2018-03-16

#1655: Deadpool 5: Deadpool se žení - 80 %


Deadpool 5: Deadpool se žení (Deadpool: The Wedding of Deadpool)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2018. Komiks původně vyšlo jako čísla 26 až 28 série "Deadpool" a jako "Deadpool Annual 1". Souborné vydání vyšlo v roce 2014. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 379 Kč.

Scénář: Gerry Duggan, Brian Posehn a další
Kresba: Scott Koblish, Mike Hawthorne a další

Viděl jsem, že na knihu "Deadpool 5: Deadpool se žení" jsou místy docela rozporuplné ohlasy, ale já musím říct, že za mě je to jedna z nejpovedenějších knih v rámci série. Jasně, má to svoje chyby, které jsou na první pohled patrné, ale stejně tak jsou zde silné stránky, pro které prostě stojí za to knihu číst. A těmi silnými stránkami je humor a scénáře, které jsou místy opravdu dobré. Jsou zde hluchá místa, ale stejně tak jsou zde místa, která mě prostě dostala a u kterých jsem se skvěle bavil. Mimo jiné i proto, že se k postavě dostali různí tvůrci, kteří na ní v minulosti pracovali, a někteří ukázali, že jim rozhodně nic nechybí ani v současnosti a že pořád dovedou být vtipní. Co si ale budeme povídat, za mě stále vedou Duggan a Posehn, kteří prostě vzali postavu za tu správnou nit a jedou s ní velkou jízdu.

Asi to nejzajímavější je řečeno rovnou v názvu knihy, a to jak českého, tak i originálního vydání. A tomu je celé vydání i přizpůsobeno. Co to znamená? V knize jsou vlastně jen čtyři sešity - čísla 26 až 28 série "Deadpool" a pak ještě speciál "Deadpool Annual 1". Vzhledem k tomu, že je svatba součástí čísla 27, došlo k tomu, že toto číslo je zde uvedeno jako první, následuje 28 a až pak 26, které se k hlavní dějové linii příliš nevztahuje. Redaktorsky tohle přehození vítám, protože dává smysl. Pak je zde ještě umiňovaný sešit "Deadpool Annual 1", i když se přiznám, že pokud by byl tenhle vypuštěn, z mého pohledu by se asi tolik nestalo, i když i tohle je případ Deadpoolova dobrodružství, kde se můžete seznámit s tvorbou dalších autorů. Scénář napsal Ben Acker a Ben Blacker, kresbu pak stvořil Evan Shaner a je to především pěkně ujeté a divné dobrodružství, které je zajímavé hlavně vizuálně. Ale i zde jsou dobré nápady.

Vrcholem knihy je ale skutečně první číslo, které je zde připraveno, tedy "Deadpool 27". Je zde Deadpoolova svatba, je zde příprava na ni, je zde rozlučka se a nakonec jsou zde i líbánky, ale to až v sešitě "Deadpool 28". Proč se Deadpool žení? Nevíme. Koho si bere? Tak to naštěstí zjistíme, ale já to neprozradím. Jaké to bude mít následky? Kdo ví. Ale to všechno je vlastně tak trochu jedno, protože jde primárně o to, že tu ta svatba je a že bylo možné vytvořit dvanáct krátkých příběhů, většinou pětistránkových, které následují po tom hlavním svatebním. A tady se vyřádili různí scenáristé a kreslíři. A že je to skutečně pastva pro oči a mnohdy i pro bránici. Není to nuda, to rozhodně ne, nejsou to příběhy navíc, protože některé opravdu dovedou zabavit. Jasně, jsou zde takové, které moc neřeknou, nejsou moc vtipné, ale pak jsou zde takové, které jsou zábavné a navíc jsou dějově docela promyšlené.

"Deadpool 5: Deadpool se žení" je pro mě prostě zábava, originální a hlavně je to mix různých přístupů a stylů, které mají různí tvůrci k této postavě. Jasně, nemusí vás to vytrhnout, z hlediska dějového budete zvědaví, co bude dál, ale pro mě je tohle prostě pecka. Navíc je zde ještě "Deadpool 26", což je zase takový ten sešit, který "byl vyhrabán" z archivů, kde ležel založený. Má to skvělou retro kresbu Scotta Koblishe, díky němuž - a samozřejmě i díky scénáři - je to zase jedno povedené ujeté dobrodružství. A navíc je v tom... ale to si počkejte na to, kdo tam vystupuje. Ale je to paráda! Takže za sebe musím říct, že kniha "Deadpool 5: Deadpool se žení" nijak nevybočuje z kvalitního směru, který série nabrala pod Posehnem a Dugganem, a prst stále baví.

Žádné komentáře:

Okomentovat