2017-03-09

#1389: Živí mrtví 20: Totální válka, část první - 85 %


Živí mrtví 20: Totální válka, část první (The Walking Dead Vol. 20: All Out War – Part One)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 115 až 120 v sérii "The Walking Dead" u Skybound Entertainment (vzniklo pod Image Comics a bylo založeno přímo Robertem Kirkmanem). Souborně v originále komiks vyšel jako "The Walking Dead Vol. 20: All Out War – Part One" v roce 2014. České vydání má 136 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou také v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Robert Kirkman
Kresba: Charlie Adlard a Cliff Rathburn

S knihou "Živí mrtví 20: Totální válka, část první" dostáváte už se samotným názvem něco, co vám může trochu vadit. Je to skutečnost, že je zde velký příběh, který je rozdělen na dvě části. Jako kdyby už tak nestačilo, že je série snad nekonečná a vy musíte čekat dál a dál, jak se to vyvine. Ale ne, nechci, aby tohle znělo jako stěžování, protože tohle je na sérii krásné. Zombie se pořád vracejí a pořád jsou zde autoři, kteří jsou schopni je prezentovat v dobré příběhu. Tentokrát jsou těmi autory zavedení Robert Kirkman, Charlie Adlard a Cliff Rathburn a také Stefano Gaudiano, jehož úkolem bylo vytahování kresby.

Kniha "Živí mrtví 20: Totální válka, část první" začíná jednoduše tím, že se Rick a ostatní chystají na to, že se vydají na zteč s Neganem, který ještě tak úplně netuší, že by k něčemu takovému mohlo dojít. Nám je ale jasné od začátku, že se musí chystat válka. Nejen tím jednoznačným názvem, ale jednoduše i vývojem, který doposud příběh měl. Možná nás ani tak nezajímá, jak válka vlastně dopadne, myslím, že se dá výsledek přece jen trochu očekávat, víme, kdo jsou hlavní hrdinové, víme, kdo jsou záporáci, alespoň v tom klasickém smyslu, a také víme, že série nadále vychází. Ale zajímá nás to, jak se k tomu finále dojde, a hlavně, jaké budou ztráty. Kdo do války vstoupí a kdo bude schopný z ní po svých ještě odejít.

Skoro by se chtělo říct, že Robert Kirkman už vlastně hraje jen na to, že vybíjí jednotlivé postavy, které si vytvořil, ale ono to není tak jednoduché. Robert Kirkman ví, že musí dát čtenáři příběh, dobrý příběh, a tak i když je potřeba, aby umíraly postavy, zároveň je zajištěno to, že je příběh emotivní a čtenářsky silný. Tohle se daří, a to nikoli jen proto, že jsme s postavami sžití, ale jednoduše i proto, že se v ději objevují prvky, které jsou zajímavé, které jsou nové a které jsou nečekané. I když by se zdálo, že vás tahle série už nemůže překvapit, opak je pravdou a vždy může dojít k něčemu, co vám vyrazí dech. A kniha "Živí mrtví 20: Totální válka, část první" přesně tyhle momenty obsahuje.

Třeba scéna s pytlem na hlavě. Netvrdím, že je logicky úplně dokonalá, ale stejně jsem hltal každý panel jen proto, abych zjistil, jak to s ním dopadne. Tohle je prostě síla série "Živí mrtví". Stále jsou zde momenty, které vás dovedou naplno vykolejit. A jsou zde momenty, kdy už to vypadá, že je se světem, který sám o sobě skončil, úplně konec. Že už není žádná naděje. Ale pak se pořád někde vyhrabe, a i když jsou lidi už skutečně ve srabu, tak se vždycky zvednou, ač jich už není tolik, pořád jsou dost silní, aby šli dál. Anebo si to alespoň můžeme myslet. Čeká nás kniha "Živí mrtví 21: Totální válka, část druhá" a tam zjistíme, jestli tahle válka svět v sérii úplně změní, anebo jen přivede hrdiny do dalších sraček. "Živí mrtví" ani s dvacátou knihou neztrácejí na síle, což je skoro neuvěřitelné.

Komiks "Živí mrtví 20: Totální válka, část první" zakoupíte na stránkách Crew.

Na blogu najdete také recenze na knihy:

Žádné komentáře:

Okomentovat