2017-10-06

#1540: Rocket 1: Chlupatý a nebezpečný - 70 %


Rocket 1: Chlupatý a nebezpečný (Rocket Racoon 1: A Chasing Tale)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako "Rocket Racoon 1: A Chasing Tale" v roce 2015. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 329 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Skottie Young
Kresba: Skottie Young a Jake Parker

Nakladatelství Crew nám předvedlo knihu "Strážci galaxie 1: Kosmičtí Avengers" a ukázalo tak, že by nás Strážci galaxie mohli bavit nejen v tom filmovém provedení, ale také v provedení komiksovém, kde se v poslední době docela chytli. Není nijak moc překvapivé, že došlo i na samostatnou sérii v hlavní roli s Rocketem, mývalem, který patří k nejoblíbenějším postavám, jež jsou členy Strážců galaxie. Pokud je navíc v tandemu s Grootem, což většinou je, máte v podstatě zaručeno, že se k vám dostane něco, co bude zábavné, pokud ne přímo ujeté, a rozhodně akční. Takové přívlastky je pak možné spojit s komiksem "Rocket 1: Chlupatý a nebezpečný", kterým Rocket Raccoon ukazuje, že má na to, aby utáhl sám celou sérii. Je to zběsilý skrček.

Rocket je možná zběsilý skrček, ale je to hlavně Skottie Young, který mu dává správnou šťávu, ať už specifickou kresbou, anebo svým scenáristickým přístupem. Scenáristicky je dobrý v tom, jak nechává postavy hláškovat, kdy hlavně Rocket je ukecaný frajer. Ale Skottie Young ukazuje svoje schopnosti i jinou cestou, a to ve chvíli, kdy vypráví příběhy velmi specificky. K tomu dojde v případě pátého sešitu, který je v tomhle ohledu prostě parádní. Jako nápad je to skvělé a že Skottie Young ten nápad převedl do skutečného příběhu, o to se mi to líbilo ještě více. Ale nemusíte se bát, tohle není jen o humoru. Scénárista a kreslíř v jedné osobě dovede přijít i s emotivními momenty, které nevyznívají hloupě a nuceně.

Co se týká kreslířských schopností, představuje se nám Skottie Young jako kreslíř hned v první pěti sešitech, jen poslední kreslil někdo jiný. Je na něm vidět, že má rád karikaturu, nebojí se přehánět a vůbec mu nevadí, když si sem tam do panelů přidá SFX nebo rovnou text, kterým ještě doplní nějaký ten vtípek. Funguje mu to právě díky tomu, že jeho kresba je více karikaturou. Jeho postavy se mnohdy tváří nad rámec toho, jak by se tvářit měly, jako kdyby přehrávaly, ale právě tohle přehánění emocí, které je tak typické pro mangu, v případě Youngovy kresby funguje a ještě více přidává komiksu na zábavnosti, a to i díky pestré barevné paletě, která jako kdyby vás chtěla donutit jásat.

Komiks "Rocket 1: Chlupatý a nebezpečný" není knihou, která vás donutí přemýšlet o tom, jak jsou příběhy skvělé, nepřiměje vás uvažovat o tom, že čtete něco naprosto originálního, ale i díky velmi dobrému překladu si užijete komiks, který je velmi zábavný a u něhož ani na chvíli nepochybujete o tom, že byl vytvořen právě proto, aby své čtenáře bavil. Povedlo se, úkol byl splněn. Skottie Young ukazuje, že má smysl pro humor a podařilo se mu do knihy přenést scény, které jsou skutečně vtipné a u nichž budete mít pocit, že to není jen humor trapný, ten se popravdě do příběhu propašovat moc nepovedlo, což je super. Vzhledem k tomu, že jsem jen den po knize "Rocket 1: Chlupatý a nebezpečný" začal číst nového "Loba", myslím, že "Rocket 1: Chlupatý a nebezpečný" je z hlediska humoru lepší volba.

Komiks "Rocket 1: Chlupatý a nebezpečný" zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat