2015-06-29

#946: Živí mrtví 13: Těžká cesta zpět - 80 %

Živí mrtví 13: Těžká cesta zpět (The Walking Dead Vol.  13: Too Far Gone)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako čísla 73 až 78 v sérii "The Walking Dead" u Skybound Entertainment (vzniklo pod Image Comics a bylo založeno přímo Robertem Kirkmanem). Souborně v originále komiks vyšel jako "The Walking Dead Vol. 13: Too Far Gone" v roce 2010. České vydání má 136 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou také v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Robert Kirkman
Kresba: Charlie Adlard a Cliff Rathburn

Nějak už nedokážu pochopit, jak jsem ani ne před moc dlouhou dobou vydával dva články denně. Dnes už bych to nestíhal, nejen proto, že není tolik času na čtení komiksů. Ale také proto, že se sem tam prostě stane, že mi nějaký ten komiks unikne. Tohle se mi stalo v případě komiksu "Živí mrtví", kdy jsem vydání třináctého dílu nějak zazdil, a to se přitom jedná o mnou velmi oblíbenou sérii. Svoji chybu napravuji a v době, kdy se můžeme těšit už ze 14. dílu (recenze bude brzy), přicházím s článkem o předchozím čísle, v němž rozhodně bylo na co se těšit, protože pro hrdiny zombie ságy se všechno v dobré obrátilo.

Ne, samozřejmě, že se nic tak krásného nestalo. Ano, skupina se uklidnila, našla útočiště v kolektivu lidí, kteří žijí za zdí a žijí, jako kdyby se venku nic nedělo. Tedy ne, že by se jednalo o nějaké magory, kteří nechtějí přijmout, co je venku, ale snaží se za zdí co nejvíce simulovat svoje minulé životy, prostředí, na které bývali zvyklí. Jenže život na cestách - hlavně, když je všude kolem neochočených nemrtvých - s vámi docela pořádně zamává a vy už nejste schopni nikomu věřit. Anebo alespoň někteří z vaší skupiny. A tak se do komunity dostal parazit, kterým je Rickova skupina. Parazit proto, že zákonitě musí narušit její fungování. Až časem se má ale vidět, jestli v dobrém, anebo spíše špatném.

Robert Kirkman nedává jasnou odpověď, ale naznačuje, že Rick a lidé kolem něj rozhodně nejsou pro nově nalezené přátele požehnáním. Ale Rickovi se rozhodně nemůže vzít jedna věc - je schopen dělat rozhodnutí, na která nikdo jiný nemá žaludek. To z něj dělá tak silného vůdce, za kterým jsou ostatní ochotní jít, a to z něj také dělá člověka, který je sám zmítán problémy, které narušují jeho postavení. Je to tragická postava, jejíž tragické předpoklady se v tomto díle projeví naplno. Ale přesto ukazuje, že je natolik silný, že si dokáže svou pozici udržet. Robert Kirkman tak činí s dostatečně silnými argumenty a vám ani nepřijde, že by to snad mělo být jinak. Jeho nový svět, svět za zdí, funguje/nefunguje a je to celé nesmírně realistické a nadále zde jsou nové prvky, které zombie svět oživují.

Ano, série s tímhle dílem opět drží pomalejší tempo, i když na skvěle vyhrocené situace také dojde. Především finální konfrontace s lidmi je skvělá. Na třináctý díl je však třeba se dívat především jako na psychologické drama. Ano, celá série "Živí mrtví" je taková. Jedná se o jedno rozsáhlé psychologické drama, ale tady v tomto dílu psychologie vyplouvá na povrch více. Je to díky novému prostředí, ale také díky tomu, že některé následky se prostě musí projevit. K tomu také dochází a Rick je skvělým hromosvodem. Co bude dál? Nevím, ale brzy to zjistím. Jsem si jistý, že klid nebude trvat věčně - ne že by skutečně nastal - a nás čeká další skvělé dobrodružství ve světě, kde by nikdo z nás žít nechtěl, ale všichni se tam rádi vrátíme. Se série "Živí mrtví" určitě.

Komiks "Živí mrtví 13: Těžká cesta zpět" zakoupíte na stránkách knihkupectví Arkham.

Na blogu najdete také recenze na knihy:

Žádné komentáře:

Okomentovat