2017-10-19

#1549: Usagi Yojimbo 27: Město zvané Peklo - 90 %

Usagi Yojimbo 27: Město zvané Peklo (Usagi Yojimbo: Traitors of the Earth)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 124 až 131 série "Usagi Yojimbo" u Dark Horse. Souborně vyšlo v roce 2013 v nakladatelství Dark Horse. České vydání má 216 stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Stan Sakai
Kresba: Stan Sakai

Každá kniha ze série "Usagi Yojimbo" je tak trochu zážitek, protože dostanete něco, co vás potěší. Nejsou výjimky. Vždy se jedná o kvalitní knihy, které obsahují velmi dobré příběhy a nejinak je tomu v případě knihy "Usagi Yojimbo 27: Město zvané Peklo", kdy titulní příběh patří celkově k tomu lepšímu, co v sérii vychází, a to možná proto, že se vlastně jedná o čistě gangsterský příběh, který je navíc rozdělen na pokračování, jež je přerušeno jinými příběhy. Tím dostává celé linie zajímavý náboj, kdy se těšíte na to, jak to dopadne. Ale příběhy mezi tím rozhodně nejsou jen náplňové, jedná se také o dobré povídky, které opět zastihly králíka a jeho autora v dobré formě. Možná ne nejlepší, ale stále vynikající.

"Město zvané Peklo" je první příběh v knize a jeho pokračování "Návrat do Pekla" knihu uzavírá. Je vidět, že Stan Sakai má velmi dobře zvládnutou i kompozici, protože tím nejlepším knihu začíná, nechá vás natěšit se na pokračování, a právě pokračováním knihu také zakončí. A přitom je to na první pohled jednoduchý příběh o tom, jak se Usagi zaplete do mocenských bojů v jednom městě. Ale jeho smysl pro čest, jeho vychytralost a schopnosti, které jsou jedinečné, udělají z tohoto příběhu něco strhujícího, co vás navíc dostane i tím, že jsou zde velmi dobré postavy, které Stan pořád dovede napsat, a to i přesto, že už jich za sebou má pořádných několik desítek. V Pekle si tak užijete akční, chytrý příběh s emocemi a velmi dobrou chemií postav.

A co je mezi dvěma pekelnými příběhy? "Nukekubi" je klasická sakaiovská hororová povídka, která je tentokrát velmi odlehčená a má hezkou pointu, kterou byste možná nečekali. I když se zdá, že by se s humorem mohlo vytratit napětí, není tomu tak a povídka je v určité fázi příjemně mrazivá. "Narukamiho meč" je takové příjemné intermezzo, kde Stan Sakai ukazuje sílu svých postav. Dává do vínku nového samuraje, a je to opět postava, kterou byste chtěli vídat častěji. Pokud jsem u "Nukekubi" říkal, že je to horor odlehčený, tak to už méně platí o příběhu "Teru teru bozu", kdy nejen poslední scéna dovede navodit lehké mrazení na zátylku. Ty děsivější příběhy prostě k Usagimu patří a příjemně koření jeho putování.

Posledním příběhem před "Návratem do Pekla" je "Setkání v Průsmyku krvavého stromu", který ale předchází právě "Návratu do Pekla" a je zde jedno z nejoriginálnějších zakončení souboje Usagiho s jiným šermířem. Právě v tomhle příběhu se opět ukazuje síla samurajských legend. Smysl pro čest je zde velmi silný, jako kdyby všechno přebil, ale přitom dokázal být skutečně správným a spravedlivým řešením sporů. Samozřejmě za předpokladu, že všichni budou čestní. Takhle to ale ve světě nefunguje a japonské legendy to také ví. Stan Sakai vytvořil další knihu, která kvalitativně zapadá do stávající série, a vy koupí "Usagi Yojimbo 27: Město zvané Peklo" nemůžete prohloupit. Ne, pokud králíka milujete stejně jako já.

Komiks "Usagi Yojimbo 27: Město zvané Peklo" zakoupíte na stránkách obchodu Crew.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihy:

Žádné komentáře:

Okomentovat