2016-08-22

#1241: Usagi Yojimbo 16: Bezměsíčná noc - 90 %

Usagi Yojimbo 16: Bezměsíčná noc (Usagi Yojimbo: The Shrouded Moon)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2012. Původně vyšlo jako čísla 46 až 52 série "Usagi Yojimbo" u Dark Horse. Souborně vyšlo v roce 2003 v nakladatelství Dark Horse. České vydání má 188 stran a prodává se v plné ceně za 229 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Stan Sakai
Kresba: Stan Sakai

Po knize "Usagi Yojimbo 15: Ostří trav II - Pouť do svatyně Atsuta" tu máme trochu poklidnější sbírku, která se zaměřuje spíše na vedlejší postavy a vypráví některé příběhy, které bylo ještě potřeba odvyprávět. Tempo je klidnější i proto, že se opět čeká na jednu větší událost, která by se měla odehrát v knize "Usagi Yojimbo 17: Souboj v Kitanoji", kde by se měl Usagi znovu setkat se svým mistrem. V knize "Usagi Yojimbo 16: Bezměsíčná noc" je Usagi zatím jen na cestě poté, co spolu s Genem a Sanshobem odevzdali Ostří trav tam, kde bude nejspíš nejbezpečněji uchované, tedy v chrámu Atsuta. Se Sanshobem se dvojice rozloučila a Usagi s Genem chvíli pokračují spolu, i když se jejich cesty mají rozdělit právě proto, že Usagi má dostavení v Kitanoji.

Kniha "Usagi Yojimbo 16: Bezměsíčná noc" má celkem pět povídek, které zabíraly buď jeden, nebo dva sešity v původním americkém vydání. Prvním příběhem je dvousešitová "Konfrontace". Na své cestě Gen a Usagi klasicky musejí vejít do problémů, i když nechtějí. A tak na své zastávce v jednom městě Usagi zachrání někoho, koho možná ani zachraňovat nemusel, jenom proto, aby se dověděl, že město je ovládáno dvěma gangy, které spolu soupeří. Usagi a Gen vymyslí plán, který by jim měl pomoct se trochu obohatit a zároveň zachránit město. Také máte pocit, že Usagi začíná být protřelejší a sem tam vchází do nové role, trochu temnější, aby lidem pomohl? V závěru příběhu se představuje nová postava, lovec odměn Shizukiri, o kterém ještě rozhodně uslyšíme.

Následuje "Útěk", který se nakrásně obejde bez Usagiho, protože se zaměřuje na Chizu. V tomto příběhu dochází k tomu, co se dalo očekávat - zrada v klanu Neko ninjů. Výborně akční komiks, kde až do konce nevíte, jak to dopadne, a ani potom si nebudete jistí a budete doufat, že se Chizu na stránkách komiksu objeví opět co nejdříve. Stan Sakai zde ukazuje své mistrovství v kresbě, kdy i bez barev dokáže přesně vyjádřit, jak postava zrovna vypadá. Něco podobného docílil i v komiksu "Bezměsíčná noc". Ale za příběhem "Útěk" následují "Tři roční období". Tři lidé vzpomínají na různá setkání s Usagim. Dobré povídky, kdy ale celou dobu tušíte, že něco není v pořádku. Komu jsou vzpomínky vyprávěny? Ano, i tady se otevírají dveře pro pořádně temné pokračování.

"Bezměsíčná noc" je druhým příběhem, který byl původně rozložen do dvou sešitů. Usagi a Gen se zde znovu setkávají s Kitsune, profesionální umělkyní a neméně profesionální zlodějkou. A zastihnou ji - jak jinak - v pořádných problémech. Kitsune se musí hodně snažit, aby se zachránila, ale Usagi ji nenechá jen tak upadnout do spárů zlosynů. Navíc tentokrát Kitsune nekrade jen tak, ale někdo ji platí, aby dostala ještě větší částku. Příjemně plynoucí příběh, kde pravdu odhalíte poměrně brzy, což ale nevadí, protože tady jde i o něco jiného, třeba o tu skvělou scénu v barvírně, po níž následuje Usagiho "proměna". Jak říkám, parádní práce s barvou bez toho, aby Stan musel barvu použít.

Posledním do sbírky je "Příběh Kitsune", který si opět vystačí bez Usagiho. Gen a Kitsune chvíli putují společně, aby díky jedné události bylo odhaleno, jaká je vlastně minulost Kitsune a proč se stala tím, kým se stala. I když je to takové relativně klasické nahlédnutí do minulosti, Stan stále zvládá emotivnost příběhu a dovede se dotknout těch správných, nostalgických strun. "Usagi Yojimbo 16: Bezměsíčná noc" je knihou, o které se mi skoro chce říct, že je Stanovým standardem, ale ono by to bylo trochu nedocenění toho, co takový standard v tomhle případě představuje. Je to stále skvělé čtení, více se seznamujete s různými postavami, ale stejně se nemůžete zbavit dojmu, že dál může být ještě něco trochu víc a že vás čekají příběhy, které vás ještě více dostanou. Stále před sebou máte skvělé komiksové čtení. A to je hlavní.

Komiks "Usagi Yojimbo 16: Bezměsíčná noc" zakoupíte na stránkách obchodu Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat