2014-01-10

#449: Šmoulové: Šmoulí zima - 50 %

Šmoulové: Šmoulí zima
Vydalo nakladatelství Albatros v brožované vazbě v roce 2011. Původně vyšlo jako jednotlivé krátké komiksy. České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 149 Kč.
Knihu se slevou zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Různí autoři podle Peyova odkazu
Kresba: Různí autoři podle Peyova odkazu

K tomuto sešitu je třeba dodat několik základních informací. Nejedná se o sešit v klasické sérii, ale o jakýsi sešit bonusový, který v sobě obsahuje celkem čtyři krátké příběhy. Důležité je zdůraznit, že se jedná o sešit hrací, což je také na obálce uvedeno. To znamená, že určitou část sešitu budou tvořit nějaké ty hlavolamy, hádanky a různé úkoly pro děti. Je to celkem zajímavé propojení, které není nijak neobvyklé, u dětského komiksu je celkem tradiční. Proč komiks nedoplnit hádankami? Nutno ale dodat, že zrovna v případě téhle knihy mají navrch komiksy, které zabírají přes třicet stran. Hádanky a úkoly jsou poměrně klasické a není v nich nic moc překvapivého, až na to, že je při nich využita šmoulí kresba.

Vzhledem k tomu, že jsme na komiksovém blogu, budou nás nejvíce zajímat komiksy. Jsou tedy celkem čtyři a první se jmenuje "Šmoulborďáci". Asi by se zdálo, že půjde o sjíždění kopců, ale to je jen způsobem, kterým se šmoulové dostanou do nebezpečí. Co je na všech příbězích v tomto sešitu zajímavé, to je skutečnost, že se příběhy odehrávají v širším světě, než jsme byli doposud svědky, alespoň tedy v komiksech, které jsem zde z Peyovy tvorby prezentoval. Objevují se nové postavy, a to i postavy lidské, stejně jako šmoulí. Hezky se tak ukazuje, jak je ten šmoulí svět rozsáhlý. Na druhou stranu to může fungovat i jako berlička toho, jak se dostat z vesničky a udělat příběhy zajímavější.

Problém s těmi zimními a vánočními příběhy, které jsou součástí sbírky, je jejich klišovitost a skutečnost, že nepřinášejí nic moc navíc. Prostě takové ty příběhy, které očekáváte. Podobné je to i s krátkým komiksem "Petříčkovy Vánoce". Klasický děj, kde máte chudého chlapce, který se stará o svou maminku a kterému někdo jiný zajistí trochu štěstí v podobě dárků - sice dostane hlavně hračky, ale i nějaké to jídlo se najde. Prostě tohle je přesně to, co dostanete vždycky. Pořádná darda emocí. O něco zajímavější je pak příběh "Ledový hrad", který nás vlastně vsadí do fantasy světa, kde je začátek poměrně slibný, vytváří se opravdu specifický, až skoro nešmoulí svět, ale ten je zabit délkou, respektive krátkostí komiksu a naprosto prázdným závěrem, který se snaží být v duchu klasických pohádek.

Na závěr pak komiks "Vánoční hračky", který je trochu podobný "Petříčkovým Vánocům", protože jde také jen o to, jak dostat dárky na to správné místo a ve správný čas. Většinou beru šmoulí příběhy jako celkem nápadité, ale v tomhle případě tvůrci jen drobnými nápady oživili celkem klasické povídky, které můžete v nepříliš jiném provedení číst i jinde. Jako hrací sešit je to velmi luxusní, ale jako komiks, což je to především (alespoň podle rozsahu jednotlivých částí), je to celkem obyčejné. Proto tedy průměrné hodnocení. Po čtení budete mít pocit, že tohle jsou přesně ty příběhy, které sice dělají Vánoce, což ale znamená, že z tradic nijak nevybočují. To je škoda. Takhle je to jen hezký marketingový tah, který děti potěší. O to jde přece především, ne?

Komiks "Šmoulové: Šmoulí zima" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Albatros.

Na Comics Blogu najdete recenze na komiksy:
"Šmoulové: 120 vtípků a jiná překvapení 1"
"Šmoulové: Černí šmoulové"
"Šmoulové: Šmoulinka"
"Šmoulové: Šmoulí olympiáda"
"Šmoulové: Příběh šmouly Mrněte"
"Šmoulové: Šmouloplán a čtyři další příběhy"
"Šmoulové: Šmoula reportér"
"Šmoulové: Šmoulové na plovárně"

Žádné komentáře:

Okomentovat