2018-10-23

#1832: Živí mrtví 26: Volání do zbraně - 80 %


Živí mrtví 26: Volání do zbraně (The Walking Dead Vol. 26: Call to Arms)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako čísla 151 až 156 v sérii "The Walking Dead". Souborně v originále komiks vyšel jako "The Walking Dead Vol. 26: Call to Arms" v roce 2016. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou také v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Robert Kirkman
Kresba: Charlie Adlard, Stefano Guadiano, Cliff Rathburn

Dvacátá šestá kniha série a pořád to může být dobré? Ale jo, je to možné a kniha "Živí mrtví 26: Volání do zbraně" je toho jasným důkazem. Nemusíte mít zombie rádi (v tom případě už tuhle sérii nejspíš dávno nečtete), ale Robertovi Kirkmanovi se musí nechat, že má pořád o čem spát a že mu rozhodně nedošly nápady v tom, jak příběh dál rozvíjet. Jasně, trochu už využívá taktiku, že vás malinku uspí, jako kdyby se celou dobu nic nedělo, jen takové přátelské tlachání, ale pak přijde se závěrem, který vás donutí zalapat po dechu a říkat si, že je škoda, že není venku další díl. Ale tohle je prostě dlouhá série, určité šablonovitosti se neubráníte. Pořád je ale co nabídnout. A kniha "Živí mrtví 26: Volání do zbraně" tohle zatím potvrzuje. Že byste nečekali, že série o zombie může být tak dlouhá a tak dobrá?

Co se v knize "Živí mrtví 26: Volání do zbraně" děje? Vlastně toho na první pohled není moc. Na druhý pohled už toho tak málo není. Rick má svou roli trochu nejistou, alespoň ze svého pohledu, a tak přistupuje k různým opatřením, jež jsou na jeho poměry už trochu zvláštní. Andrea to v tomhle díle řekne docela dobře, jako kdyby se začal ve vedení osady blížit Neganovi. A když už jsme u Negana, ten má v tomhle díle docela důležitou roli. Dojde k událostem, které jsou lehce neočekávané, i když k nim rozhodně nedochází jen tak, zničehonic, zase si jen potvrdíte, že to má Kirkman všechno dopředu promyšlené a že to, co se stalo v předchozích knihách, má následky pro aktuální dění. Co budu povídat, líbí se mi, jak s příběhem pracuje.

Ale není to jen příběh o Rickovi a Neganovi - nakonec on Rick tu zase tolik prostoru nemá - ale důležité jsou i další osoby. Především Eugen se dostává do zajímavé situace a osobně jsem hodně zvědavý na to, jak se právě jeho linie vyvine a jak zasáhne do života komunity. Ale jsou zde i další příběhy. Co bude dál s Carle? Tady zrovna moc prostoru nemá. A co Michonne? S Rickem to také pomalu začíná jít z kopce, přece jen, už to není ten silný vedoucí v tom smyslu, že se sám postaví do čela. Jaký bude jeho další vývoj? A co Šeptači? Ten závěr naznačuje, že by to mohlo být sakra ostré! ale už mlčím, nebudu víc prozrazovat, protože rozhodně stojí za to si knihu "Živí mrtví 26: Volání do zbraně" přečíst. Jak jsem řekl, jsem už u dvacáté šesté knihy, ale tohle není série, které by u takového dílu došel dech.

Robert Kirkman zombie umí a přiznám se, že mu trochu závidím, jak skvěle si s nimi hraje, že v jejich světě dokáže stále přicházet s novými nápady. Jasně, kniha "Živí mrtví 26: Volání do zbraně" není vyloženě důkaz nějakých novot, nějaký originalit, ale přesto se jedná o příběh, který zapadá do funkčního světa. Jasně, že jsou zde slabé momenty, ale jako kdyby to odráželo skutečný život, jako kdyby to evokovalo ty chvíle, kdy se sami nudíme, ale dobře víme, že pak přijde něco, co nás rozhodí, co nás potěší, co nás zasáhne. A takový je i svět zombie. Jen ten zásah někdy může být skutečně ohromující. A podle konce knihy "Živí mrtví 26: Volání do zbraně" se zdá, že jeden takový je zase na cestě. A možná není sám, možná není jen jeden, možná jich bude víc. Jsem ale přesvědčen, že tak nebo tak, bude to stát za to.

Komiks "Živí mrtví 26: Volání do zbraně" zakoupíte na stránkách Crew.

Na blogu najdete také recenze na knihy:
"Živí mrtví 1: Staré dobré časy"
"Živí mrtví 2: Míle a míle"
"Živí mrtví 3: Bezpečí za mřížemi"
"Živí mrtví 4: Touha je slepá"
"Živí mrtví 5: Nejlepší obrana"
"Živí mrtví 6: Život plný utrpení"
"Živí mrtví 7: Ticho před bouří"
"Živí mrtví 8: Zrozeni k utrpení"
"Živí mrtví 9: Smutek nás pozůstalých"
"Živí mrtví 10: Čím se stáváme"
"Živí mrtví 11: Střez se lovců"
"Živí mrtví 12: Život mezi nimi"
"Živí mrtví 13: Těžká cesta zpět"
"Živí mrtví 14: Není úniku"
"Živí mrtví 15: Kým chceme být"
"Živí mrtví 16: Ten velký svět"
"Živí mrtví 17: Důvod se bát"
"Živí mrtví 18: Co přijde pak"
"Živí mrtví 19: Válečné bubny zní"
"Živí mrtví 20: Totální válka, část první"
"Živí mrtví 21: Totální válka, část druhá"
"Živí mrtví 22: Nový začátek"
"Živí mrtví 23: Šepot a řev"
"Živí mrtví 24: Život a smrt"
"Živí mrtví 25: Není cesty zpět"

Žádné komentáře:

Okomentovat