2018-07-20

#1757: Živí mrtví 25: Není cesty zpět - 75 %


Živí mrtví 25: Není cesty zpět (The Walking Dead Vol. 25: No Turning Back)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako čísla 145 až 150 v sérii "The Walking Dead". Souborně v originále komiks vyšel jako "The Walking Dead Vol. 25: No Turning Back" v roce 2016. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou také v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Robert Kirkman
Kresba: Charlie Adlard, Stefano Guadiano, Cliff Rathburn

Dvacátá pátá kniha v sérii "Živí mrtví" rozhodně není knihou, která by byla nejakčnější. Je potřeba se především vyrovnat s následky událostí, kterých jsme byli svědky v komiksu "Živí mrtví 24: Život a smrt". A že to byly události celkem zásadní, které musejí mít i zásadní následky. O tom ale přímo kniha "Živí mrtví 25: Není cesty zpět" není, protože se zaměřuje primárně na to, jak se členové komunit postaví k tomu, že Šeptači zabili několik z nich, prostě je dekapitovali a jejich hlavy narazili na kůly, aby tak vyznačili území, na které se lidé nemají dostat, protože patří Šeptačům. Jak se postavit tomu, že zmasakrovali některé vaše blízké? A jak se postavit tomu, že všichni vaši blízcí žijí? Jak se na vás budou dívat.

Rick o nikoho nepřišel, tedy o nikoho skutečně blízkého. Ale lidé v osadě přišli o milované, dokonce i Michonne přišla o někoho důležitého. Rick je relativně v klidu, emoce jím tolik nebouří, ale je to on, kdo se bude muset rozhodnout. Hned zaútočit a vystavit se tak velkému nebezpečí, že budou poraženi hordou, kterou Šeptači ovládají? Anebo vyčkat s nějakou reakcí a vystavit se tomu, že problémy přijdou zvnitřku, kdy jeho vlastní lidé nebudou schopni pochopit, že nic neudělá. Tady je moc dobře vidět, jak si v předchozích dílech Robert Kirkman budoval náladu v kolonii, která teď mohla prasknout a přinést skutečně pořádné trable. Jasně, že nebudou spokojení, když jejich výzvy po okamžitém útoku zůstanou bez odezvy.

Rick je mezi mlýnskými koly a sám neví, jak se rozhodnout. Překvapivě pak vyhledá o pomoc i osob, u kterých byste to nečekali, i když obálka knihy mluví celkem srozumitelným jazykem. Dochází k dalším rozhodnutím, která připravují půdu pro další dění a vy víte, že Carl rozhodně ještě musí pořádně zasáhnout do dění, protože právě zjistil, jaké to je smočit, a je z toho celý v prdeli a vlastně neví, jak se má zachovat, koho skutečně má rád a za koho by se měl postavit. Jojo, sex s námi dovede dělat divy a v mládí tuplem. Ale oni ani staří nejsou odolní, hlavně pokud se jedná o osoby mužského pohlaví. Když se krev přelije tam dolů, mozek začíná dost radikálně vynechávat. Třeba se stane i něco, co už ani Rick nedokáže zachránit. Však uvidíme.

Kniha "Živí mrtví 25: Není cesty zpět" se zaměřuje především na to, co pro zombie žánr platí, ale co je přetaženo ze sociálních studií člověka a lidské skupiny. Člověk není schopen ve větší skupině dlouhodobě žít spokojeně. Prostě to nejde. Člověk vyvolává konflikty a bude je vyvolávat, protože dlouhodobá spokojenost mu prostě nesvědčí. O tom je kniha "Živí mrtví 25: Není cesty zpět" a prezentuje to velmi dobře, protože můžeme v předchozích dílech sledovat příčiny takového chování. Lidé prostě nechtějí být spokojení, chtějí se někdy nasrat, chtějí dělat bordel, chtějí řvát, protože nejsou schopni se spokojit s rutinou, která by je mohla snad i nudit. Zombie žánr je skvělou studnicí takového chování a série "Živí mrtví" je současným vrcholem žánru.

Komiks "Živí mrtví 25: Není cesty zpět" zakoupíte na stránkách Crew.

Na blogu najdete také recenze na knihy:
"Živí mrtví 1: Staré dobré časy"
"Živí mrtví 2: Míle a míle"
"Živí mrtví 3: Bezpečí za mřížemi"
"Živí mrtví 4: Touha je slepá"
"Živí mrtví 5: Nejlepší obrana"
"Živí mrtví 6: Život plný utrpení"
"Živí mrtví 7: Ticho před bouří"
"Živí mrtví 8: Zrozeni k utrpení"
"Živí mrtví 9: Smutek nás pozůstalých"
"Živí mrtví 10: Čím se stáváme"
"Živí mrtví 11: Střez se lovců"
"Živí mrtví 12: Život mezi nimi"
"Živí mrtví 13: Těžká cesta zpět"
"Živí mrtví 14: Není úniku"
"Živí mrtví 15: Kým chceme být"
"Živí mrtví 16: Ten velký svět"
"Živí mrtví 17: Důvod se bát"
"Živí mrtví 18: Co přijde pak"
"Živí mrtví 19: Válečné bubny zní"
"Živí mrtví 20: Totální válka, část první"
"Živí mrtví 21: Totální válka, část druhá"
"Živí mrtví 22: Nový začátek"
"Živí mrtví 23: Šepot a řev"
"Živí mrtví 24: Život a smrt"

Žádné komentáře:

Okomentovat