2014-01-06

#442: Ultimátní komiksový komplet 5: Tajné války superhrdinů Marvelu část 1 - 40 %

Ultimátní komiksový komplet 5: Tajné války superhrdinů Marvelu část 1 (Marvel Super Heroes: Secret Wars (Part 1))
Vydalo Hachette Fascicoli (české stránky italské společnosti nehledejte, zatím nejsou) v pevné vazbě v roce 2013 jako dvacátou šestou knihu ze série "Ultimátní komiksový komplet", v konečném pořadí knih "Tajné války superhrdinů Marvelu část 1" ponese č. 5. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 minisérie "Marvel Super Heroes: Secret Wars" nakladatelství Marvel. Mezinárodní společnost Hachette poprvé komiks vydala ve Velké Británii v prosinci 2012. České vydání se prodává v plné ceně za 199 Kč na stáncích. Starší čísla si můžete objednat na emailové adrese marvel@czpress.cz.

Scénář: Jim Shooter
Kresba: Mike Zeck a Bob Layton

Hodnotit tuhle knihu je strašně těžké. Tak v první řadě je to jen polovina celého příběhu, což do jisté míry komplikuje celkové zhodnocení, i když je pravda, že tohle není první vydání komiksu v naší zemičce. K prvnímu vydání došlo souborně, navíc ještě s bonusovým materiálem v roce 2010. Vydání od Hachette z prvního českého vydání vychází, a to hlavně pokud se překladu týká. Ten zůstal v podstatě nezměněn. Anebo došlo pouze k malým rozdílům. Proč je ještě těžké hodnotit tento komiks? Tak především proto, že se na něm hodně podepsal zub času.
"Tajné války" jsou jednoznačně komiksem, který měnil mainstreamový trh v Americe. Tou změnou byla skutečnost, že se eventy staly v podstatě standardem obou velkých studií, tedy DC a Marvelu. Ale ne eventy ledajaké, ale takové eventy, do nichž jsou zapojeni všichni důležití, ale i ti méně důležití superhrdinové jednotlivých světů. "Tajné války superhrdinů Marvelu" byly prvním velkým crossoverem, který byl ještě větší tím, že byl rozpracován do celkem 12 sešitů. Ale v tomhle samotném nespočívá význam tohoto komiksu. Ten je i v tom, že událost, ke které došlo, měnila světy jednotlivých superhrdinů a měla pro ně jedinečný dopad. Navíc se Marvelu ještě podařilo celý crossover okořenit tím, že ve svých standardních sériích superhrdinové nejprve zmizeli, ale hned v dalším čísle se objevili. Fanoušci nevěděli, že se něco stalo. Netušili však přesně jak. Museli si počkat. Až později vyšla minisérie "Tajné války" a vše se vyjasnilo.
No, a tak se konečně dostáváme k příběhu. Ten vlastně není vůbec komplikovaný. Největší superhrdinové Marvelu se dávají dohromady: Captain America, Spider-Man, Thor, Iron Man, Fantastic Four bez Sue, Hulk, She-Hulk, Captain Marvel (s tou se asi setkáte vůbec poprvé, pokud nečtete americké komiksy nebo nemáte první vydání), Wasp, Hawkeye a k nim ještě X-Meni v čele s Charlesem Xavierem. Konkrétně to jsou Storm, Cyclops, Wolverine, Colossus, Nightcrawler a Rogue. Do téhle skupiny je vrhnut i Magneto. Ten výčet je celkem impozantní. Tihle všichni se tedy dávají dohromady, ale ne dobrovolně. Jakási síla je přivolala kamsi do vesmíru na podivné plavidlo, které se řítí neznámým prostorem. Vesmír kolem nich se teprve formuje a nedaleko vzniká nová planeta, planeta přímo pro ně. Mají se zde totiž utkat se svými oblíbenými záporáky. Planeta je jejich arénou.
Záporáci jsou také na cestě, a to ve druhé vesmírné lodi. Obě plavidla společně na nové planetě přistanou. Velmi brzy je jim řečeno, jakýmsi tvorem, který je na planetu přitáhl a který ji sám formoval, že ti, co zabijí druhé, si budou moct nechat splnit jakékoli přání. Neznámá bytost se nazývá Beyonder. A jak to tak vypadá, i takový Galactus je na ni celkem slabý. Co se Shooterovi rozhodně povedlo, to je napětí, které udržuje tím, že nám nepředstaví, jak Beyonder vypadá a co všechno dokáže. Ne, není to jediný prvek, který se mu povedl, ale nutno říct, že jich zas tak moc není.
Ano, ve své době byl komiks něčím velkým, ale do současnosti už se mu nepodařilo přejít s takovou grácií jako jiným komiksům, které v rámci "Ultimátního komiksového kompletu" vyšly. Takový "Wolverine" nebo "Daredevil: Zmrtvýchvstání" jsou pořád pecky, a to jak po scenáristické, tak i po kresebné stránce. To, že Mike Zeck není nějaké ořezávátko, to nám předvedl už komiksem "Kravenův poslední lov", ale "Tajné války" zrovna nejsou komiksem, kde by měl moc prostoru vyniknout. Ono se zdá, že je to event, kde půjde hlavně o akci, ale je jí nakonec celkem minimum, a tak si hlavně užijeme poklidné kresby, která smrdí starými časy, což také není něco, co sedne všem. Na Zeckově lince se však rozhodně dá ocenit její lehkost, někdy až taková, že ji nechává neukončenou, jakoby nedotaženou.
Kresba prostě stárne, to je jasné, i když pořád poměrně jasně vyjádří to, co má. Scénář ale zestárnul mnohem víc. Jak už bylo z naznačení děje patrné, je splácán hlavně proto, aby se mohli superhrdinové setkat. Jejich spojení je celkem násilné a samo o sobě nenápadité. První kroky na planetě nejsou o nic lepší, a tak až zhruba od třetího sešitu máte pocit, že scénář přece jen má na něco víc. Plně to nepotvrzuje. "Tajné války" jsou jednoduše komerčním výdobytkem, který měl za následek zásadní události marvelovského světa. Jenže samy o sobě už dnes "Tajné války" nefungují. Některé dialogy jsou skutečně příšerně šroubované a bohužel neřestí doby bylo i opakování děje předchozích dílů, mnohdy i na několika stránkách. Komiks je doplněn hlavně bonusovými texty, které se věnují Jimovi Shooterovi a také "Tajným válkám" a tomu, jak vznikaly. To rozhodně stojí za přečtení, abyste si udělali obrázek o tom, jak se psaly marvelovské dějiny. Srovnání tohoto vydání s prvním českým přinesu u recenze na druhou část, která by měla u nás vyjít 25. června 2014.

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"Ultimátní komiksový komplet 2: Uncanny X-Men - Dark Phoenix"
"Ultimátní komiksový komplet 4: Wolverine"
"Ultimátní komiksový komplet 7: Daredevil - Zmrtvýchvstání"
"Ultimátní komiksový komplet 8: The Amazing Spider-Man: Kravenův poslední lov"
"Ultimátní komiksový komplet 9: The Amazing Spider-Man - Zrození Venoma"
"Ultimátní komiksový komplet 11: The Incredible Hulk - Tiché výkřiky"
"Ultimátní komiksový komplet 12: Zázraky"
"Ultimátní komiksový komplet 14: Captain America - Nový úděl"
"Ultimátní komiksový komplet 15: Punisher - Vítej zpátky, Franku část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 16: Ultimates - Nadčlověk"
"Ultimátní komiksový komplet 18: New X-Men - G jako Genocida"
"Ultimátní komiksový komplet 21: Amazing Spider-Man - Návrat"
"Ultimátní komiksový komplet 28: Avengers - Na ostří nože"
"Ultimátní komiksový komplet 29: Tajná válka"
"Ultimátní komiksový komplet 30: She-Hulk - Svobodná, úspěšná, zelená"
"Ultimátní komiksový komplet 33: Ultimate Spider-Man - Moc a odpovědnost"
"Ultimátní komiksový komplet 34: Avengers - Rozpad"
"Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men - Nadaní"
"Ultimátní komiksový komplet 41: Zombie z Marvelu"
"Ultimátní komiksový komplet 43: Iron Man: Extremis"
"Ultimátní komiksový komplet 44: Captain America - Zimní voják, část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 49: The Incresible Hulk - Hulkova planeta část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 51: Captain America - Zimní voják, část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 52: Thor - Znovuzrození"
"Ultimátní komiksový komplet 58: The Invincible Iron Man - Pět nočních můr"

8 komentářů:

  1. Souhlasím. Když jsem je četla, občas jsem měla chuť kousat do stolu - především kvůli dialogům a scénáři celkově. Popisují každé flusnutí, kdyby si toho náhodou čtenář nevšimnul (ne, opravdu si nevšimnu, že "Po nás Magneto něco hází.") a ještě víc mi vadilo popisování toho, co kdo dělá (Když si Magneto létá nad povrchem a vysvětluje sám sobě, jak to vlastně dělá. To bylo dost hloupý). Neměla jsem z Tajných válek radost. Těšil mě tam Dr. Doom, ale rozhodně bych je neřadila mezi nejlepší komiksy. Ale zase se mi líbilo pár různých detailů (jako třeba, když si Hawkeye vyráběl šípy a tak.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, jak říkáš. Jsou tam momenty, které stojí za to, ale jsou to jen momenty. Celkově je to strašně kostnaté a prostě je vidět, že to je staré, respektive, že někteří scénáristé prostě nechápali, že kresba mnohdy řekne strašně moc.

      Vymazat
  2. Ja len ze zrovna u Valek se neoplati vubec kupovat UKK. Tajne valky v Omnibusu sou za 299kc na c-pointu v lepsim vydani... TAdy me to stve :) Ais je koupim uplne na konec az budu mit vsechny UKK :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda, on je vlastně tenhle Omnibus také zlevněný. To se skutečně vyplatí ten, protože má ještě čtyři sešity navíc, které doplňují příběh.

      Vymazat
    2. Kdyz ho prectu, jelikoz mi asi pulroka llezi doma, tak napisu i svuj nazor :)

      Vymazat
    3. Budu rád! Bych si také mohl připomenout i zbytek příběhu, ale počkám na druhý díl UKK :-)

      Vymazat
    4. V UKK sa Tajne valky vyskytli hlavne preto ze sa jedna v Marvelu o dielo trosku vynyimocne ako skor v malickostach.. ano su tu padousi a vsetci superhrdinovia v jendom komiksu... no a taktiez su tu malickjosti ako: Spider-Man dostane cierny oblek a s nim beha v niekolkych castiach (nejakych 50 zositoch) atd atd... Preto je tento komiks "tak vynyimocny"

      Vymazat
    5. Přesně tak, i kdyby byl sebehorší, což vlastně dnes je, tak je to právě tímhle dopadem na celkové dění v marvelovském vesmíru.

      Vymazat