2014-05-07

#618: Usagi Yojimbo 10: Mezi životem a smrtí - 90 %

Usagi Yojimbo 10: Mezi životem a smrtí (Usagi Yojimbo: The Brink of Life and Death)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2005, dotisk vyšel v roce 2011. Původně vyšlo jako čísla 13, 15 a 16 série "Usagi Yojimbo" u Mirage Studios a díly 1 až 6, které vyšly u Dark Horse. Souborně vyšlo v roce 1998 v nakladatelství Dark Horse. České vydání má 200 stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.

Scénář: Stan Sakai
Kresba: Stan Sakai

90 % by se v případě jakéhokoli komiksu mohlo zdát velmi mnoho, ale v případě Usagiho je prostě potřeba si uvědomit, že tahle série je tak skvělá, že potřebuji alespoň nějaké rozmezí. A tak když mám pocit, že to není úplně ono, tak právě 90 % je dostatečné hodnocení pro to, abych vyjádřil určité znepokojení, jaké zde jsou příběhy, případně jaká je zde předmluva, která je v podání Kurta Busieka neskutečně dlouhá a o ničem, což sám dobře věděl. Kniha "Mezi životem a smrtí" je druhou, která v České republice vyšla a zároveň se jedná o knihu, kde se objevily díly, jež začaly původně vycházet pod hlavičkou nakladatelství Dark Horse znovu od čísla 1. Zároveň jsou zde poslední díly, které vyšly pod nakladatelstvím Mirage.

Kniha je rozdělena do několika povídek, které na sebe v některých případech navazují, v jiných nikoli. Úvodní povídkou je "Kaiso", což je takový trochu detektivní příběh, který zároveň zajímavým způsobem - a také poučným - prezentuje to, jak se dělají japonské řasy, třeba i takové, které možná znáte z přípravy sushi. Ano, myslím ty tenoučké zelené pláty. V současné době už se asi používají méně tradiční technologie, ale tenhle náhled do tradic je krásný. Navíc je doprovázen příběhem, který má následky i do dění komiksu "Setkání cizinců". I když to tak v první řadě vůbec nevypadá, Stan Sakai nám představuje novou, zajímavou postavu, která do dění ještě dále promluví. Opět se zde ukazuje síla Stanových akčních scén, což v případě téhle knihy prokáže hned několikrát. I když je "Setkání cizinců" jen takovým intermezzem, kdy je potřeba představit postavu, v konečném důsledku se pořád jedná o plnohodnotný příběh.

Ještě klasičtějším intermezzem je "Černá duše", kde se setkáváme s postavou jedněmi jistě milovanou, mnohými nenáviděnou. Komiks je skutečně krátký, jen osm stran, ale stane se zde něco, co by mohlo mít zásadní vliv na králíkovu budoucnost. Stan v závěru povídky prokazuje, že také dovede správně nalákat čtenáře na další pokračování (to se v téhle knize ovšem nekoná). Ač "Nudlička" není pokračováním "Černé duše", jedná se o velmi silný příběh, kde myslím budou někteří čtenáři hodně překvapeni z toho, kam až je Stan schopen zajít. Docela mě šokoval tím, co se zde děje, hlavně jedním hodně krutým zvratem. Silný příběh, který nad ostatními přece jen docela dominuje. To, co začíná jako laskavé dobrodružství, se mění v emotivně nabité vyprávění o krutosti lidí.

"Hněv spleteného uzlu" je přesně to, co čtenář po "Nudličkovi" potřebuje. Monstra už v Usagiho příbězích docela chyběla a tohle vymítání je správně hororové, napínavé a vlastně i zábavné. Navíc pointa nemusí být něco, co každý nutně očekává. Výborná jednohubka, které na Usagim prostě miluji. Líbí se mi propojení poměrně historicky věrného komiksu a japonskou mytologií. "Bonzův příběh" navazuje na předchozí a je to zase něco trochu jiného. Opět se setkáváme s tím, jak nesmyslná může být čest, ale jaký význam pro některé lidi má. Velmi děsivý příběh z pohledu toho, co jsou lidé schopni pro čest udělat. Ještě šílenější je, že vnímáte, jak ty postavy cítí, že je to správné.

Usagi se někdy musí spolčit i s těmi, s nimiž by se za jiných okolností nikdy nedal dohromady, ale spíše by s nimi zkřížil meče. Přesně o tom je i příběh "Netopýři, kočka a králík". Ten nám ukazuje, že si Stan zajímavě hraje s historickými skutečnostmi, v tomhle případě s vynálezy. To vede k tomu, že jsme svědky zajímavý situací. Tenhle díl je pak doslova výbušný, což je v kontrastu s následujícím, nazvaným "Průsmyk chryzantém". Mírně meditativní, poklidný, i když jde o vážnou záležitost - atentát. Kdo je kdo, kde je čí místo? Velmi  dobře rozehraná hra, která ukazuje, že není potřeba mít hodně prostoru, ale stačí jen být dobrým vypravěčem. V tomhle je Stan Sakai mistrem a navíc ukazuje, jak moc je jeho hlavní hrdina silný.

Poslední příběh se jmenuje "Blesk udeří dvakrát" a částečně navazuje na "Setkání cizinců". Jde zejména o postavu, která se zde objevuje a s kterou se Usagi opět setkává. Miluji příběhy, které vyprávějí o minulosti zajímavých postav a samy mají co říct. Tohle je přesně ten komiks, který má ale ještě něco navíc. Krásnou pointu, která ukazuje, že vztahy mezi lidmi mohou být komplikované a že Usagi objevil ženu, která by do jeho příběhů ještě mohla zajímavě promluvit. Uvidíme. Co mě na téhle sbírce mrzí, je skutečnost, že se nám nikam neposouvá hlavní příběh. Jsou zde náznaky, ale hlavně je to o putování, o jednotlivých epizodkách. Jak ale říkám, tohle je tak kvalitní série, že i trochu slabší kniha je lepší než většina jiných komiksů.

Žádné komentáře:

Okomentovat