2013-09-10

#274: Superman: Utajený počátek - 50 %

Superman: Utajený počátek (Superman: Secret Origin)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2013. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 minisérie "Superman: Secret Origin" u DC Comics v roce 2009 a 2010. Souborné vydání vyšlo u DC Comics poprvé v roce 2013. České vydání má 224 stran a prodává se v plné ceně za 590 Kč.
Knihou koupíte v knihkupectví Minotaur se slevou.

Scénář: Geoff Johns
Kresba: Gary Frank a Jon Sibal

Asi není nejlepší dělat v jeden den recenzi na třetí a čtvrtý film se Supermanem a k tomu ještě napsat kritiku na knihu "Superman: Utajený počátek", ale když už jsem v té supermanovské ráži, tak toho využiji a trochu si zarýpu, protože tady je rozhodně do čeho rýpat. Geoff Johns nenapsal špatný komiks, napsal naprosto neskutečně průměrný komiks, ač se nám i David S. Goyer snaží v úvodu říct něco jiného. Je nám prezentována minulost Clarka Kenta alias Kal-Ela alias Supermana, a to v celkem šesti kapitolách, které nás provádějí jeho dětstvím, odchodem ze Smallville, příchodem do Metropolis a vzestupem na panteon komiksových bohů. A to všechno je činěno s pocitem, že sledujeme velký příběh, že se konečně dovídáme pravdu. Ve skutečnosti je to jen návrat k událostem, které se staly, jsou vyprávěny trochu jinak a mají Supermana představit.
Ve směru představování je to na první pohled komiks, který je celkem vhodný pro českého čtenáře. A ono tomu tak skutečně je. Nějakým způsobem se zde odehrávají základní události, které utvářely Supermanův život, promenádují se zde postavy, které jdou mu blízké, ať už proto, že s nimi má kladný vztah, anebo proto, že s nimi musí neustále bojovat. Promenádují se před námi Kentovi. Lana Lang, Lex Luthor a nakonec i osazenstvo Metropolis a hlavně Daily Planet - Perry White, Jimmy Olsen a samozřejmě krásná, investigativní a emotivní Lois Lane. Lois Lane - Lana Lang, Clark má asi nějaké komplexy na podobně znějící jména.
Dobré, hezké, trocha těch Supermanových životních osudů není k zahození. Jsou zde naprosto zásadní události jako odhalování schopností, zjištění pravdy o svém původu, nesmyslná nenávist ze strany armády, prohlubující se nenávist Lexe Luthora, jeho geniální mysl a svět, který si vytváří sám pro sebe. Lex Luthor v tomhle podání je možná nejlepším, jakého jsem kdy viděl. Je to inkarnace Hackmanova provedení se šílenstvím Viktora Frankensteina. Mimochodem odkazy na tohle klasické Shelleyino dílo jsou zde celkem patrné a příjemné.
Postava Lexe Luthora tak má smysl, je dobře napsaná. Podobné je to i s Lois Lane, což kontrastuje s tím, jak strašně klišovitá je postava Perryho Whita nebo Jimmyho Olsena. Jenže korunu tomu nakonec dává sám Superman. Nikdy mi tahle postava neseděla, protože je prostě moc správňácká. Nemá v sobě ten potřebný náboj něčeho zajímavého, temného, tajemného. Je to otevřená kniha, která vždy udělá to správné. A to je strašná nuda. Jednoduše to není Batman, ale dokonalý superčlověk. Donner ve svém filmu, na který se Geoff Johns také odkazuje, dokázal udělat ze Supermana zajímavou postavu, za což mohl i Clark Kent a jeho pojetí. Geoff Johns se tomu chtěl přiblížit, ale jeho Superman se podobá spíše tomu, který se nám představil ve filmu "Superman IV", což rozhodně není dobrá vizitka. Pozitivem komiksu ve srovnání s tímhle filmovým propadákem jsou mnohem lepší vizuální efekty.
Originální obálka komiksu "Superman: Secret Origin"
Kresba je obecně dobrá, mainstreamová. Gary Frank není špatný autor, docela se mi líní, jak tenkou linku má, ale jeho souboje asi nikdy nebudou z těch, které mě dostanou, a budu se nad nimi rozplývat. Je prostě dobrý a nejlépe mu jsou obličeje a mimika, která je někdy až přehnaná. Jeho kresba se pak nevyhýbá ani patosu, jenže tím hýří i scénář. Superman je patetický sám o sobě, a čím víc jsou mu do úst vkládána patetická slova, tím hůře. Geoff Johns jimi nešetřil. Vytvořil tak komiks, který je předvídatelný, místy nudný, ale celkem dost popisný. Sem tam si sice vybral události, které nám mohou být celkem ukradené (velký fialový žrout) anebo jsou prostě protivné (cestování v čase), ale když nic jiného, poznáme počátky téhle legendy. Pro fanoušky superhrdinského komiksu je to tak trochu povinnost (pro seznámení se s postavou), ale jako celek je to hlavně produkt komerce.

Komiks "Superman: Utajený počátek" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

13 komentářů:

  1. Měli radši vydat Birthright.

    OdpovědětVymazat
  2. Docela by mě zajímalo, kdo je konzultant pro to, co od DC u nás vydávat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdá se mi, že vydavatelé tady prostě sázej na to, co už tady známe. Geoff Johns u nás už vyšel a chtěj vydat Supermanův origin, tak nám prostě vydaj ten, co napsal Geoff Johnse.

      Docela škoda, že nevydaj třeba Nu52 Wonder Woman, když už vydali daleko méně populárního Nu52 Supermana a všechny tři Nu52 Batmany. Vůbec, je tu nějak málo superhrdinek. Třeba by mohli zkusit Cass Cain Batgirl nebo Alias.

      Vymazat
    2. Té Wonder Woman se také divím... Nemá tu tradici, to je jasné, ale takový Azzarello ji celkem má. Mně by se líbil Animal Man. S hrdinkami je to špatné, to je fakt. Už tak je celkem málo z čeho vybírat. BB/art se snaží naplnit hlad po té dvojici Superman/Batman podle rovnice "natáčí se o nich filmy = bude to úspěch i v českém provedení".

      Vymazat
    3. Stilt Man dostane film před Wonder Woman :-)

      Možná, že až tu začnou u nás dávat Arrowa, že vyjde Green Arrow: Rok Jedna. A snad i Alias, pokud někdy Marvel udělaj ten seriál.

      Vymazat
    4. Je fakt, že ty seriály hodně pomáhají. Divím se, že Arrow stále ještě u nás není při dnešní poměrně velké oblibě komiksů.
      Já jsem pořád překvapený z toho, že Marvel dělá Guardians of Galaxy... A DC není schopno natočit něco jiného, než Supermana nebo Batmana. a když už něco zkusí, výsledek je neslavný - viz Green Lantern.

      Vymazat
    5. DC: Wonder Woman je prostě moc divná, než aby jsme jí dali film.

      Marvel: Tady máte mluvícího vesmírnýho mývala.

      Já vlastně docela těším na nový Batman filmy. Třeba už konečně budou mít další členy Bat rodiny a pak budou mc udělat spin-offy.

      Vymazat
    6. Jj, přesně :-D
      Na to jsem docela zvědavej, jestli se do toho vážně pustí. Nolan byl hrozně moc opatrný v tom, jak Batmana pojal a Robin by se do jeho pojetí moc nehodil, alespoň ne neupravený. Ale je fakt, že ta Bat rodina je obrovská a dají se tam vybrat zajímavé postavy a příběhy.

      Vymazat
    7. Zajímalo by mě, jak udělaj Alfreda. Cainův Alfred byl podle mě prostě dokonalej. A co tepv Joker... I když, lidi si tak nemohli tehdác představit nikoho jinýho než Nicholsona, takže uvidíme.

      Vymazat
    8. Mě Alfred snad zajímá víc než Batman :-) Ale je to fakt, Joker zase posunul hranice, bude zajímavý sledovat nový pojetí. No, docela jsem na to zvědavej... Možná i víc než na filmy od Marvelu, tam už člověk tak nějak ví, co čekat.

      Vymazat
    9. Tohle MUSÍŠ vidět.

      http://scans-daily.dreamwidth.org/4477124.html

      Vymazat
    10. Alfred je naprosto dokonalej! Tohle by byl superhrdina :-)

      Vymazat
    11. Anonymní11/2/17 04:24

      A o pár let později... ;-) Wonderka film mít bude.

      Vymazat