2018-03-08

#1649: DC komiksový komplet 30: Wonder Woman - Kruh - 50 %


DC komiksový komplet 30: Wonder Woman - Kruh (Wonder Woman: The Circle)
Vydalo Eaglemoss Collections v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako čísla 14 až 17 série "Wonder Woman" a jako čísla 98 a 105 první série "Wonder Woman" v nakladatelství DC Comics. České vydání se prodává v plné ceně za 229 Kč na stáncích. Předplatit je možné sérii na stránkách nakladatele.

Scénář: Gail Simone
Kresba: Ron Randall, Terry Dodson

Příběh, který tvoří většinu stránek v knize "DC komiksový komplet 30: Wonder Woman - Kruh" je na první pohled docela zajímavý. Jedná se o příběh o tom, jak se vlastně mohou mezi Amazonkami rodit děti, jak to může vypadat a jaké top bude mít následky. Na první pohled je to skutečně zajímavý příběh, který by mohl mít i hloubku, který by mohl zaujmout tím, jak jsou důležitější myšlenky než akce, ale tohle se jeví jen na první pohled. Bohužel na druhý pohled už to ono není a popravdě příběh místy vyznívá hodně divně, a to i přesto, že se snaží o to, aby byl stavěn na celkem pevných základech a navíc do jisté míry stavěl nové, které budou ještě o něco pevnější. Základem tohoto komiksu je totiž zrod samotné Wonder Woman, tedy Diany a toho, jak se stala Amazonkou a co to mělo za následky pro jiné postavy.

Diana se nachází ve stavu, kdy je v podstatě uvězněna mimo Themysciru, kam se nemůže vrátit, nemluvě o tom, že Athena ji ještě připravila o její schopnosti, pokud se Diana nenachází ve své Wonder Woman uniformě. Tohle by asi tolik nevadilo, kdyby ale nehrozilo nebezpečí, které má dopadnout právě na Themysciru, na její matku a nakonec i na ni samotnou. I když se to tváří jako příběh o mateřství a o to, jaké oběti to s sebou může přinášet, ve skutečnosti je to příběh o tom, že se zde z minulosti vykrystalizuje někdo, kdo chce princeznu Dianu zabít. A najednou se z toho ztrácí ta větší hloubka, najednou je z toho už vlastně jen obyčejný příběh o tom, jak musí Wonder Woman všem nakopat prdel, aby se zachránila, a to i přesto, že to nejprve vypadá na to, že prostě nemá šanci uspět. Ale znáte to, i Superman, když je na pokraji sil a skoro umírá, se vždycky zvedne a neochvějně vítězí.

Gail Simone napsala scénář, který je ženský, který se snaží dostat z příběhu tu ženskou stránku, ale je strašně škoda, že v závěru se jí ta podstata a síla mateřství smrskla na zmiňované nakopávání prdelí. Měla tu silnou postavu, vlastně čtveřici postav, ale udělala z nich jen další terče pro hlavní hrdinku. Nevyužitý potenciál, který byl ale pravděpodobně dán tím, že prostě bylo nutné pokračovat v akčním duchu, který je pro mainstreamový komiks potřeba, což se dle mého ale na tomto případě ukázalo jako hodně omezující. Autorka mohla přijít se skvělým příběhem, který má hloubku, ale nakonec přišla jen s další pořádnou rubačkou, kde nechybí ani novodobí náckové. Ne, najednou se to všechno, co se tam trochu objevovalo na začátku a snažilo se to z některých panelů doslova křičet, stává jen něčím navíc, co je skoro až zbytečné, vlastně jen snaha udělat dojem, že je to něco víc než jen obyčejná akce.

Vzhledem k tomu, že příběh "Wonder Woman: Kruh" byl rozvržen jen do čtyř sešitů, kniha "DC komiksový komplet 30: Wonder Woman - Kruh" obsahuje rovnou dva retro sešity. "Wonder Woman 98" ukazuje Dianu, jak se vydala jako vyvolená z amazonek do světa mužů, tedy mimo Rajský ostrov, a to v příběhu, který by se svým pojetím spíše hodil do Kačerova. K postavě Wonder Woman to ale vyznívá směšně a to nemyslím dobře. Zas tak vtipné to není. A nejinak je tomu v případě komiksu "Wonder Woman 105", který nám vlastně říká, že Diana dostala svoje schopnosti od sudiček (alias řeckých bohů a polobohů), a to vlastně jen proto, aby mohla přeprat velkou rybu. Na jednu stranu si říkám, že jsou ty staré příběhy tak pěkně naivní, na stranu druhou si říkám, jestli opravdu nejsou jen pitomé. Ale je super vidět, jak se komiks vyvinul. A je dnes určen jinému publiku, což je asi dobře. Bohužel kniha "DC komiksový komplet 30: Wonder Woman - Kruh" je v konečném důsledku spíše průměrná.

Na Comics Blogu najdete také recenzi na knihy:
"DC komiksový komplet 1: Batman - Ticho, kniha první"
"DC komiksový komplet 2: Batman - Ticho, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 3: Green Lantern - Tajemství původu"
"DC komiksový komplet 4: Batman a syn"
"DC komiksový komplet 5: Superman - Utajený počátek"
"DC komiksový komplet 6: Batman - Dlouhý Halloween, kniha první"
"DC komiksový komplet 7: Batman - Dlouhý Halloween, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 8: Green Lantern - Rok jedna"
"DC komiksový komplet 9: Superman - Pro zítřek, kniha první"
"DC komiksový komplet 10: Superman - Pro zítřek, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 11: JLA - Babylonská věž"
"DC komiksový komplet 12: Superman - Poslední syn Kryptonu"
"DC komiksový komplet 13: Superman/Batman - Nepřátelé státu"
"DC komiksový komplet 14: JLA - Rok jedna, kniha první"
"DC komiksový komplet 15: JLA - Rok jedna, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 16: Harley Quinn - Preludia a nokurňa"
"DC komiksový komplet 17: Superman - Muž z oceli"
"DC komiksový komplet 18: Batman - Smrt v rodině"
"DC komiksový komplet 19: Lex Luthor - Muž z oceli"
"DC komiksový komplet 20: JLA - Země 2"
"DC komiksový komplet 21: The Brave and the Bold - Vládci štěstí"
"DC komiksový komplet 22: Superman - Supermanova smrt"
"DC komiksový komplet 23: Flash - Zrozen k běhu"
"DC komiksový komplet 24: Robin - Rok jedna"
"DC komiksový komplet 25: Superman/Batman - Supergirl"
"DC komiksový komplet 26: Triumvirát"
"DC komiksový komplet 27: Wonder Woman - Ztracený ráj"
"DC komiksový komplet 28: JLA - Hřebík"
"DC komiksový komplet 29: Batman - Zkáza, jež postihla Gotham"
"DC komiksový komplet: Krize na nekonečnu Zemí"

Žádné komentáře:

Okomentovat