2017-03-06

#1386: Usagi Yojimbo 21: Matka hor - 90 %

Usagi Yojimbo 21: Matka hor (Usagi Yojimbo: The Mother of Mountains )
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2014. Původně vyšlo jako čísla 83 až 89 série "Usagi Yojimbo" u Dark Horse. Souborně vyšlo v roce 2007 v nakladatelství Dark Horse. České vydání má 184 stran a prodává se v plné ceně za 229 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Stan Sakai
Kresba: Stan Sakai

Po knize "Usagi Yojimbo 20: Záblesky smrti" je sbírka "Usagi Yojimbo 21: Matka hor" docela příjemnou změnou, protože se jedná o knihu, která obsahuje jeden jediný rozsáhlý a ukončený příběh. Na konci knihy "Usagi Yojimbo 20: Záblesky smrti" jsme zjistili, že se Usagi vrátil do provincie Geishu, respektive na její hranice. A to je důležité zjištění, protože právě tam je ho zapotřebí. Úvod knihy nám říká proč. Ty úvody jsou vlastně hned tři. V prvním spolu bojují dvě ženy. Tomoe a Noriko. Noriko se ukazuje jako záludná mrcha. Ve druhém úvodu najde opilec nějaký keř a je z toho celý vedle. Ve třetím se pak objevuje podivná nemoc, která zabíjí obyvatele jedné odlehlé čísti provincie Geishu.

I když by se mohlo zdát, že tyhle tři úvody nemají nic moc společného, Stan Sakai je nakonec dovede spojit do funkčního celku a dovede i překvapit některými skutečnostmi, které možná čtenář ani neví. Ano, i při čtení komiksu se může člověk naučit něco nového a zajímavého. Třeba to, k čemu může sloužit keř, který se nazývá kamejka. My se ale shledáváme s Tomoe, která má vyšetřit pravděpodobně mor, jež se rozšířil v jedné ze vzdálených oblastí provincie Geishu. Tenhle úvod je důležitý hlavně proto, že se potvrzují domněnky, které jste mohli mít z předchozí knihy "Usagi Yojimbo 20: Záblesky smrti". Tomoe je pro některé lidi na dvoře lorda Noriyukiho nepohodlnou a snaží se jí za každou cenu zbavit.

A k tomu také málem dojde, protože ono se to s tím morem má trochu jinak, než by se na první pohled zdálo. Ale i když je Tomoe přepadena, naštěstí má někoho, na koho se může spolehnout, i když ho nějakou dobu neviděla. Ano, Usagi Yojimbo je vždy na správném místě, aby pomohl svým přátelům. A tak společně zjišťují, co stojí za nebezpečnou nemocí a společně se dostávají do zajetí, aby sami byli schopni pomoct mnoha lidem. Proč? To už si musíte přečíst přímo v knize "Usagi Yojimbo 21: Matka hor", která opět dokazuje, jak je Stan Sakai dobrý vypravěč. I když se jedná o uzavřenou epizodu, která jakoby neměla vliv na větší příběh, není tomu tak a právě scény s Tomoe dokazují, že zde ještě vývoj do budoucna bude.

"Usagi Yojimbo 21: Matka hor" nám představuje novou postavu a já se přiznám, že bych byl možná asi trochu raději, kdyby se hrálo se starými. Noriko se zde objevuje jen proto, aby byla hlavní záporačkou tohoto příběhu. Je jasné že všechny postavy nemůže mít Stan Sakai ve své sérii od začátku. A jako záporná postava je Noriko hodně dobře napsaná a dá se jen čekat, jestli se ještě v budoucnu objeví, či nikoli. Svět Usagiho je dál bohatý a jednotlivé postavy se tak mohou vrátit v podstatě kdykoli, stejně jako se mohou vyvinout, ať už v rámci vedlejších epizod anebo hlavního příběhu. "Usagi Yojimbo 21: Matka hor" je dalším povedeným komiksem v rámci série, v níž ale nečekáte, že by se mělo objevit něco, co bude vyloženě špatné. To snad ani není možné.

Komiks "Usagi Yojimbo 21: Matka hor" zakoupíte na stránkách obchodu Crew.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihy:

Žádné komentáře:

Okomentovat