2018-01-21

#DP58: X-Men: Blue, Vol. 1: Strangest - 50 %


Autorem recenze je Daniel Palička.


Scénář: Cullen Bunn
Kresba: Různí 

Cullena Bunna vám snad nemusím představovat. Jedná se totiž o jednoho z nejznámějších komiksových scénáristů, kterého můžete hledat mezi mnoha různými, avšak podobně proslavenými lidmi z této branže. Zrovna tento člověk stojící za komiksovým bestsellerem "Deadpool Kills the Marvel Universe" se vrhl na psaní jedné z nových sérií od společnosti Marvel, která nese jméno "X-Men: Blue". Pokud vás zajímá celková situace ohledně X-Menů v komiksech, tak víte, že v poslední dobou to neměli moc lehké, protože Marvel chtěl vydávat co nejvíce sérii, jež jsou zaměřené na královskou rodinu Inhumans z rasy Nelidí a jejich případné pomocníky. To ostatně šlo poznat zejména při dnes již ukončeném období marvelovských komiksů "All-New, All-Different Marvel", kdy vycházely řady "Uncanny Inhumans", "All-New Inhumans", "Karnak", "Moon Girl and the Devil Dinosaur" a "Ms. Marvel", což je řada, která vycházela i před pár lety. Mimochodem, tuto sérii plánuje příští rok vydávat nakladatelství Paseka, takže se můžete těšit na českou verzi.

Vraťme se ale zpátky k X-Menům. Až do doby, kdy skončila událost "Inhumans vs. X-Men", na jejímž scénáři se podílel uznávaný autor Charles Soule spolu s vysoce populárním a zároveň mezi fanoušky oblíbeným kreslířem Leinilem Francisem Yuem, jsme se báli osudu mutantských komiksů. Ovšem pak přišlo takzvané "ResurrXion" (vzkříšení), díky kterému jsme se kromě nového začátku pro mutanty jako takové dočkali taktéž několika nových vycházejících titulů. Zrovna "X-Men: Blue" patří mezi jedny z nich, a pokud se to tak vezme, je to "modrý bratříček" řady "X-Men: Gold", kolem které se kvůli jejímu prvnímu číslu strhla vlna kontroverze. My bychom si v této recenzi odpověděli na to, jak dopadla první kniha s prvními šesti sešity, která nese podtitul "Strangest". Účinkují v nich mladí členové modrého x-menovského týmu z minulosti, konkrétně Cyclops, Jean Grey, Angel, Iceman a Beast.

Přiznejme si na rovinu, Bunn nenapsal nic světoborného, z čeho byste po dočtení šíleli nadšením. Ze všech šesti sešitů jsem měl pocit, jako kdybych četl příběh, který by se spíše hodil jako jedna epizoda seriálu, ale ne jako plnohodnotná šestice komiksových sešitů. Děj je totiž čistě o tom, že naše mladá parta hrdinů se sídlem v Madripooru cestuje z jednoho bodu k druhému a ničí různé mutantské hrozby na příkaz svého mentora, mocného vůdce a teroristy v jedné osobě. Ano, o tom všem "X-Men: Blue, Vol. 1: Strangest" je. Nic pozoruhodného v tom nehledejte. Rozhodně tím nechci říci, že by kniha byla nudná, to rozhodně ne, jenže Bunn skoro vůbec nepracuje na příběhu a soustředí se primárně na akční stránku celého komiksu. Samozřejmě, akce není špatná, některé sekvence mě hodně bavily, třeba ta na jachtě při bitvě s Juggernautem nebo také scény ze střetnutí v zasněženém lese, ale když nic jiného kromě akce nesledujete, tak vás to po chvíli může přestat bavit číst, což se mi párkrát stalo. Aspoň že ta akce je docela pěkně nakreslena.

Ve výsledku to zatím vypadá na podprůměrné hodnocení, avšak tento komiks má své pozitivní stránky, kvůli kterým jsem nakonec dal těch 10 % navíc. Najde se zde několik skvělých konverzačních sekvencí, které jsou napsané parádně. Každou takovou scénu jsem si dokázal užít a můžu vám zaručit, že jich za komiks nenajdete málo. Jistě, akce je více, ale v porovnání s úžasnou chemií mezi postavami tam jde vidět obrovský rozdíl. A rozhodně mě také překvapilo, že skoro všechny postavy z modrého týmu mají prostor projevit svůj charakter. Kvůli tomu si lehce získáte svého oblíbence. Mě paradoxně nejméně bavil Angel, protože mi nepřišlo, že by za celý děj dostal nějakou výraznější roli, až tedy na bojovníky s ohnivými křídly. Za tohle dávám palec nahoru. 


Já osobně si myslím, že pokud by "X-Men: Blue" psal někdo jiný, dokázal by z toho udělat příjemný, oddechový a pohodový komiksový zážitek, jehož prioritou je zejména práce s postavami, což je věc, kterou jsem od této první knížky očekával. Místo toho jsem však dostal průměrnou jízdu s mnoha akčními scénami a pár parádními konverzačními sekvencemi, kterých tu ovšem není tolik, jak byste si přáli. Je to podle mého názoru docela škoda. Zkusím tomu schválně dát ještě šanci a uvidím, zda dojde k zlepšení nebo zhoršení.

Žádné komentáře:

Okomentovat