2020-07-06

#2128: Usagi Yojimbo 33: Skrytí


Usagi Yojimbo 33: Skrytí (Usagi Yojimbo: The Hidden)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2019. Původně vyšlo jako čísla 1 až 7 série "Usagi Yojimbo: The Hidden" u Dark Horse. Souborně vyšlo v roce 2018 v nakladatelství Dark Horse. České vydání má 200 stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.

Scénář: Stan Sakai
Kresba: Stan Sakai

Když se budou jmenovat nejlepší filmy Martina Scorseseho, asi mezi nimi na prvních místech většinou nebude film "Mlčení", i když já osobně si myslím, že by mezi těmi nejlepšími rozhodně neměl chybět. Legendární americký režisér si tu vzal na paškál poměrně komplikované téma, které zaprvé nemohl mít tak zažité, ale které mu díky jeho katolické výchově bylo blízké. Jednalo se o téma snahy římskokatolické církve zavést křesťanství i v Japonsku. Nebyla to zrovna úspěšná mise, což se projevilo tak, že někteří Japonci byli z možnosti přejít na jinou víru nadšeni, byli ochotni změnit svoje způsoby. Jenže misionáři neměli takové štěstí jako třeba v Jižní Americe, kde má křesťanství v současnosti asi nejsilnější pozici. Nene, tohle se v Japonsku nepovedlo, křesťanství bylo šógunem postaveno mimo zákon a křesťané, ať už misionáři, nebo ti, co na víru přešli, byli pronásledováni. Tohle je jednoznačně velmi zajímavá část japonských dějin. A Martin Scorsese ji převedl na plátno skvěle.

Proč píšu o Martinovi Scorsesem? Tak kromě toho, že je to můj oblíbený režisér, je to především proto, že téma, které si zvolil pro svůj film "Mlčení", je shodné s tím které si pro komiks "Usagi Yojimbo 33: Skrytí" zvolil i Stan Sakai. Mimochodem, na komiksu "Usagi Yojimbo 33: Skrytí" je velmi zajímavá skutečnost, že se jedná o poslední díl, která je publikován černobíle. Stan Sakai s Usagim po letech přešel od Dark Horse Comics k IDW Publishing a první kniha, která u IDW vyšla, se jmenuje "Bunraku and Other Stories" a je kompletně v barvě. Bude to rozhodně jiné čtení, ale jsem docela zvědavý na to, jestli se Stanovi podařilo udržet kvalitu svého díla, jako se mu to dařilo v černobílé. Trochu se bojím, že Usagi tak přijde o trochu svého kouzla, ale snad se pletu. Myslím, že zatím není oznámeno, jestli se bude pokračovat i v překladu, ale já doufám, že ano.

Ale zpět ke komiksu "Usagi Yojimbo 33: Skrytí". Jedná se o jeden velký, uzavřený příběh, který původně vyšel v sedmi sešitech. Hned na začátku jsme svědky toho, jak jsou dva muži na koních zabiti jinými muži, kteří po nich šli. Víme, že něco hledají, ale nevíme co. Jenže měli trochu smůlu. Zabili muže v městě, kde je inspektorem Ishida, nám dobře známá postava, kterou jsme si zamilovali, stejně jako si ji zamiloval sám autor, který ho v posledních dílech využíval skutečně hodně. Nyní to dokonce zašlo tak daleko, že příběh není o Usagim, ten je jen Ishidův parťák, ale příběh je především o vyšetřování, které Ishida vede a kde mu Usagi dává pomocnou ruku. Hned po nalezení mrtvol zjišťují, že to bude mít nějakou spojitost právě se zakázanými křesťany. A tak se rozjíždí pátrání, které může mít hodně nebezpečné, i politické dopady.

Stan Sakai ukazuje svou sílu nejen v tom, jak dovede vyprávět příběh, o tom už jsme se mnohokrát přesvědčili, ale na komiksu "Usagi Yojimbo 33: Skrytí" nám ukazuje i svou schopnost pracovat s dějinami, dělat si rešerše a jednoduše vytvořit příběh na základě skutečných událostí. Je úplně jedno, jestli je jeho komiks fiktivní, či nikoli, jde hlavně o to, jak je vyprávěn, jak je látka předána, jak je ukázáno, jaké dopady měla na lidi. A tohle se komiksu "Usagi Yojimbo 33: Skrytí" daří. Myslím si, že je to velmi dobrá tečka za černobílým Usagim, teď už jde jen o to, jestli se podařilo Usagiho kouzlo přenést i do barvy. Myslím si, že to je pro Stana docela zajímavá výzva, i když Usagi se do barvy přece jen také podíval. Stanovi hodně sedl detektivní žánr, ale osobně už bych byl zase zvědavý, jak se podívá na další žánry, jak budou příběhy s Usagim zase žánrově bohaté. Snad se i toho ještě dočkáme.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihy:
Usagi Yojimbo 8: Stíny smrti
Usagi Yojimbo 9: Daisho
Usagi Yojimbo 10: Mezi životem a smrtí
Usagi Yojimbo 11: Roční období
Usagi Yojimbo 12: Ostří trav
Usagi Yojimbo 13: Šedé stíny
Usagi Yojimbo 14: Maska démona
Usagi Yojimbo 15: Ostří trav II - Pouť do svatyně Atsuta
Usagi Yojimbo 16: Bezměsíčná noc
Usagi Yojimbo 17: Souboj v Kitanoji
Usagi Yojimbo 18: Na cestách s Jotarem
Usagi Yojimbo 19: Otcové a synové
Usagi Yojimbo 20: Záblesky smrti
Usagi Yojimbo 21: Matka hor
Usagi Yojimbo 22: Příběh Tomoe
Usagi Yojimbo 23: Most slz
Usagi Yojimbo 24: Návrat Černé duše
Usagi Yojimbo 25: Hon na lišku
Usagi Yojimbo 26: Zrádci země
Usagi Yojimbo 27: Město zvané Peklo
Usagi Yojimbo 28: Červený škorpion
Usagi Yojimbo 29: Dvě stě sošek Jizo
Usagi Yojimbo 30: Zloději a špehové
Usagi Yojimbo 31: Pekelná malba
Usagi Yojimbo 32: Záhady
Usagi Yojimbo: Senso

Žádné komentáře:

Okomentovat