2020-07-01

#2127: Nesnáším Pohádkov 1: A jestli neumřela, vyšiluje dodnes


Nesnáším Pohádkov 1: A jestli neumřela, vyšiluje dodnes (I Hate Fairyland 1: Madly Ever After)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2020. Původně vyšlo jako "I Hate Fairyland 1: Madly Ever After" v roce 2016. České vydání má 136 stran a prodává se v plné ceně za 349 Kč.

Scénář: Skottie Young
Kresba: Skottie Young

Dlouho jsem přemýšlel o tom, jestli si komiks "Nesnáším Pohádkov 1: A jestli neumřela, vyšiluje dodnes" pořídit, ale nakonec to byl Skottie Young a jeho smysl pro humor, kteří mě přesvědčili o tom, že bych rozhodně měl. Tohle je chlápek, který je tak krásně expresivní, že jsem byl prostě zvědavý na to, jak zvládl něco, co je originální, co nepatří do Marvel světa, protože to byly primárně komiksy, s nimiž jsme se mohli na českém trhu setkat a u nichž bylo jméno Skottie Young uvedeno. Tentokrát necháme Rocketa i Groota za sebou a podíváme se na naprosto novou postavu. Tou je Gertruda, ale můžeme jí říkat Gerda, protože jí tím rozhodně neurazíme. Čím jí urazíme, to je skutečnost, že budeme hezky mluvit o Pohádkově a budeme jí dávat nějaké ty mapy tajemných pokladů.

Gertruda byla milá malá holka, která jen snila o tom, že možná existují pohádky. A některá přání se dají vyplnit. Gertruda je doslova vcucnuta tajemnou dírou do speciálního světa, který se jmenuje Pohádkov. Vládne mu královna Mrakéta, která Gerdu hned přivítá a řekne jí, jak to v Pohádkově chodí. Gertruda dostane mapu, kterou se má řídit, aby našla tajemný klíč. Ten pasuje do dveří, jimiž se dostane zpátky do svého světa. Cestou má prožít spoustu krásných dobrodružství a užít si Pohádkov se všemi jeho úžasnými atrakcemi. Jenže... jenže ono se něco hodně podělá a Gertruda zůstane zaseknutá v Pohádkově dalších dvacet sedm let. A nejen v Pohádkově, ale i ve svém dětském těle. A je dost na nic, když jste zaseknuti ve svém dětském těle, na místě, které nesnášíte v podstatě od první chvíle a navíc se vám za celou dobu nepovedlo dostat se ani o kousek blíž k magickému klíči, s nímž by konečně našla vykoupení a mohla se vrátit zpět.

Gerda je psychotická troska, která má jen kousek od toho, aby s zhroutila, ale jde si za svým. Pořád hledá kouzelný klíč, i když je všem ostatním jasné, že ho nemůže najít. Bohužel za ty roky v Pohádkově si vytvořila poměrně nebezpečnou náturu. V podstatě každý, kdo se jí dostane do cesty, skončí ležící ve vlastní krvi, vnitřnostech a kostech. Vypravěči z cechu vypravěčů to mají asi nejtěžší, protože ti to schytávají jeden za druhým. Ale jsou i další, kdo to schytávají. Královna Mrakéta malou dívku už dávno nesnáší a snaží se jí za každou cenu zbavit. Nejprve podle a pak... ještě podleji. Jenže Gerda s vydobyla schopnost nejen všechny zmasakrovat, ale i přežít každou bitku a je jedno, jak velký je nepřítel, jak moc je ozbrojený, nebo kolik desítek má parťáků. Gerda je nakrknutý zabiják v roztomilých holčičích šatičkách, jásavých barvách a s psychikou toho největšího násilného šílence. Krev je pro ni jako voda, mozky jako maso.

Komiks "Nesnáším Pohádkov 1: A jestli neumřela, vyšiluje dodnes" je takovým zajímavý úkazem. Buď vás nadchne, anebo si prostě jen řeknete, že je to akorát další pohádkový příběh postavený na hlavu. A on je, ale je to na hlavu postaveno tak skvěle, že jsem se prostě od začátku do konce bavil. Tohle je "Alenka v říši divů", která není jen bláznivá, ale je masakrální, je doslova šílená, je plná gore a sprostých slov, i když pravda, ta jsou skrytá za slovíčka, která jsou vlastně pohádkově jemná. Je to kouzelné, je to brutální. Ten recept na komiks "Nesnáším Pohádkov 1: A jestli neumřela, vyšiluje dodnes" je vlastně docela jednoduchý. Udělat z pohádky pořádně hnusný masakr, kde hlavní hrdinka je všechno, je ne nevinná holka. A za mě to stačí, protože se toho chopil autor, kterému téma prostě sedlo. A hlavně, Skottieho kresba je pro tenhle příběh naprosto dokonalá.

Žádné komentáře:

Okomentovat