Boj s tak čestným člověkem je pro Usagiho tragickou událostí a Sakai tohle plně chápe. Proto čestnou postavu nechá zemřít v rychlém souboji a nenechá ji trpět. Usagi nad smrtí nejásá, je z ní smutný, protože ví, že zemřel člověk, jehož život měl smysl.
"Spiknutí draka" je krásným velkým příběhem o cti, o statečnosti, o lži, o podrazech, ale především také o přátelství, které může vzniknout mezi různými lidmi. Ano, některé momenty jsou zde trochu moc patetické, že Gene, ale stále je to v tak únosné míře, anebo je zbytek příběhu tak dobrý, že se to dá skousnout. Když se řekne samurajský příběh z Japonska, "Spiknutí draka" může být klidně tím, co si pod tímto pojmem představíte. Jsou zde silné momenty, které se vám vryjí do paměti, jsou zde výborné akční scény a navíc je zde ještě závěr, v němž se mnohé mění a vám je jasné, že některé aspekty příběhu se musí promítnout do dalších Usagiho putování. S Neko ninjy, Genem a možná ani Zato-Inem se ještě nesetkáváme naposledy a já jsem tomu rád.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihy:
"Usagi Yojimbo 1: Ronin"
"Usagi Yojimbo 2: Samuraj"
"Usagi Yojimbo 3: Cesta poutníka"
"Usagi Yojimbo: Yokai"

Žádné komentáře:

Okomentovat