2015-07-08

#953: Živí mrtví 14: Není úniku - 85 %

Živí mrtví 14: Není úniku (The Walking Dead Vol.  14: No Way Out)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako čísla 79 až 84 v sérii "The Walking Dead" u Skybound Entertainment (vzniklo pod Image Comics a bylo založeno přímo Robertem Kirkmanem). Souborně v originále komiks vyšel jako "The Walking Dead Vol. 14: No Way Out" v roce 2011. České vydání má 136 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou také v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Robert Kirkman
Kresba: Charlie Adlard a Cliff Rathburn

Komunita si žije klidným životem a... No dobře, on to až tak klidný život není, protože vždycky se najdou ti, kdo chtějí ubližovat. Právě v závěru 14. dílu to Rick shrnuje naprosto dokonale. Na nemrtvé je možné se připravit, je na ně možné najít strategii a přemoct je, ale proti lidem... To je komplikovanější. Lidé jsou nevyzpytatelní a není možné hned určit, co se v nich skrývá, co zamýšlí, co podniknou a jak se obrátí proti všem. Tohle se překvapivě ve čtrnáctém dílu nestane. Jsou to zombie, kdo naruší poklidný život komunity. Zombie a to, že lidé prostě fušují bezpečnost i v době nejvyšší krize.

Budování vztahů, to je základem této knihy, kde se na začátku skutečně zdá, že je všechno v pořádku, v poklidu si lidé mohou žít tak, jak už dlouho ne. Rick se sbližuje s ženou, jejíhož manžela zabil, Andrea se možná sbližuje s jedním chlapíkem, Glenn a Maggie upevňují svoje pouto a další vztahy se budují nebo ničí. Třeba ten mezi Michonne a Morganem. Zdá se, že je všechno v pořádku a skupina dobrovolníků se jen vydává na odklizení zombie, které se po posledních událostech začaly rojit v příliš blízkém okolí. Nemrtvých není tolik, a tak odklízení všichni berou hlavně jako sportovní vyžití. Jenže pak uslyší výstřel.

Krize na sebe nenechá dlouho čekat a vztahy se zase začnou měnit. A ve světě "Živých mrtvých", tam skutečně může umřít každý, každý může být ošklivě zohyzděn anebo zemře za skutečně nehezkých podmínek, kdy ho i milovaná osoba může zradit. Není to pěkné, ale do tohoto krutého světa to prostě sedí. A vy si budete říkat, co bude dál, jak ještě mohou takhle dál žít a jestli najdou možnost, jak zůstat alespoň na chvíli v klidu, jak se ujistit, že alespoň do dalšího rána se nemusejí bát o svůj život. Nevím, jak se jim to podaří v tomhle případě, ale musím uznat, že cesta, kterou Robert Kirkman postavy vede, je sice krutá, ale prostě nenudí. I když zde jsou poklidnější momenty - první polovina této knihy - všechno má svůj smysl pro další dění a navíc je to zábavné a nenudí.

Kniha "Živí mrtví 14: Není úniku" pokračuje ve skvělé tradici předchozích dílů a vzhledem k posledním dvěma knihám je ještě o něco lepší, ještě o něco akčnější a drsnější. Druhá polovina knihy je skvělá řežba, která potěší nejen ty, kteří milují akci. Tohle je řežba, která má zásadní následky na celý příběh, na další dění a my si můžeme být jistí, že karty se budou muset rozdávat znovu. Už po několikáté. A ne všichni hráči budou přítomní. Skoro se až bojím, kdo to schytá příště, protože na řadě může být opravdu kdokoli. Tohle má Kirkman společného s Georgem R. R. Martinem, ale "Živí mrtví" mě baví více než "Hra o trůny".

Komiks "Živí mrtví 14: Není úniku" zakoupíte na stránkách knihkupectví Arkham.

Na blogu najdete také recenze na knihy:

Žádné komentáře:

Okomentovat