2018-01-19

#1615: Jack Russel: Zachránce planety - 60 %


Jack Russel: Zachránce planety
Vydal Knižní klub v brožované vazbě v roce 2016. Vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.

Scénář: Libor Adam, Luboš Balák, Alex Dowis, Martin Krejčí, Matěj Masařík
Kresba: Martin Krejčí

Kresba Martina Krejčího alias Skama je jednou z těch, které mám docela rád. I když je patrné, že inklinuje ke karikatuře, přece jen se mu daří nejen kreslit v daném stylu, ale daří se mu vkládat humor i do jednotlivých panelů prostě jen tím, že sem tam něco přidá. To pak máte pocit, že ho kresba bavila, a to i přesto, že se poslední dobou zaměřuje spíše na komiks, který je určený pro děti, což nebyla vždy jeho doména. Kresba ho ale baví, což je důležité, a tak si budete jeho panely užívat. Je docela škoda, že nedostává více prostoru v tištěné podobě, i když se to za poslední roky lepší. Příkladem je právě kniha "Jack Russel: Zachránce planety", což na první pohled rozhodně nevypadá jako něco, z čeho byste si měli sednout na zadek. Ale říkáte si, že třeba to bude pro děti fajn.

Komiks "Jack Russel: Zachránce planety" ale nemusí být primárně určen pro děti, ale své si zde najdou i dospělí. Jasně, příběh je veden tak, aby morálně neublížil dětským čtenářům, ale jsou zde prvky, které jsou určeny těm dospělejším, pomrkávají na mě. Mně se třeba velmi líbilo, že jednou z hrdinek je holka na vozíčku, nijak se to zbytečně nezveličuje, prostě je to jedna z postav, která zde má svůj dějový význam a překvapivě pomůže i se záchranou. Ale jsou tu i další prvky, které se mi líbili - minimálně třeba to, že se jedná o sci-fi, že postavy jsou lehce i víc karikované a že se prostě nejede na vážnou strunu, ale mnohdy až na strunu absurdní. Tohle je něco, co mě baví, když se na sebe nápady vrší způsobem, který funguje. A tady to docela funguje.

Jasně, příběh, který je v komiksu "Jack Russel: Zachránce planety" prezentován, je takový naivní, není vyloženě převratný a originální, navíc ve chvíli, kdy se začne cestovat v čase, jsem si říkal, že to jde do kopru, ale právě to, jak jsou jednotlivé nápady na sebe vršeny skoro až zběsile, tam fungují i takové prvky, jako je mnou nenáviděné cestování v čase. A pro příběh to má i smysl, a to nejen v tom, že je to místy celkem sranda. Ale je fakt, že by se bez téhle pasáže příběh asi celkem obešel a dal se vyřešit i jinak. A proč že vlastně Jack Russel musí cestovat v čase a hlavně zachraňovat planetu? Protože je zde zlý Mr. Proud, který má monopol na veškerou elektrickou energii a dost tím lidem ztrpčuje život. Nemůže na něj moc ani prezident, na němž je vidět, že Skam má rád karikaturu. A tak se Jack musí vydat bojovat proti Proudovi, k tomu navíc ještě musí řešit meziplanetární problém - na Zemi míří ufouni.

Ano, děje se tam toho moc, ale ta linka je vlastně docela jednoduchá. A ano, je i docela naivní, ale to není nutně na škodu příběhu. Když si zvyknete na to, že tohle není něco, co má řešit světovou krizi, když přijmete, že ta sociální kritika je spíše v náznacích, tak tenhle příběh přijmete docela dobře a bude vás bavit. Asi se u něj nebudete smát od začátku do konce, ale nemusíte být v dětském věku, abyste si ho užily, a to i přesto že postavy nemají vyloženě velkou hloubku. Jak jsem již napsal, jsou to spíše karikatury. "Jack Russel: Zachránce planety" je fajn na jedno přečtení, ale když se tak nad tím zamýšlím, asi to není ten z příběhů, kde si po vícero přečteních budete schopni najít ještě něco dalšího, nového. Ale to asi ani není důvod, proč byl vytvořen. Je to zábava a to pro něj platí. Tahle tvůrčí skupina má co nabídnout.

Žádné komentáře:

Okomentovat