2018-03-09

#1650: Plutona - 80 %


Plutona (Plutona)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2018. Komiks původně vyšlo jako čísla 1 až 5 série "Plutona". Souborné vydání vyšlo v roce 2016. České vydání má 152 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.

Scénář: Jeff Lemire, Emi Lenox
Kresba: Emi Lenox, Jeff Lemire

Jeff Lemire je specifický autor, který tvoří jak superhrdinské komiksy, tak i komiksy nezávislé. A my máme to štěstí - nebo smůlu? - že se setkáváme jen s jeho superhrdinskou tvorbou. Ale je pravda, že na knihách "Liga spravedlnosti 3: Trůn Atlantidy" a "Americká liga spravedlnosti 1: Nejnebezpečnější hrdinové světa" se podílel jen okrajově. Až v knize "Černá palice 1: Tajemství počátků" jsme zjistili, že Lemirovi jde hlavně o postavy, o jejich osobní dramata, což může v superhrdinském žánru fungovat velmi specifickým způsobem. A takovým důkazem je i kniha "Plutona", kterou v roce 2018 vydalo nakladatelství Crew. Prezentuje se v ní pětidílná minisérie, která vyšla ve Spojených státech poměrně nedávno. Dostává se tak k nám celkem nové dílo tohoto autora, ale stále můžeme doufat, že od něj uvidíme česky i něco dalšího.

Díky tomu, že je "Plutona" uzavřený příběh, můžeme si užít naplno Jeffův styl na menším prostoru. Jak tuhle knihu zvládl? Tak především je třeba zdůraznit, že ji nezvládl sám, ale že námět vytvořil spolu s Emi Lenox, scénář napsal sám, ale o většinu kresby se postarala právě Emi Lenox, kdy Jeff kreslil pouze krátké příběhy o Plutoně, které jsou součástí každé kapitoly. Společně jejich spolupráce ale zafungovala skvěle a doplňují se jak scenáristicky, tak i kresebně. Jejich různé styly - i když ne až tak vyloženě odlišné - jsou spojeny v jeden příběh, který jejich symbiózou propukl v něco zajímavého. Zajímavého jednoduše proto, že každý trochu jiný superhrdinský komiks je něco, co stojí za to tvořit a číst. A "Plutona" je rozhodně příklad toho, co velmi dobře funguje.

Plutona je superhrdinka, která bojuje v Metro City proti zločinu. Je nejsilnější, nejlepší. Ale o ní vlastně příběh tolik není. Je o pěti dětech, které ji jednoho dne najdou mrtvou. Je to náhoda, ale zamává to s nimi. Na postavách je skvělé, že i na malém prostoru jsou velmi dobře vykreslené, a to do jisté míry i tím, že jsou to určité stereotypy, které se v příbězích používají. To nemyslím vůbec špatně. Naopak, autoři je dovedou každého definovat na jedné straně, určí základní prvky, které je ovlivňují. Teddy je šprt, který má svá tajemství, rád se dívá na superhrdiny. Diane má problémy s nadváhou, což jí dělá nejistou a ustrašenou. Mie je zase holka, která chce být děsně cool a rozhodně se nechce starat o svého mladšího bratra. Hlavně ne ve chvíli, kdy si může vyrazit s Rayem, což je místní frajer, který ostatní rád šikanuje, protože se neumí srovnat s problémy, které sám má. Postavy jsou načrtnuty lehce zjednodušeně, ale fungují. U každé cítíte její osobní drama, její vlastní trable. A tyhle pětice se dostane do kontaktu s mrtvou superhrdinkou.

Tahle událost pětici velmi silně ovlivňuje, každý se chová jinak a díky tomu se odhaluje jejich skutečný naturel. A je v tom něco hodně nepříjemně děsivého. I když komiks není prvoplánově hororem, jsou zde jak noční scény, který v sobě mají skvělý hororový potenciál, tak i psychologické drama, které skoro až do formy hororu vyroste. Závěr je lehce jednoduchý, alespoň v jednom aspektu, ale přesto je zde i tak pokračování v onom lehce hororovém, nebo minimálně temném pojetí, které ani s pointou nevyprchá. A tohle se mi líbí. Lemire a Lenox vytvořili specifický a svébytný svět, do kterého zasadili jeden relativně malý příběh, který ale dovede na čtenáře skvěle zapůsobit, ať už kresbou, jež je výtečná, anebo scénářem, který má krásně temné ražení. Tady mě Jeff Lemire přesvědčil, že si se superhrdinským žánrem umí pohrát skutečně skvěle a mít ho vlastně jen jako kulisu pro dobrý příběh.

Komiks "Plutona" zakoupíte na stránkách Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat