2018-05-01

#1687: DC komiksový komplet 34: JLA - Spravedlnost, kniha druhá - 50 %


DC komiksový komplet 34: JLA - Spravedlnost, kniha druhá (Justice Part 2)
Vydalo Eaglemoss Collections v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako čísla 7 až 12 série "Justice" a jako "Whiz Comics 2" v nakladatelství DC Comics. České vydání se prodává v plné ceně za 229 Kč na stáncích. Předplatit je možné sérii na stránkách nakladatele.

Scénář: Jim Krueger, Alex Ross
Kresba: Alex Ross, Doug Braithwaite

Stalo se přesně to, čeho jsem se obával, když jsem četl knihu "DC komiksový komplet 33: JLA - Spravedlnost, kniha první". Máte zde skvělou kresbu/malbu Alexe Rosse, která je velkolepá, je pompézní, je epická, což samo o sobě nemusí sednout každému, ale prostě na stránkách komiksu se na to kouká dobře. Tohle je aspekt, s který, se pracuje. Je to Alex Ross, takže to musí být paráda, protože on prostě vytváří komiksy, které jsou jedinečné. Až na to, že jsou jedinečné svou kresbou, ale už nemusí být ta k jedinečné svým scénářem. A to kniha "DC komiksový komplet 33: JLA - Spravedlnost, kniha první" naznačila a její pokračování, sbírka "DC komiksový komplet 34: JLA - Spravedlnost, kniha druhá" jen potvrdila. Průměrné hodnocení vlastně dávám jen proto, že je to Alex Ross a že se na to kouká dobře.

Východisko z knihy "DC komiksový komplet 33: JLA - Spravedlnost, kniha první" bylo celkem jednoduché, ale nebylo špatné. Ti nejhorší padouši, s nimiž se superhrdinové DC světa setkali, měli společný sen, ve kterém se jim zdálo o tom, jak všichni dobří hrdinové padnou, a svět bude zničen. Tohle je něco, co prostě nemůže Lex Luthor nechat jen tak, protože by to mohlo znamenat, že svět bude zase takový, jaký ho chce. Bez Supermana. A tak se zloduši spojí, aby společnými silami ukázali světu, že to jde ještě lépe. Nemohoucí zase mohou, invalidi se postaví, děti jsou veselé, všichni, kdo se měli špatně, se mohou mít dobře, o což se ti dobří jako Superman nikdy nepokusili. Oni jen zachraňují, ale skutečně nic nemění. A tohle je sakra silný argument, který byl do komiksu vložen. Tohle je něco, na čem by byl možné postavit skvělý příběh s pořádným přesahem.

Jenže v knize "DC komiksový komplet 34: JLA - Spravedlnost, kniha druhá" došlo k tomu, co tvůrce limitovalo od začátku - superhrdinové, zavedení a milovaní. Když máte takové postavy, tak je prostě nemůžete nechat pochcípat a musíte udělat jako scenárista všechno pro to, aby přežili, aby svět přežil a aby padouši byli pořád za padouchy a superhrdinové za superhrdiny. Tohle je strašně svazující, a i když tu měli Alex Ross a Jim Krueger docela dobré východisko, vlastně sakra dobré východisko, měli ruce svázané a muselo to skončit tak blbě, jak se dalo čekat. To znamená, že to prostě skončilo dobře. Tady to ani trochu nesedí. Tohle je příběh, který si doslova říkal o to, aby zde byly následky, aby zde bylo něco víc, aby zde byl společensko-kritický přesah. Jasně, on tu je, ale v závěru je moc doslovný, ale k vyznění příběhu to prostě nesedí. Tohle měl být temný komiks, kde budou postavy umírat. Nakonec je to jen akční nuda, kde si Alex Ross mohl zase vyzkoušet celou škálu postav. A to je prostě málo.

Na závěr vás ještě čeká retro komiks "Whiz Comics 2", který je fajn vlastně jen proto, že se zde představuje postava, kterou známe jako Captaina Marvela, který se stává nepřemožitelným díky známému výkřiku "Shazam!". Ten komiks je zajímavý proto, že je zde vidět, jak postava vznikla. Neříkám, že je to dobrý komiks, protože není. Je prostě divný, dětinský, naivní. To, jak vzniklo samotné slovo Shazam je takové hloupé a nedává moc smysl - jsou v něm postavy z řecké mytologie, římské mytologie, ale i té křesťanské. Takový divný mišmaš, který dělá divnou i samotnou postavu. Captain je dobře navržen, ale vlastně je to jen další superman, který má stejné schopnosti, jen se k nim dostává zvláštním způsobem. Ale to je prostě komiks, kterému už je skoro osmdesát let, tomu to odpustíte. Špatný scénář hlavnímu příběhu knihy "DC komiksový komplet 34: JLA - Spravedlnost, kniha druhá" ale odpustit nejde, na to je moc nový.

Na Comics Blogu najdete také recenzi na knihy:
"DC komiksový komplet 1: Batman - Ticho, kniha první"
"DC komiksový komplet 2: Batman - Ticho, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 3: Green Lantern - Tajemství původu"
"DC komiksový komplet 4: Batman a syn"
"DC komiksový komplet 5: Superman - Utajený počátek"
"DC komiksový komplet 6: Batman - Dlouhý Halloween, kniha první"
"DC komiksový komplet 7: Batman - Dlouhý Halloween, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 8: Green Lantern - Rok jedna"
"DC komiksový komplet 9: Superman - Pro zítřek, kniha první"
"DC komiksový komplet 10: Superman - Pro zítřek, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 11: JLA - Babylonská věž"
"DC komiksový komplet 12: Superman - Poslední syn Kryptonu"
"DC komiksový komplet 13: Superman/Batman - Nepřátelé státu"
"DC komiksový komplet 14: JLA - Rok jedna, kniha první"
"DC komiksový komplet 15: JLA - Rok jedna, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 16: Harley Quinn - Preludia a nokurňa"
"DC komiksový komplet 17: Superman - Muž z oceli"
"DC komiksový komplet 18: Batman - Smrt v rodině"
"DC komiksový komplet 19: Lex Luthor - Muž z oceli"
"DC komiksový komplet 20: JLA - Země 2"
"DC komiksový komplet 21: The Brave and the Bold - Vládci štěstí"
"DC komiksový komplet 22: Superman - Supermanova smrt"
"DC komiksový komplet 23: Flash - Zrozen k běhu"
"DC komiksový komplet 24: Robin - Rok jedna"
"DC komiksový komplet 25: Superman/Batman - Supergirl"
"DC komiksový komplet 26: Triumvirát"
"DC komiksový komplet 27: Wonder Woman - Ztracený ráj"
"DC komiksový komplet 28: JLA - Hřebík"
"DC komiksový komplet 29: Batman - Zkáza, jež postihla Gotham"
"DC komiksový komplet 30: Wonder Woman - Kruh"
"DC komiksový komplet 31: Superman - Brainiac"
"DC komiksový komplet 32: Catwoman - Selinina velká loupež"
"DC komiksový komplet 33: JLA - Spravedlnost, kniha první"
"DC komiksový komplet: Krize na nekonečnu Zemí"

Žádné komentáře:

Okomentovat