2018-06-26

#1733: DC komiksový komplet 37: Batman - Zrození démona, kniha druhá - 80 %


DC komiksový komplet 37: Batman - Zrození démona, kniha druhá (Batman: Birth of the Demon Part 2)
Vydalo Eaglemoss Collections v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako "Batman: Birth of the Demon" a jako "Batman 235" v nakladatelství DC Comics. České vydání se prodává v plné ceně za 229 Kč na stáncích. Předplatit je možné sérii na stránkách nakladatele.

Scénář: Dennis O'Neil
Kresba: Norm Breyfogle

Teda... Já jsem byl až překvapený, jak se mi tohle líbilo. Jako neříkám, že ten příběh je geniální, ale skvěle mi seděl k Ra's al Ghulovi. A ještě více se mi líbilo, jak do toho celého zapadal Batman. Není tady až tak důležitou postavou, ale má zde své místo, které se ukáže hlavně na konci. Skvělý je pak jeho vztah s Talií, který zase dostává zajímavý náhled. Ale nebudu předbíhat, nejprve k tomu, kam vlastně příběh "Zrození démona" patří. Tento příběh navazuje na komiksy "Démonovo dítě" a "Démonova nevěsta", které jsme si mohli přečíst v knize "DC komiksový komplet 36: Batman - Zrození démona, kniha první", která nám představila příběhy, které byly odlišné. A odlišný je i ten, který najdete v knize "DC komiksový komplet 37: Batman - Zrození démona, kniha druhá".

O příběh "DC komiksový komplet 37: Batman - Zrození démona, kniha druhá" se postarali jiní tvůrci než o ty, které jsou publikovány v "DC komiksový komplet 36: Batman - Zrození démona, kniha první". Tentokrát se na Batmana a hlavně na Ra's al Ghula podíval Dennis O'Neil, který se postaral o scénář. Dennis O'Neil je člověk, který Ra's al Ghula vymyslel. Tedy lépe řečeno byl jedním z jeho spoluautorů. A proto je asi dobře, že se k němu vrátil a rozpracoval jeho kořeny, definoval, jaká jed Ra's al Ghulova minulost. A je zajímavá a je na první pohled taková, že se k Batmanovi prostě nehodí. Ale funguje to. Ono to všechno dohromady funguje, a popravdě, více než scenárista za to může kreslíř, kterým je Norm Breyfogle.

Norm Breyfogle je na českém trhu skoro nováčkem, i když už se objevil v jednom starém batmanovském sešitu, který u nás vyšel v roce 1998. Tentokrát má ale představení skutečně ve velkém a je to on, kdo dělá knihu "DC komiksový komplet 37: Batman - Zrození démona, kniha druhá" takovou, jaká je. A je hodně speciální. Díky kresbě se skutečně jedná o skvělý zážitek, který se neopakuje. Malba, kterou zde Norm používá, je tak specifická, a to i díky vybraným barvám, že budete jen žasnout, jak jednotlivé panely vypadají. Ocitnete se v úchvatných exotických kulisách arabského světa, ale stejně tak budete zírat i na scény s Batmanem. A pak vás naprosto dostane Ra's al Ghul poprvé vystupující z Lazarovy studny. Nádherně děsivě nakreslené a skvěle výmluvné. Grafické stránce prostě není možné nic vytknout. Dechberoucí.

Scénář je trochu slabší, jak říkám, Ra's al Ghul mi nesedí v Batmanově světě, ale ono se to tady dá, ono to tady docela dobře funguje. Hlavně díky finále, které je velkolepě akční. Snad aby mohl čtenář vychladnout, je zde klasicky retro sešit, jímž je tentokrát "Batman 235", což je komiks, kde se Ra's al Ghul představuje podruhé. Přišlo mi to trochu slabší, ale aspoň je vidět, čím je postava speciální - její ekoterorismus. A jeho zvláštní postavení ve vztahu s Batmanem je zde také nakousnuto. V tomhle jsou ty příběhy dobré, i když scenáristicky jsou třeba trochu moc ukecané a zase se snaží trochu zvětšovat teritorium Batmanova působení. Jako kdyby uličky Gothamu neskýtaly dostatek případů, které musí nejlepší detektiv řešit. Ne, ty detektivní případy scenáristům nešly vždy dokonale. Ale to nevadí, kniha "DC komiksový komplet 37: Batman - Zrození démona, kniha druhá" má jiné aspekty, kterými vás dostane.

Na Comics Blogu najdete také recenzi na knihy:
"DC komiksový komplet 1: Batman - Ticho, kniha první"
"DC komiksový komplet 2: Batman - Ticho, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 3: Green Lantern - Tajemství původu"
"DC komiksový komplet 4: Batman a syn"
"DC komiksový komplet 5: Superman - Utajený počátek"
"DC komiksový komplet 6: Batman - Dlouhý Halloween, kniha první"
"DC komiksový komplet 7: Batman - Dlouhý Halloween, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 8: Green Lantern - Rok jedna"
"DC komiksový komplet 9: Superman - Pro zítřek, kniha první"
"DC komiksový komplet 10: Superman - Pro zítřek, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 11: JLA - Babylonská věž"
"DC komiksový komplet 12: Superman - Poslední syn Kryptonu"
"DC komiksový komplet 13: Superman/Batman - Nepřátelé státu"
"DC komiksový komplet 14: JLA - Rok jedna, kniha první"
"DC komiksový komplet 15: JLA - Rok jedna, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 16: Harley Quinn - Preludia a nokurňa"
"DC komiksový komplet 17: Superman - Muž z oceli"
"DC komiksový komplet 18: Batman - Smrt v rodině"
"DC komiksový komplet 19: Lex Luthor - Muž z oceli"
"DC komiksový komplet 20: JLA - Země 2"
"DC komiksový komplet 21: The Brave and the Bold - Vládci štěstí"
"DC komiksový komplet 22: Superman - Supermanova smrt"
"DC komiksový komplet 23: Flash - Zrozen k běhu"
"DC komiksový komplet 24: Robin - Rok jedna"
"DC komiksový komplet 25: Superman/Batman - Supergirl"
"DC komiksový komplet 26: Triumvirát"
"DC komiksový komplet 27: Wonder Woman - Ztracený ráj"
"DC komiksový komplet 28: JLA - Hřebík"
"DC komiksový komplet 29: Batman - Zkáza, jež postihla Gotham"
"DC komiksový komplet 30: Wonder Woman - Kruh"
"DC komiksový komplet 31: Superman - Brainiac"
"DC komiksový komplet 32: Catwoman - Selinina velká loupež"
"DC komiksový komplet 33: JLA - Spravedlnost, kniha první"
"DC komiksový komplet 34: JLA - Spravedlnost, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 35: Batgirl - Rok jedna"
"DC komiksový komplet 36: Batman - Zrození démona, kniha první"
"DC komiksový komplet: Krize na nekonečnu Zemí"

Žádné komentáře:

Okomentovat