2014-01-07

#443: Láska podle Snoopyho - 90 %

Láska podle Snoopyho
Vydalo nakladatelství Plus v pevné vazbě v roce 2011. České vydání má 216 stran a prodává se v plné ceně za 279 Kč.
Sešit můžete zakoupit v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Charles M. Schulz
Kresba: Charles M. Schulz

"Láska podle Snoopyho" je druhou knihou sebraných stripů ze série "Peanuts" od Charlese M. Schulze, která u nás vyšla, tentokrát pod vydavatelstvím Plus (také patří do skupiny Albatros Media). Vydat sbírku, která bude primárně obsahovat pouze stripy, které nějakým způsobem řeší lásku, bylo trochu dvousečné. Mohlo se totiž ukázat to, že se Schulz opakuje. A to se také ukázalo. Někdy budete mít pocit, že čtete některé stripy podruhé nebo poněkolikáté. Pravda, tohle je trochu vada na kráse, ale je tak drobná, že to skousnete. "Láska podle Snoopyho" opět předvádí, proč jsou tyto komiksy tak oblíbené, a český editor Petr Onufer zase dává najevo, že strip zná dobře. Vybral opravdu takové komiksy, které vás dokážou zasáhnout a nebudou vás nudit. Alespoň většinou ne.


Už u první knihy, pokud jste "Peanuts" - stejně jako já - tolik neznali, jste si uvědomili, že tohle není klasický humorný strip, ale jedná se o sérii, která slouží především k zamyšlení, k tomu, abyste zjistili, že možná jsou věci, které na světě a životě nechápete, nerozumíte jim, ale nic s nimi neuděláte. V tom je krása "Peanuts". Ani jejich postavy, stejně jako autor, těm věcem nerozumí, ale snaží se je strašně moc pochopit. Ve středu tohoto "pátrání" je tentokrát láska. Co je to láska? Na první pohled strašně jednoduchá otázka, na kterou nedokáže nikdo odpovědět. Možná si myslíme, že víme, co to je, anebo to celý život hledáme. Když se to někomu snažíme vysvětlit, zjistíme, že nemáme potřebná slova, anebo s námi druhý člověk nesdílí naše přesvědčení. Láska může být pro každého něco jiného. V tom je její krása, ale také určitá nejistota.

Najdeme vůbec někdy lásku? Nebo se nám bude vyhýbat? Věčná otázka, která nás může trápit, a to jen proto, že lásku vnímáme jinak, než jakou ve skutečnosti je. Jak jí vnímají postavy "Peanuts"? Charlie Brown pořád sní o malé zrzečce, sní o tom, že jí osloví, ale nikdy - vlastně skoro nikdy - to neudělá. Je to ona nedosažitelná láska, která nás dokáže tolik potrápit? Věnujeme jí tolik úsilí, které vždycky přijde vniveč? Krásou tohoto komiksu je, že se se zrzečkou dokonce i setkáme. Přiznám se, že na poslední stránky jsem se těšil od chvíle, kdy jsem přečetl úvodník. Co je ale také láska? Je to snaha o ní mluvit, filosofovat, zjistit, co to ve skutečnosti je, a pak ji zkusit prožít. Je to vztah ke školní budově? Je to to vlastně vůbec opětovaný cit? Protože v "Peanuts" se až příliš často setkáváte s nenaplněním. Láska je jen jednostranná. Buď proto, že se snaží zakořenit na místě, kde jí prostě není souzeno kvést, anebo se postavy nesnaží vůbec, jen sní. Snění je s láskou neodmyslitelně spojeno. V prvním případě je ale krásné, že to ty děti pořád zkouší. Jejich snaha neutuchá. Dospělý se jednou snažit přestane. Prostě dosáhne bodu, kdy je konec a zkusí lásku hledat jinde. Dítě může milovat věčně.

"Láska podle Snoopyho" je opět krásnou ukázkou toho, jak jinak můžete vnímat svět. Není to třeskutá sranda, i když se to nevylučuje. Je to místy dokonce až absurdní, ale ve všech případech má strip co říct. To je strašně důležité. Samozřejmě, může se stát, že celou knihu přečtete a naprosto nic to ve vás nezanechá. Nemyslím si však, že takových čtenářů bude mnoho. "Peanuts", to je série, na kterou se dá krásně odkazovat, z které je možné citovat. Je jedno, kdy byly jednotlivé díly napsány, protože to, co je v nich řečeno, platí pořád. Pořád se budeme hnát za něčím krásným a dokonalým, pořád se toho budeme bát. Sami nejsme dokonalí, tak jak můžeme chtít něco dokonalého pochopit? Důležité je, že se pořád najdou tací, kteří v to chtějí doufat. Láska, to je i naděje.

Dost filozofování. "Peanuts" jsou stripem, který se vám může dostat hodně pod kůži. Mně se to stalo. Pořád si myslím, že "Calvin a Hobbes" jsou lepším stripem, ale "Peanuts" se také zabývají tím, co je pro nás nejdůležitější. Zabývají se životem. Ty stripy vás dokážou pobavit, zvednou vám náladu anebo vám taky způsobí pořádnou depku. Je jedno, jak na vás budou působit, jen je působit nechte. Stripy zaměřené na lásku jsou, jak jsem v úvodu uvedl, lehce se opakující, ale pořád zde najdete dostatek originality, aby vás uzemnila.

Komiks "Láska podle Snoopyho" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Svět podle Snoopyho".

Žádné komentáře:

Okomentovat