2015-01-22

#834: Živí mrtví 11: Střez se lovců - 80 %

Živí mrtví 11: Střez se lovců (The Walking Dead Vol. 11: Fear the Hunters)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2014. Původně vyšlo jako čísla 61 až 66 v sérii "The Walking Dead" u Skybound Entertainment (vzniklo pod Image Comics a bylo založeno přímo Robertem Kirkmanem). Souborně v originále komiks vyšel jako "The Walking Dead Vol. 11: Fear the Hunters" v roce 2010. České vydání má 136 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou také v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Robert Kirkman
Kresba: Charlie Adlard a Cliff Rathburn

"Živí mrtví" jsou velmi dlouhou sérií, navíc někteří by mohli tvrdit, že žánr zombie je vyčpělý, ale já si tohle nemyslím, protože stále je možné se zombie vyprávět zajímavé příběhy. Robert Kirkman si to očividně myslí také a neustále ve své sérii pokračuje. Spolu s ním i Charlie Adlard a Cliff Rathburn, který se stará o stínování a barvy z šedé palety. Když vám to funguje a tým se nechce rozpadnout, je to jen dobře, protože ono to opravdu šlape a pádí to pořád kupředu. Třeba ne závratnou rychlostí, ale o to nejde. "Živí mrtví" nejsou primárně akční komiks, ale v duchu klasických zombie děl režiséra Romera a případně dalších tvůrců se jedná o silné sociální drama, kde jde vždycky o lidi a to, jak se zachovají.

Že ještě není všem dnům konec a že má Robert Kirkman v zásobě pořád ještě silné momenty, nám dokazuje hned v úvodní scéně, která vám zase jednou vyrazí dech. Musím říct, že jsem to prostě nečekal a nenapadlo mě to. Prezentuje tu skvělý nápad, který má navíc důsledky pro další dění. A tohle je na tom skvělé. Robert si uvědomuje, že tu jsou příčiny a následky a tohle se projevuje v celé jeho sérii. Je to vidět na vývoji jeho postav, který je prostě skvělý, ty postavy se mění. Takovou ukázkovou měnící se postavou je Rickův syn Carl. Na něm je výborně vidět, jak dokáže zombie apokalypsa člověka změnit, hlavně mladého člověka, který je na prostředí náchylnější. Ale oni jsou náchylní i ti dospělí, o čemž jsme se mnohokrát přesvědčili. A přesvědčujeme se i tentokrát.

Jedenáctá kniha je jedním jasně uzavřeným příběhem, i když oni některé následky budou pokračovat do dalších dílů. Ale to hlavní, o čem v knize "Střez se lovců" budeme číst, je skutečnost, že skupina, na kterou se soustředíme, je pravděpodobně někým sledována. Kdo to je? Kdo se skrývá ve tmě a v křoví? Všechno zjistíme, což je výborné, ale ještě lepší je, jak všechno probíhá. Když jsem konečně zjistil, co ta skupina lovců vlastně chce, zase jsem musel před Robertem Kirkmanem smeknout, protože on opět dokázal, že ty nové nápady tu ještě jsou, jen záleží na tom, aby na ně někdo přišel. On k tomu má očividně patent, nebo co. Tahle epizoda je navíc ještě výborně zakončena. V zombie světě prostě budete dělat věci, které byste normálně neudělali.

I když má kniha "Živí mrtví 11: Střez se lovců" trochu poklidnější tempo a sem tam máte pocit, že by se to mohlo urychlit a něco by se, i bez ztráty kytičky, mohlo vynechat, nic to nemění na tom, že Robert Kirkman přišel s výborným příběhem, kterým dál posouvá tuhle sérii do míst, která neznáte a od kterých nevíte, co očekávat. Nevíte, co se stane v dalších dílech, a to je strašně dobře. Robert Kirkman by nás ještě mohl hodně překvapit a já bych si konečně měl koupit ten 12. díl, abych byl s těmi recenzemi dostatečně aktuální. Ono když je něco dobré, mám tendenci s tím trochu vyčkávat, abych se na to správně natěšil a nesfoukl to všechno hned.

Komiks "Živí mrtví 11: Střez se lovců" zakoupíte na stránkách knihkupectví Arkham.

Na blogu najdete také recenze na knihy:

Žádné komentáře:

Okomentovat