2018-03-07

#1648: Thorgal 17: Strážkyně klíčů - 75 %


Thorgal 17: Strážkyně klíčů (Thorgal: La Gardienne des Clés)
Vydalo nakladatelství Egmont v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo v roce 1991 jako "Thorgal: La Gardienne des Clés". České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 179 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Jean Van Hamme
Kresba: Grzegorz Rosiński

Egmont - a jsem za to velmi rád - pokračuje ve vydávání série "Thorgal", které se u nás moc nedařilo. Naštěstí jsou zde lidí, co chtějí, aby u nás série vyšla, a tak se pokračuje dál a my se můžeme kochat už sedmnáctým dílem, které nás posouvá trochu dál než od posledního česky vydaného sešitu, kterým byl "Thorgal 13: Mezi zemí a světlem". Kniha "Thorgal 17: Strážkyně klíčů" následuje za knihou "Thorgal 16: Vlčice", kde se Thorgalovi a Aaricii narodilo další dítě, což je pro příběh knihy "Thorgal 17: Strážkyně klíčů" důležité spíše jen okrajově, ale význam to má. Sešit "Thorgal 17: Strážkyně klíčů" obsahuje příběh, který je uzavřený, ale který zároveň otevírá nové možnosti. Až tak moc, že jsem si chvílemi trochu říkal, jestli už sám Van Hamme scenáristicky trochu netápal a nepotřeboval dění hodně posunout, aby měl o čem dál tvořit.

Sešit "Thorgal 17: Strážkyně klíčů" ale rozhodně není špatný, to určitě ne. Ono to v téhle sérii asi ani nejde, jednoduše proto, že i kdyby Jean Van Hamme přišel se scénářem, který nebude skvělý, je tu Grzegorz Rosiński, který všechno zachrání, a jeho kresbou se dál budete kochat. A pokud nic jiného, Jean Van Hamme v tomhle díle dal sému spolupracovníkovi opravdu prostor, aby se vyřádil. Mohl zde kreslit různá prostředí, používat různá barevná spektra, ale vyřádil se i na postavách, kdy Strážkyně klíčů i Aaricie mají dost prostoru k tomu, aby předvedly svoje přednosti. Navíc je to i někdy v celkem úchylných scénách, takže si na svoje přijde skoro každý. Grzegorz Rosiński prostě umí.

Co se týká scénáře, obsahuje prvek, který já nemusím. Je to něco, čemu říkám "zlé dvojče". Vídáte to v telenovelách, vídáte to v knihách, prostě všude možně. Jak by to vypadalo, kdyby byla daná postava zlá, kdyby se změnila, kdyby neměla takové vlastnosti, jak jsme zvyklí. A tak i Thorgal získává svoje zlé dvojče, které se chová zhýrale, arogantně a agresivně. Nikdo z vesnice se nad tím nepozastaví, kromě Thorgalova syna všichni berou nového Thorgala jako starého známého, který se stal hajzlem. Vede to k násilí, k nedorozumění, ke smrti. A to všechno v zájmu vyššího plánu, který do dění vrací nepřátele, s nimiž se Thorgal již setkal. Naštěstí dojde i na nějaké přátele, s nimiž se již setkal. Tady je ale důležitější cesta, která je příjemně - a možná i trochu nečekaně - odlehčená. Jak říkám, nejsem si jistý, jestli Jen Van Hamme scenáristicky trochu netápal.

Jean Van Hamme a Grzegorz Rosiński vytvořili tak silnou dvojici, že se navzájem dokáží podržet. Pokud Jean Van Hamme nedokáže napsat vyloženě skvělý scénář, je to Grzegorz Rosiński, který se postará o kresbu, jež vám stejně vezme dech. Pokud Jean Van Hamme dokáže napsat skvělý scénář, Grzegorz Rosiński ho ještě vyšperkuje a pozvedne o něco výš. I proto má série tak dlouhé trvání, i když se dvojice již musela rozpadnout. K nám se dostal sedmnáctý díl v české premiéře a je to díl, který není vyloženě slabým, ale přece jen ukazuje, že ne každé číslo bude naprosto úchvatné. Kresba tady zachraňuje hodě a jen jsem zíral, jak Grzegorz Rosiński dokázal skvěle přecházet mezi různými barevnými kompozicemi, stejně jako mezi prostředími. A vždy vás pro celkem jednoduchý příběh strhnul. I proto "Thorgal 17: Strážkyně klíčů" nakonec baví.

Komiks "Thorgal 17: Strážkyně klíčů" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat