2016-06-07

#1182: Živí mrtví 17: Důvod se bát - 85 %

Živí mrtví 17: Důvod se bát (The Walking Dead Vol.  17: Something To Fear)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako čísla 97 až 102 v sérii "The Walking Dead" u Skybound Entertainment (vzniklo pod Image Comics a bylo založeno přímo Robertem Kirkmanem). Souborně v originále komiks vyšel jako "The Walking Dead Vol. 17: Something To Fear" v roce 2012. České vydání má 136 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou také v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Robert Kirkman
Kresba: Charlie Adlard a Cliff Rathburn

Přichází Negan. Tohle je sousloví, které by se dalo použít pro shrnutí toho, o čem vlastně je sedmnáctý díl série "Živí mrtví". Kniha "Živí mrtví 17: Důvod se bát" konečně naplno odhaluje, jaké nebezpečí ještě na skupinu číhá a že sice mohli najít ráj, ale opět je to jen pseudo-ráj, který se může velmi záhy změnit v něco, co se bude více podobat peklu. Pak už jde jen o to, jestli zůstat na místě, anebo se posunout dál a vyčkávat, kdy se i další destinace změní v peklo. Ale ono je to hlavně o lidech. Ono je to vždycky o lidech a o setkání s těmi, kteří také přežili a snaží se přežívat dál. Někteří to dělají hodně svérázným způsobem.

V díle "Živí mrtví 16: Ten velký svět" jsme se více seznámili s novou skupinou přeživších, která je usídlena na místě, které se jmenuje Hilltop. Je to docela dobrá základna, kde jsou skvělé podmínky pro pěstování, mají zde spoustu zásob, o které se mohu podělit, prostě místo, s kterým by Rickova skupina mohla směle obchodovat. Jenže je tu Negan. Negan je chlápek, který má skupinu přívrženců. Skupinu, která je ozbrojená a která po Hilltopu vyžaduje v určitých intervalech polovinu jejich zásob. Prostě klasičtí desperáti, kterým jde především o to, aby nemuseli moc hnout brvou, ale přitom se měli dobře. Negan je jako stín, který padá na Hilltop, stín, který Rick velmi podceňuje, protože o něm pořádně nemá informace.

Rickova skupina a Hilltop uzavřeli dohodu. Rickovi lidé budou Hilltop bránit před Neganem a jeho Zachránci, Hilltop jim bude na oplátku poskytovat zásoby za jejich služby. Jenže ještě nenadešla chvíle, kdy se Rick s Neganem skutečně setkal. Vlastně se s Neganem pořádně nikdo nesetkal, protože ani vůdce Hilltopu netuší, jak Negan vypadá, jak je silný, co dokáže. Čtenář tak dostává plnou nálož toho, co znamená nebezpečí v zombie světě. Robert Kirkman ani na chvíli nezapomíná na to, že jsme v zombie světě, ta skutečnost je pořád patrná, ale zase se ukazuje, že zombie v takovém světě prostě nejsou nejnebezpečnější. Člověk člověku vlkem se zde naplňuje s děsivou obrazotvorností, která je doplněna skvělou Adlardovou kresbou. V sedmnáctém dílu si uvědomíte, že Charlie skutečně dovede skvěle nakreslit velmi vážné poranění způsobené chladnou zbraní. Za to ho musíte obdivovat, stejně jako budete zděšeni z toho, jak realisticky to vypadá.

"Živí mrtví 17: Důvod se bát" je knihou, která konečně přináší onen nezbytný zvrat, na který jsme čekali dvě předchozí knihy. A je to zvrat, který s vámi zase dovede pořádně hnout. Ale možná to není ani to, co se stane v polovině knihy, ale je to to, co se stane na jejím konci. V tu chvíli si říkáte, že musíte vědět, co bude  dál, protože jinak se z toho zblázníte. Hoďte se do klidu, protože chvíli si budete muset počkat, ale jsem si jistý, že to, s čím Kirkman a Adlard přijdou, bude opět stát za to. Příběh začíná znovu nabírat na pořádných obrátkách a já mám pocit, že Kirkman pořád nevystřílel všechny svoje náboje. Rick je dále zajímavou postavou a to, co chystá, může být velkolepé anebo zdrcující. Na co byste si spíš vsadili? Já asi na to zdrcující. A přesto se nemohu pokračování dočkat!

Komiks "Živí mrtví 17: Důvod se bát" zakoupíte na stránkách Crew.

Na blogu najdete také recenze na knihy:

Žádné komentáře:

Okomentovat